RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: midea1234
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟--第二駕 Ten-T

ThomasZ 發表於 2010-7-2 09:26:21 | 顯示全部樓層

回復 10# midea1234

有貨了嗎? 早幾日落去睇都未見有~ 你架車放落洗衣機洗的嗎? 好新淨啊! 看我的新車落地(落氹)未落地前個接收已經唔知係咪有問題,沒顯示全部遙測,有時候訊號強度係零,但都玩到, 你有試過嗎?
ThomasZ 發表於 2010-7-2 22:53:11 | 顯示全部樓層
幸得高手相助,我架車總算行得走得,一撻即著!
遙偵訊號就算很近都是0, 同埋個轉向servo真係好似無乜力咁,放落地好似唔多識郁(剛充完電)
在家中洗車,d泥會唔會塞去水渠呢? 我住一樓,我驚塞渠,會全場毁滅喔!
midea兄點做防水呢? 可否post張相上來參考一下?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 01:39:17 | 顯示全部樓層
回復 24# truckman

係呀 玩得唔快阻住條跑道請多多包涵
ThomasZ 發表於 2010-7-3 06:29:24 | 顯示全部樓層
回復 26# truckman

真係唔好意思, 係撞到人定撞到車?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 06:40:09 | 顯示全部樓層
回復 28# NitroChicken

都未落地就虧真係慘,電子野有無保養呢?
我仲有隻飛機用的servo,這類servo通常係速度型定力量型?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 07:07:03 | 顯示全部樓層
Futaba的S3003

Control System: +Pulse Width Control 1520usec Neutral
Required Pulse: 3-5 Volt Peak to Peak Square Wave
Operating Voltage: 4.8-6.0 Volts
Operating Temperature Range: -20 to +60 Degree C
Operating Speed (4.8V): 0.23sec/60 degrees at no load
Operating Speed (6.0V): 0.19sec/60 degrees at no load
Stall Torque (4.8V): 44 oz/in. (3.2kg.cm)
Stall Torque (6.0V): 56.8 oz/in. (4.1kg.cm)
Operating Angle: 45 Deg. one side pulse traveling 400usec
360 Modifiable: Yes
Direction: Counter Clockwise/Pulse Traveling 1520-1900usec
Current Drain (4.8V): 7.2mA/idle
Current Drain (6.0V): 8mA/idle
Motor Type: 3 Pole Ferrite
Potentiometer Drive: Indirect Drive
Bearing Type: Plastic Bearing
Gear Type: All Nylon Gears
Connector Wire Length: 12"
Dimensions: 1.6" x 0.8"x 1.4" (41 x 20 x 36mm)
Weight: 1.3oz. (37.2g)

ThomasZ 發表於 2010-7-3 07:46:06 | 顯示全部樓層
回復 32# NitroChicken

咁買邊隻好,有咩好介紹? 另外無哂遙測十分無癮,試過拔哂d線再插都唔得。
關唔關bind事? 我想rebind,但跟說明書做,插個bind plug落去個接收就無電到?
香港有無人識修理這類接收?
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:14:10 | 顯示全部樓層
我想攪咗個接收先~ 依你所見,係咪應該係壞接收多過壞遙控呢?
定係兩件嘢一齊寄過去? 我買番來都仲未登記保養證之類,張單都係自己print的
運費又點計呢? 我都未試過,請多多指教
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:44:07 | 顯示全部樓層
唔該哂! 等我寫信去問吓先
上次你叫我寫EMAIL去A MAIN問架車仔禮品,剛收到回覆,UPS寄緊過嚟啦! 真係唔該哂!!
ThomasZ 發表於 2010-7-3 08:59:08 | 顯示全部樓層
回復 39# NitroChicken

試過哂了,電又換過,都係無遙測。如果先開接收後開控,會顯示telemetry not connect。
先開控後開接收就無呢個字,不過都係乜顯示都無。
ThomasZ 發表於 2010-7-3 09:26:27 | 顯示全部樓層
回復 41# NitroChicken

全部正常,都玩到車,不過係無顯示溫度速度同接收電量
ThomasZ 發表於 2010-7-3 23:37:38 | 顯示全部樓層
回復 46# midea1234

我全原裝沒防水,衝幾次落泥氹浸咗半架車都無事,不過好污糟
你在機場的大爛地玩的嗎? 我去睇過大部份都係石屎,瀝清地,條胎可能好快玩完
ThomasZ 發表於 2010-7-4 14:34:03 | 顯示全部樓層
我今朝一早去咗tko一個人玩,差唔多玩哂2L油,順順利利,只係後油壓唔見咗粒螺絲,好彩史前的V-ONE-R螺絲都合用 曬到變燒豬了
但返到屋企要幫架車做一堆保養,就想玩返電車......個遙測又唔知咩事無咗,趣味度減30
ThomasZ 發表於 2010-7-4 16:17:41 | 顯示全部樓層
你哋的遙測全部運作正常ok嗎?
ThomasZ 發表於 2010-7-15 02:07:36 | 顯示全部樓層
回復 51# midea1234

我上星期撞到paulo師兄囉,差你呀!
張測速貼紙成日甩,我用塗改液油白佢, 原來一樣ok
我玩到引擎200度攝氐都唔死,真係襟玩
ThomasZ 發表於 2010-7-17 01:06:43 | 顯示全部樓層
回復 59# midea1234

就係在原本貼反光貼紙,個測速器望住個位, 如果貼紙甩咗就油白原本個貼紙位。
即係用白油代替張貼紙,就係咁簡單
如果唔明白下次影給你看 剛剛沖完涼唔想攞部泥鴨出來