RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: wah2320
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2009火車城終於通車啦

JR100 發表於 2009-9-7 19:39:31 | 顯示全部樓層

確係多左人玩火車

希望hk 可以多d 火車模型店就真, 同埋可以多d 有條理的火車會/組織出現

更希望hk 既kato 代理可以換第二個...
JR100 發表於 2009-9-17 19:07:11 | 顯示全部樓層
37# wah2320

等了很久,唔知香港有得買未。
楠 發表於 2009-9-17 18:51

還沒有, 日本要12月先有(不過以kato往績, 都係等2010年啦)

雖然工廈多, 但始終租金係個不小的數, 每人每月要近千元開支, 還要持之以恆...... 所以個人認為可以先攪"組合式"的景板, 一人一塊, 再慢慢發展租工廈來玩
JR100 發表於 2009-9-19 19:07:09 | 顯示全部樓層
yes.仲有抹塵呢.開冷氣都無用,.唔同澳州. hk一日都n咁多塵.
dannyu 發表於 2009-9-19 15:10

香港的確好大塵, 而且近海, 軌道氧化問題嚴重!

回楠兄, 要持之以恆確是難題, 新蘚感一過, 很多人就會退走, 所以先要攪一個鐵道模型的會, 有了骨幹份子才可以持之以恆
JR100 發表於 2009-9-21 20:00:44 | 顯示全部樓層
又好似真係唔平,唔知有冇朋友準備入貨。
楠 發表於 2009-9-21 18:26

小第只會入車一部
JR100 發表於 2009-9-21 20:03:33 | 顯示全部樓層
在網上也看見有鐵道模型聚會,但好像只有路軌。一直都想攪一個N Scale 模型會,當中希望可以模型船,Layout及火車一齊走。
正如Hokuriku兄所言,每人可有自己景板,但看來十分難找骨幹份子。
楠 發表於 2009-9-20 09:54

香港雖然有好幾個鐵路會, 但仍未有一個合適的作重點發展,
JR100 發表於 2009-9-22 19:13:37 | 顯示全部樓層
價錢真係貴了一些,可能考慮入一部。
楠 發表於 2009-9-21 22:48

個人認為價錢合理, 有動力, 有頭尾燈 及 室內燈
只是路面電車唔係小第既主力收集對象, 所以只訂一部
JR100 發表於 2009-9-23 20:54:05 | 顯示全部樓層
57# JR100

又真係唔錯,難得少見的車種。
這是近月買的桃太朗,己加動力。
楠 發表於 2009-9-22 19:23

小第亦有購入及動力化, 更換集電弓
車身塗裝確是很好的一輛車
JR100 發表於 2009-9-25 19:44:40 | 顯示全部樓層
係另外買,好似每款扭疍火車都有特定改裝動力,主要是車身長度不同,但我貪平加了KD-25動力架,短了一點,未試車所以唔知順唔順暢,可能JR兄可解答。
楠 發表於 2009-9-24 19:38

Tomytec 的動力單元表現只能說中規中矩, 慢速表現不好, 不過以這個價錢來說是可以接受水平, 以平價馬達來說表現中上

而wah2320兄的問題, 相信是軌道/ 車輪表面污濁所致, 用鐵模專用清潔液清理一下應可改善