RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 18947|回復: 100
打印 上一主題 下一主題
收起左側

==== YOKOMO BD7 入手! =====

lung1 發表於 2012-9-16 22:18:59 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

星期五晚入手, 而家先得閒開盒,
新車BD7 比起 BD5 改良左不少地方,
如 2.2mm 底板, 分體臂碼, floating servo mount, 新款motor mount, roll-bar stopper, 6.25度c座等等,
手腳同bd5 可共用, 主要改良左車架..
由於我之前玩開bd5, 所以之後會講下2車之間有咩分別。

去圖!
包裝盒比起BD5 細一半以上, 好精美!
 樓主| lung1 發表於 2012-9-16 22:22:04 | 顯示全部樓層
首批行貨送上 option servo mount
中空設計, 加上graphic 片!
 樓主| lung1 發表於 2012-9-16 22:23:35 | 顯示全部樓層
買車順便買幾包option 件~

樓主| lung1 發表於 2012-9-16 22:33:53 | 顯示全部樓層

第一樣野先為底板及油壓板滴AA膠邊~

樓主| lung1 發表於 2012-9-16 22:48:59 | 顯示全部樓層

BD5和BD7 底板對比,
左BD5, 右BD7

BD5 底板厚度為2.5mm, BD7 2.2mm, 修腰位比BD5 出, 窿位亦較小,
闊度BD7 更修窄! 只有85mm , 比起BD5 窄了 10mm..

底板臂碼, 頭尾波箱, bumper 窿位BD5和BD7 完全一樣, 只有中波箱窿位唔同,
令外多了幾組窿如電池扣, 轉向柱多了一組及分體臂碼窿。
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 12:04:05 | 顯示全部樓層

琴晚滴完底板,今日可以開始砌啦!

先裝臂碼及轉向柱,
新款分體臂碼設計很好, 新加定位PIN(波箱及牛角也有) 可防走位,
臂碼三角型設計可令底板修腰位更入~

樓主| lung1 發表於 2012-9-17 12:30:57 | 顯示全部樓層

中波箱連motor mount 為此車焦點, 非常大膽及富時代感設計!
以往既車如T3, 417, TCX 二樓板和中波箱相連住, 但BD7 就分開, 目的是令車尾扭動更多..
BD7頭尾波箱比BD5 高了3mm (BD5 25.5mm, BD7 28.5mm), 相信是為將來更大容量& C數既鋰電(厚身左)..

樓主| lung1 發表於 2012-9-17 14:26:16 | 顯示全部樓層
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 14:58:27 | 顯示全部樓層
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 15:17:09 | 顯示全部樓層
mugen 發表於 2012-9-17 15:10
Ching 邊到有現貨呀?thank you

BD7 第一批香港好少貨, 大多數貨已在上星期賣曬, 友邦好似仲有一架, 你可以去睇睇
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 15:19:19 | 顯示全部樓層
nikeid 發表於 2012-9-17 15:15
證明傳聞是流料! 不過個bearing托轉左用混炭料,有D搵笨

雖然換左料, 但對性能無影響, 何況市面上其他車都唔係行金屬,無太大問題..

樓主| lung1 發表於 2012-9-17 15:29:51 | 顯示全部樓層

YOKOMO 調較皮帶鬆緊係用一粒珠去固定個托, 珠下面有條彈弓頂住, 調鬆緊好方便, 只要鬆開上波箱蓋少少, 再用支批篤個托前後就可以~

登錄/註冊後可看大圖

留意個托有分上下方向, 建議新車頭尾皮帶較鬆2格..

登錄/註冊後可看大圖

新款頭波箱蓋 (牛角) 加多了一個窿調較ROLL-CENTER..

登錄/註冊後可看大圖

驅動部份大致完成!

登錄/註冊後可看大圖

樓主| lung1 發表於 2012-9-17 21:56:45 | 顯示全部樓層

轉向部份, 8mm Center link和舊款bd5 不同, 外型縮小左, bearing 亦由有邊改為無邊bearing,
令外亦加回 Bell Crank Bridge.

登錄/註冊後可看大圖

建議係轉向bearing 上面加0.2-0.3mm 介子~

登錄/註冊後可看大圖

今次新車用SANWA 801 servo 配上新款floating servo mount, servo 與底板分隔0.5- 1mm 到..

登錄/註冊後可看大圖

新款混碳Servo horn, 有兩款高度選擇, 我就用高個款~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

BD7 新款二樓板

登錄/註冊後可看大圖

好靚仔既新款皮帶頂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

由圖可見新二樓板中波箱頂4口螺絲無左(黃圈), 改收紅圈位置, 頭尾扭動比例更平衡~

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 22:15:56 | 顯示全部樓層

今次BD7 手腳跟膠, 適合low traction track, 我就會試原裝先~

登錄/註冊後可看大圖

新款6.25度C 座 (右) 與舊款BD5 4度C座對比(左)

登錄/註冊後可看大圖

BD7 C座不用磨就可以直接用上三節棍

登錄/註冊後可看大圖

裝上a臂, 基本上跟 manual 砌就ok, 好fit 位, 不用執~

登錄/註冊後可看大圖

配上三對馬"足帝"膠, 讚!

登錄/註冊後可看大圖

樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:08:52 | 顯示全部樓層
 樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:16:37 | 顯示全部樓層

到油壓啦~

樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:22:09 | 顯示全部樓層
砌埋bumper, 殼柱車架大致上已完成啦, 裝埋電子野星期六可試車!

樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:30:14 | 顯示全部樓層
seven 發表於 2012-9-16 23:02
快D出試車報告,

今日係BD5告別戰?

預計今個星期六pyc 試車~
舊車玩左1年半啦, 係時候休息下
 樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:31:22 | 顯示全部樓層
seven 發表於 2012-9-17 16:21
正!

原 裝隻大減係Panaracer?

原 裝隻大減係 Panaracer 呀~
 樓主| lung1 發表於 2012-9-19 22:32:16 | 顯示全部樓層
store 發表於 2012-9-17 16:17
零件邊間齊?邊度平?

零件偉高, 1/F RC Hobby, 長勝都有賣呀~