RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 拉登.狂徒
打印 上一主題 下一主題
收起左側

4擔改孖轉向一問

odaan 發表於 2010-6-8 09:49:00 | 顯示全部樓層

$4XX 買左隻金屬殼 20kgs servo , 有部吊機壓住 , 裝埋闊胎 , 輕輕改埋大轉向 , 都轉得好爽

16kgs 對於普通四擔夠有凸 , 不過睇佢點樣 set 連杆 , 如果連杆 set 錯 , 轉向鬥力 , 梗係唔夠力

其次係睇佢果兩擔重量分配 , 第二擔關節多 , set 佢 7:3 或者 8:2 負重 , 令第二擔較易轉向 , 對 servo 黎講唔算係 D 咩大負擔
odaan 發表於 2010-6-8 11:44:40 | 顯示全部樓層
回復  odaan
太過快勁大力又易拉爆膠件又易級四
拉登.狂徒 發表於 2010-6-8 11:16

改 , 係人改裝
用盡 servo 行程 , servo 盡位同轉向杯盡位同步 , 邊會甘易爆膠件
servo 用短臂 , 轉向杯盡左位 , servo 用唔盡 , 下下壓死 , 甘梗爆
我部車車頭負載 4kgs , 咪一樣係用膠轉向杯

車 , 係人操控
部車係自己既 , 佢有幾多轉向角自己心裡有數 , 下下扭盡 ??
下下要夾硬西到佢吸四 ??

華仔 , 你自己都有車牌 , 你渣部車都唔會下下扭死呔 , 下下明知盡呔仲鋤多野落去 , 夾硬砌反部車啦
呢 D 膠問題唔應該係一個有車牌既正常人講出黎囉

甘你想我話你唔係正常人 , 定係膠人 ??
odaan 發表於 2010-6-8 13:27:32 | 顯示全部樓層
咁我玩慢爬未又係MG995..你信唔個.
我比個測試你..
你搵D 6KG既野..用隻SER試下拉未得囉
華仔
Q-pet 發表於 2010-6-8 12:16

測試 ??
呢 D 野 , 講一次 , 信就算 , 唔信就自己試飽佢 , 你做九千個測試 , 佢唔信咪又係得個做字

知音咪一齊測試 , 質疑你講多句都費事
odaan 發表於 2010-6-8 14:19:38 | 顯示全部樓層
唔好督爆佢啦, 佢又要開個新ac喇
Jazz_Wan 發表於 2010-6-8 13:47

其實可以方便 D 既 , 例如 Ban IP , 連開新 acc 都開唔到