RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 新手008
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手砌 ..... Spec-R S1 ..... Day1 至 Day10 之: 莫欺少年窮

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 01:54:41 | 顯示全部樓層
嗱, 原本ge砌法, 可以睇睇說明書大家就明

http://www.spec-r.com/default/pdf/S1%20Instruction%20Manual.pdf

唔明就睇埋下邊幅相    

大齒兩邊放進啤呤, 再加膠介指, 然後用套筒迫住, 跟住穿入中軸再修好螺絲

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:15:34 | 顯示全部樓層
問題解決左, 人都精神晒, 一於砌多一 part 先訓    跟住就到個轉向座

成個轉向組件連螺絲成 21 件野, 都算巴閉, 不過唔難砌, 順利完成

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:31:47 | 顯示全部樓層
依家個人又有番鬥志, 看看到現時的成績

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:44:54 | 顯示全部樓層

Thank, KK 師兄, 等我明天再執一執

也期待看到 KK 兄的 "S1安裝篇"
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:38:08 | 顯示全部樓層
參考了 KK兄 和 Pakcheongkwan兄的意見, 今日又再重新檢視大齒座

發現加上二樓板後, 螺絲孔有少許不對位

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:52:16 | 顯示全部樓層
Day 4 : 回復信心, 重新上路

搖臂部份的安裝都幾煩下, 臂針穿住搖臂, 加上介指, 套入波子, 放進臂碼, 另一隻手上螺絲

一手震就散晒, 睇黎我仲要多多練習

同 S Zero 一樣, 臂碼是膠的, 不過就多左粒臂碼的波子, 無撬住晒, 可惜粒波子都是膠的  

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:59:55 | 顯示全部樓層
我照跟說明書, 尾碼用左3度的, 唔知咁好唔好走

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 01:03:39 | 顯示全部樓層

尋晚講呢個小工具, 應該最少有3個用途, 師兄們又估唔估到點用法 ?  

樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:48:51 | 顯示全部樓層
睇完 KK 師兄的 "S1 安裝篇" , 發覺人地砌車真係專業好多, 而且有些要點是自己沒有注意到的

所以今日走去買左支2分鑽咀(1/8吋), 裝左落去支批柄度, 幫D搖臂通通櫃

樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:53:35 | 顯示全部樓層
果個小工具, 其中一個用途好多人估到, 係用來量度油壓 rebound 的

個柄個方形孔, 原來係扭 ball cup 時用的,, 至於個义就未知

樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:58:35 | 顯示全部樓層
龜速車手 發表於 2012-11-12 23:55
今日已經第九日,仲未砌起呀

我果對係龜速砌車手  
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-13 00:12:42 | 顯示全部樓層
Day 5 : 落後大市, 加快步伐

見到好多師兄架 S1 已經砌好玩得, 自己真係要快手D, 希望可以在 Day 7 完成  

到萬向部份, 折出黎睇下先, 依, 呢隻萬向我係極速見過, 一對都要賣$98

呢度4條已經值2舊水

樓主| 新手008 發表於 2012-11-13 00:47:58 | 顯示全部樓層
頭尾擔的安裝組件, 一D都唔馬虎

樓主| 新手008 發表於 2012-11-13 01:00:26 | 顯示全部樓層
好, 臨訓裝埋個 bumper 先

樓主| 新手008 發表於 2012-11-14 00:56:51 | 顯示全部樓層
Evo5 發表於 2012-11-13 22:29
有冇師兄遇到隻SPUR同隻PINION好嘈!究竟隻SPUR係咪48pitch?

師兄都買左?
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-26 23:40:49 | 顯示全部樓層
Day 6 : 接近完成, 心情興奮  

架車已砌得七七八八, 心情特別興奮, 今晚輪到砌油壓

樓主| 新手008 發表於 2012-11-27 00:22:39 | 顯示全部樓層

Day 7 : 全車完成, 準備試車

愈接近完成, 個人就硬係愈心急, 不過在正式完成之前仲有好多濕星野要裝

例如呢個簡單而實用ge電池架

樓主| 新手008 發表於 2012-11-27 00:32:10 | 顯示全部樓層
新車緊係要配番套新呔啦 , 經我在JV明查暗訪後, 決定巳用呢個無敵組合

各位觀眾, JV三寶: Team Power 34R, Team Power 黃膽, T.O.P 呤

樓主| 新手008 發表於 2012-11-27 00:45:25 | 顯示全部樓層
好勒, 最後裝電子野, 試車會用好盈的電變和8.5T摩打

樓主| 新手008 發表於 2012-11-27 01:14:40 | 顯示全部樓層
雖然真正郁手砌車只是約7天, 但有時星期六日去左玩, 有時夜晚又唔得閒, 前後都搞左成十幾天,

撞啱工房網絡問題, 其實上星期架車已落左地試車

簡單講講 : 架車係易控, 容易上手, 兩三排電都已經可以習慣和掌握

S1 詳細的討論, 或者返回 "S1 討論專區"  

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=272973&extra=page%3D1

其他關於 S1 的安裝, 還有 K.K 師兄的高清版

http://kkchung.pixnet.net/blog/post/31367233

要詳細的也可看國內朱啸峰師兄的超慢版

http://www.rcfans.com/forum.php?mod=viewthread&tid=515093&extra=page%3D1&page=1

bye