RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4003|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2cell用幾turn摩打?

亞標 發表於 2013-3-25 23:57:27 | 顯示全部樓層
我建議你玩10.5,容易操控亦有競爭力
亞標 發表於 2013-3-29 19:45:43 來自手機 | 顯示全部樓層
我由1cell 4.5, 2cell 10.5 玩到3cell 10.5, 我發現電壓愈高(弓cell), 電流愈低,熱也愈低,結果我1cell時燒了電變,2cell有加fan,而3 cell就跟edmondyp兄一樣唔加fan都係50多度健康正常!

所以如果唔係要玩比賽,直上3cell 10.5最實際,你來jv玩時可以睇睇我架車既設定同温度.
亞標 發表於 2013-4-2 15:23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
同電既c數有關,但在我既情況,我2 cell & 3cell都係雷x行25c既電,令速度快左但温度下降主因係電壓升高令車太過快,於是我把turbo減低至好跑為止,電流下降令温度也小了

玩十二仔沒有最快只有更快,我自問只能控制3cell 10.5於極低turbo下運作,但我見過某人用3cell 7.5介到我一頸血……我下次見到呢個傻佬一定會覆灼!!!
亞標 發表於 2013-4-3 23:17:05 | 顯示全部樓層

我都讚成你先玩2cell,我自己都係玩殘啲2cell再買電先換3cell,而且2cell好易操控。玩得熟一樣不會輪俾touring快車