RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] ㊣★★ TT-01 討論專區 ★★㊣

cattlekcm 發表於 2010-9-21 09:12:49 | 顯示全部樓層

各位師兄, 我的TT01玩了3排電...用好盈60a + 8.5t, 58大減齒及24摩打齒
第1,2排電各掃了大減齒 (不是掃牙, 見圖的部份溶了/斷了, 已確定沒倒轉粒白色膠及犘打無上錯孔位), 一隻是3 racing, 另一隻是原廠雙星的
第三排電換了原裝61T, 摩打齒用22, 這樣就一d事都無....
想問下是否tt01的齒頂不住好盈60a + 8.5t, 58大減齒及24摩打齒這個組合, 或是有其他的問題存在?
請各位指教一下
cattlekcm 發表於 2010-9-21 17:28:10 | 顯示全部樓層
cattlekcm 發表於 2010-9-22 08:47:37 | 顯示全部樓層
最好用原裝61t啦~~~我諗24/58都可以o既~
9t好少聽d師兄講掃齒.......(個人意見)
lws920 發表於 2010-9-21 17:37

謝謝師兄意見~
等我再研究一下先....
cattlekcm 發表於 2010-9-22 08:55:35 | 顯示全部樓層
唔關咩配合事 係關3r齒問題 只要唔用3r就咩事都無
alvis425 發表於 2010-9-22 03:31

謝謝師兄回答~
但我用雙星都一樣出事, 真的不知道什麼原因
知道師兄們和其他人在葵芳橋底玩tt01玩左好耐
我也跟朋友去玩過一次, 但當時未有tt01 , 拿了架m03去玩, 場面好壯觀及好好玩
你們set的賽道真的唔易跑, 是很好的錬習....最好是那些石頭, 令我格外留神, i like it~~
我會再試試用原裝齒, 看看有沒有再發生
cattlekcm 發表於 2010-9-24 09:14:39 | 顯示全部樓層
我地仲有局WO 你會唔會定期黎JOIN我地玩??
雙星應該唔會掃果個位架WO
alvis425 發表於 2010-9-22 21:06

我知道你地開返個局, 而家係咪無電差? 等我測試好架tt01 ....買返個ESC + 白豬會來同你地玩

我昨天無深究點解連雙星個齒都爛, 我只用爛左既齒改裝, 而家點都唔爛了, 下次整車時影返張相同大家分享下 , 昨天玩左3排電無事(60a + 58大減齒 + 24摩打齒)

但另一個問題又出現, 原裝膠摩打座沒虛位, 但我新買的雙星金屬摩打座點解會有虛位????
最後我用返個膠既, 因為金屬裝左上去個摩打可左右搖...有無師兄有同一情況?
cattlekcm 發表於 2010-9-28 09:09:13 | 顯示全部樓層
但我用雙星金屬(灰銀色)那個不但無虛位, 而且要用力按才可到底 (我是幾年前買的)
IBM 發表於 2010-9-27 08:38

咁真係無辦法, 其實我買二手車返黎都跟左一個原裝金屬摩打座, 都係有虛位
我以為之前車主唔知點用, 攪到有虛位. 原來唔係....我自己新買返黎都一樣 (備註: 底兜都是新)
我試過兩邊貼張膠紙, 裝上去時好實, 星期日玩幾排電後又係變返有虛位.....
cattlekcm 發表於 2010-9-29 08:44:11 | 顯示全部樓層
你指個麼打同個金屬座之間???? 我無記錯應該係要攝張圓形紙架喎
buzzybee82 發表於 2010-9-28 20:04

不是摩打和摩打座之間有虛位, 是裝好晒之後, 膠兜同摩打座有虛位, 導致摩打可左右搖
頭都痕
cattlekcm 發表於 2010-9-29 09:06:19 | 顯示全部樓層
可以試下在摩打座上包層膠紙,減少虛位。
wingky 發表於 2010-9-29 08:50

上星期日我都有試過(用普通的文具膠紙), 裝上去時好實, 但係天水圍個場玩得幾排電後又鬆返
打算今星期用硬淨d既膠紙再試試....
呢幾個星期轉玩TT01 , 想不到TT01可咁快, 以及都算穩定....
我用好盈60a +8.5摩打 + 58大減齒 + 25摩打齒.....玩左十幾排電, 除了轉向之外, 其他膠料都暫時無事....真係幾好玩~~
cattlekcm 發表於 2010-9-29 09:23:45 | 顯示全部樓層
膠紙唔夠硬可以試下錫紙, 都唔掂就可能要換兜。
wingky 發表於 2010-9-29 09:14

謝謝師兄, 我會試唔同方法去解決.....試到最後ok既方法, 會上來分享一下
其實我覺得最出奇既, 就係底兜同摩打座都是新的......
cattlekcm 發表於 2010-10-20 10:11:13 | 顯示全部樓層
依家 Turbo 唔限於玩 stock. modify 摩打即 8.5t 更怏都可以落 turbo

聽聞有人比賽用 4.0t 摩打都仲要落 ...
IBM 發表於 2010-10-19 14:55

我有個好盈120A (ver 2.0), 想知用唔用到師兄講既新firmware (528_mod and 518_stock )?
另外, 用turbo 可唔可以配無感motor (如好盈無感8.5T) ?

係tt01你用到60A + 8.5T + turbo , 加速及減速時有沒有掃齒聱 (前後菊花齒)?
我在天水圍玩, 60A(無感) + 8.5t + 58大減齒 及 24摩打齒都會掃, 之後聽另一位師兄教在差速兩邊加介子減少虛位, 但情況一樣
要改用58大減齒 及 22摩打齒先無掃齒聲...想問仲有冇其他改善地方?
cattlekcm 發表於 2010-10-20 14:49:27 | 顯示全部樓層
好盈120A (ver 2.0), 當然用到新 firmware 528mod 和 518stock

只需駁住電腦 upgrade 即可

係天水圍玩 ...
IBM 發表於 2010-10-20 14:31

Thanks IBM 師兄~~
cattlekcm 發表於 2010-10-20 15:14:53 | 顯示全部樓層
唔好客氣

天水圍有幾個 TT-01 王, 大輝, 亞 Sam, 大雄 佢地玩 TT-01 都好有經驗

係佢地度學到唔少野  ...
IBM 發表於 2010-10-20 15:06

個場開返後....都未見過大雄同阿Sam, 佢地都去左TRC...要見佢地, 要入去TRC搵佢地先得
以前唔知見過你未, 但你而家應該都轉左去JV玩.....我就怕遠, 來回巴士起碼3hrs...去到車未散, 人就散左先....
cattlekcm 發表於 2010-10-20 15:30:22 | 顯示全部樓層
可能我包埋等車時間......我個人比較黑, 除左返工坐來坐去都係果班巴士外, 其餘時間多數送車尾多....
咁放假去睇下先....師兄你平日 or 星期六, 日去多?