RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eleung838
打印 上一主題 下一主題
收起左側

建造中的 Japdpanther 2011-2014 (95%完成)

pangpang_man 發表於 2011-2-20 19:48:36 | 顯示全部樓層
我最近都買o左full option1/16 TIGER,居然俾我搵到US$250
pangpang_man 發表於 2011-2-21 09:42:22 | 顯示全部樓層

都算係,因為係有人以前買o左,之後佢一直無時間砌,所以先賤賣
不過就自己開車去pick up
我第一次見佢個廣告,仲以為佢呃人.......
pangpang_man 發表於 2011-2-21 09:47:38 | 顯示全部樓層
回復  eleung838

星星&HL究竟有幾大分別(除電子野外)
fai811 發表於 2011-2-21 06:50

雖然我未砌星星,不過如果將 HL 升成星星level,投資應該會超過一部 tamiya..........
因為起碼HL個金屬波箱玩兩三次已經唔掂
而且 HL d 膠真係好廢......
pangpang_man 發表於 2011-2-21 14:38:46 | 顯示全部樓層
回復  pangpang_man

HL d膠唔算太差,上次我部虎1劏車身玩殘化
介到我隻狗咁,所以我証實它的膠 ...
fai811 發表於 2011-2-21 12:00

之前淘寶有銅波箱,唔知好唔好,點知早兩日想買o既時候,居然賣晒!!!
pangpang_man 發表於 2011-3-7 15:41:44 | 顯示全部樓層
回復 28# TIMRB

你整唔整防磁紋呀?
我建議係:
1.防磁紋
2.Primer(gray)
3.Red oxide primer
4.可以加少少鹽(soild)上想有油漆剥落地方(唔做可以舊化時直接油,咁可以唔做step 3)
5.dark yellow
6.唔識噴迷彩可以先用pencil起稿
7.red brown
8.dark green/olive green
9.remove salt
10.decals
11.weathering
當然用噴筆最好啦
pangpang_man 發表於 2011-3-27 16:46:15 | 顯示全部樓層
Can you show me how to install "Aber antenna" ?
I am considering between Aber and Schumo steel antenna.
Which one is better for Tiger I?
pangpang_man 發表於 2011-4-26 19:21:00 | 顯示全部樓層
回復 kk555 的帖子

我估連埋 d 油, HK$7000 - 8000 走唔甩掛
pangpang_man 發表於 2011-4-27 18:19:41 | 顯示全部樓層
回復 eleung838 的帖子

計埋你 d 補品? o個度唔平喎應該
pangpang_man 發表於 2011-5-30 10:50:49 | 顯示全部樓層

天線同天線座都好靚呀!!!!! 手工真好
我開頭以為Aber天線只有一支
pangpang_man 發表於 2011-6-21 12:32:44 | 顯示全部樓層

其實噴得真係唔錯,只係啡o左少少
pangpang_man 發表於 2011-7-3 07:43:09 | 顯示全部樓層
nice~!!!
幾時會完成呀?? 期待!!
pangpang_man 發表於 2011-7-17 21:31:07 | 顯示全部樓層
話時話,星星會好易壞咩? 做咩會唔捨得拎去玩?
pangpang_man 發表於 2011-7-17 21:49:58 | 顯示全部樓層
我當初都因為 HL 平而跌o左入一個深坑............
pangpang_man 發表於 2011-7-17 23:57:29 | 顯示全部樓層
起初我見 HL 平,所以發覺唔錯,但後來發玩如果改起哩,實在有 d 麻煩,因為我工具唔夠之餘,手藝亦一般........
所以後來買o左星星虎一,唔駛點改效果已經唔錯,不過o岩o岩先砌好,未知遲 d 粗玩之後會點
052c 兄話 "孖星波箱卻因為其中一處承拓住齒輪的金屬板頂吾住" 係咩原因同邊部份呢? 等我都多加留意
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:51:15 | 顯示全部樓層
睇o黎我高估o左星星波箱......
Impact 波箱又如何?
我用緊一隻叫 White Lithium Grease(噴的) 潤滑劑,夠唔夠呢?
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:53:22 | 顯示全部樓層
回復 kenl 的帖子

HL 波箱可以直接裝入星星而唔需要修改嗎?
因為可能我工具限制而做唔到
pangpang_man 發表於 2011-7-28 03:15:32 | 顯示全部樓層
開始o黎料啦!!! 正!!!
pangpang_man 發表於 2011-12-11 03:08:51 | 顯示全部樓層
唔通佢要整好貨櫃先可以車到部 Japdpanther 出O黎 !?