RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kyoshozx5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

12月25號玩完的感想

Marksman 發表於 2011-12-27 20:00:13 | 顯示全部樓層
1/8 電比 1/8 油還要重和大power, 可能d 油車d 声比人感覺惡晒咁, 如果單是分油電時段, 這種"大蝦細"的"感覺"會更嚴重. 要分就應該先分比例. 不過1/10的SC 又糸可以撞散d 1/10 buggy 的 ......... 再分下去就只可以團體包場的形式, 自己一班 friend 點玩都得.
Marksman 發表於 2011-12-27 22:20:19 | 顯示全部樓層
其實其他師兄無離題, 佢地糸想話單單分開油和電, 你的問題還是一點都解決唔到, 原因就是其他師兄所講的駕駛者的操手, 而不是車種的問題

1/10電車一樣可以撞爛 1/10的電車, 1/8的也可撞爛1/8的, 1/8, 1/10, 1/18 .. 不論油或電也可以撞傷人的, 但牠們全都是死物, 要定規矩就應該要定在駕駛者身上, 要有品和安全才有用.
Marksman 發表於 2011-12-29 09:35:20 | 顯示全部樓層
》》 jvfans 係羅, 唔賺錢怕咩得罪班油車大客呀, 分時間啦《《

咁佢宜家得罪緊d電車大客咪等於good job
Marksman 發表於 2011-12-29 19:27:35 | 顯示全部樓層
I think kyoshozx5 C Hing confused "電油" - gas with "電" and "油" electric power + gas power, like hybird
Marksman 發表於 2011-12-30 10:57:12 | 顯示全部樓層
講真我們的1/8電車對1/10的buggy 殺傷力還要大,咁又如何解決這問題?

如果有師兄要玩1/14 或 1/18 的又點? 唔好再話離題,問題確實存在,不可單一解決你個人的問題而不顧其他人的。
Marksman 發表於 2012-1-1 12:07:14 | 顯示全部樓層
回復 kyoshozx5 的帖子

電車撞爛電車你個人就無話好講, 咁點解唔諗下其他玩細車既師兄, 當佢地架細車給電的大車撞爛時, 又好像你出post 只要求分比例, 然後又話油撞爛電就冇說話好講??? 唔通師兄你覺得人地架細車比電的大車撞爛就應該的?
講真如果要分場玩, 好簡單, 只有跟比賽一樣分就 Okay 了, 大家一定無得賴, 否則的話只分油電或只分比例, 永遠搞不清, 就好似Tonglau 兄所說一樣, 幾廿年不斷翻抄
還有, 雖然小弟當日無在場, 但跟一位曾經在場目睹事發經遏的好友得知, 當時真的險象環生, 玩具是身外物, 師兄真的要保重自己安全, 不論人家對與錯, 馬路如虎口, 車多的事候就不應該去執車, 唔好話撞頭, 撞脚都慘啦. 我帶仔仔去, 都不停喝住他的, 師兄你咁大個人, 應該明的, 個個落場一定是擘住去的, 就算紅祺出左都有車撞的.
Marksman 發表於 2012-1-2 22:52:09 | 顯示全部樓層

師兄我玩緊的是玩具, 個個都糸咁玩, 賽真車都糸咁渣, 你幾時見過賽車要跟平時d街車d規矩架, 限速100公里呀, 整幾支紅綠燈比人過馬路丫不如
Marksman 發表於 2012-1-2 22:59:15 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:52
回復 ikesan 的帖子

我就覺得ikesan的建議有條理有文路。分析到重點。一點中擊,唔似有啲人不斷製造 ...

你不如提意考牌啦
Marksman 發表於 2012-1-3 00:18:54 | 顯示全部樓層
回復 kyoshozx5 的帖子

糸人地第二個post quote d 吹水野就話亂撞車證據 你不如來 MX 看看我點玩, 拍埋片好過啦, 幾十個師兄個個星期睇住我飛, 你估人地會信你個幾隻字咩
Marksman 發表於 2012-1-3 08:39:21 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2012-1-3 01:49
回復 Marksman 的帖子

係你自己賴皮而家就話自己點勁。剛剛先至話自己玩玩具唔駛考牌。點玩都得。而家就話 ...

我無話自己玩得好好喎!Don't put you words into my mouth. 我前文系話我玩成點其他師兄睇到的,你唔好成機轉話題!
Marksman 發表於 2012-1-3 09:02:21 | 顯示全部樓層
如果真系有誠意就應該即場同場主和當場師兄講,大家都會聽的,我地都唔系未試過,宜家搞到要在網上摷人d post 來 support 自己既觀點,真小家

只要你當場直d 講出來,你說的什麼惡油車都會讓你玩的,唔好系網上背後插人!我都系睇唔過你咁做先同你嘈。
Marksman 發表於 2012-1-3 11:25:08 | 顯示全部樓層
http://youtu.be/_jymR3yOM9E

佢地系高手,呢d 玩法佢地只看成 無技術、亂飛、放狗、無品、低 下、無知......等等

真系無言
Marksman 發表於 2012-1-3 23:57:37 | 顯示全部樓層
回復 supertenchung 的帖子

Good discussion x 2

其實我想問大家在玩具時有勿勳機要去故意傷人?
Marksman 發表於 2012-1-4 14:02:34 | 顯示全部樓層

回復 supertenchung 的帖子

Thanks for further explaination. More question - how to define a recklessly or careless driving on a track / circuit when an accident happened? Real car race have a group of judge on site but how to define it when people playing a toy on the playground? Just friendly discussion, not a challenge.

My preference is that no matter other people have intention or careless or no intention on their driving, we should stay alert on our own safety instead of thinking others are bad guys or not. Be proactive to protect yourself is always far better than rely on people who don't know.
Marksman 發表於 2012-1-4 20:33:03 | 顯示全部樓層
I never park my car nearby the track
Marksman 發表於 2012-1-8 18:37:40 | 顯示全部樓層
包場或無朋支玩的時候就最好搞set 車, 整一樣試一樣好爽的.

三五知己走埋一齊, 一定忙著爆菊花的
Marksman 發表於 2012-1-8 21:31:28 | 顯示全部樓層
回復 ford 的帖子

話時話我都未攞部Slayer同你地d 大脚走走
Marksman 發表於 2012-1-8 21:44:05 | 顯示全部樓層

>>ford  mark哥你太多車車了<<

上星期先 run-in 好部 D8 的 GO engine, 但未收針

架 Salyer 才 run in 左副新偈7 成, 宜家重糸夾的

跟住兩架油電8.2 又要keep 住同佢地走 (爆菊花丫嗎)

架 ae SC10 4x4 剛剛執好車架同 setting, 準備同星期六個班高手死過

真糸太忙, 農曆年假要曰曰玩先得