RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pajero22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全世界第一個可以入波箱油既貨柜車波箱

pajero22 發表於 2009-6-28 21:18:36 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,依個就系GTDCNC全世界第一個可以入波箱油既貨柜車波箱殼,用金屬齒輪必配,遲D等我既測試報告
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-28 22:18:04 | 顯示全部樓層

6# z1118

耿系啦,要全合成添
用針筒入20-30CC,行左200KM放油都要用針筒抽番出來噶!
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-28 23:14:10 | 顯示全部樓層

我都知你地有好多疑問噶啦,尤其系odaan兄既問題最到肉
我唔答你地我都訓唔著,你地系相里面搵答案啦
伊道真系好多潛水高手!
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-28 23:38:45 | 顯示全部樓層
都話左會係個前後兩條邊流出來lo...唉....
SPAWN 發表於 2009-6-28 23:32

果到可以搽紅色既“爭口”膠噶嘛
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 00:15:00 | 顯示全部樓層
好老實 , 你算好架喇 , 因為有 D 人真係會唔講道理

不過我可以好肯定甘講
1. 靠膠圈做唔到 D 乜 , 因為膠圈要壓力去封油 , 平面壓力唔夠用

2. 就算膠圈內壓夠 , 係轉軸內都會因轉動磨擦而磨損 , 你應該去 ...
odaan 發表於 2009-6-28 23:48

1.我系見拉桿上面每邊有條彈簧,可以壓住膠圈.
2.如果波箱內一路有油,拉桿甘滑,一年換一次膠圈都得啦.
3.我用尼龍掩Bearing,Bearing外環一樣有尼龍座,可以一樣落膠先放Bearing.
4.波箱里面得好少空氣,膨脹的氣體會從摩打的軸與杯士的空隙排出.
5.我用既膠圈就系系廣東道既汽車ENGINE氣門油封膠圈,真車都可以用,RC應該都得.

所以你地等我既詳細測試報告
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 00:44:47 | 顯示全部樓層
甘小弟就暫不多言 , 且抱觀望態度 , 如遇不能解決之題 , 歡迎交流
odaan 發表於 2009-6-29 00:38

好,講多無謂,我先做測試,如果沒問題就搵日如果利達得閑,裝上距架"跑"車導飛一個鐘頭,如果都沒漏油就PASS,ok?
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 08:56:02 | 顯示全部樓層
小弟覺得加入波相油會使到運作時十分大阻力..
因為D油會加大傳動系統負擔-->加大電子變速和摩打等負荷
所以要用比較大扭力的摩打及輸出較大的電變...

努力!! 小弟對呢個波箱殼十分有興趣!!
馬田 發表於 2009-6-29 01:00

其實里面加既波箱油只有1CM高度,摩擦力比雪油低,而且常時淋浴齒輪。雪油會因為離心力而被甩到外殼內壁,根本好多是浪費,不到肉!
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:40:24 | 顯示全部樓層
睇左成晚其實PAJERO兄的用意都不難理解

雖然雙星貨車好多野都未必咁理想,但偏偏波箱的行車表現就較為OK,你落夠GREASE的話可以近乎MAINTENANCE FREE,況且如果真的要進行檢修時現時的波箱甩幾粒螺絲就可以睇晒入面 ...
馬輝 發表於 2009-6-29 09:33

講左甘耐,退一步講,如果實驗出來有漏油的現象而不能低成本解決,甘咪當你以前既方法加雪油用咯,沒沖突噶。反正做多個入油位唔會提高好多成本噶
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:42:47 | 顯示全部樓層
1 cm ........ ?????
要達到液態滑油淋浴波箱最少量 , 最少都要有波箱既 3~40 % 高度

其實琴晚我諗左一陣 , 如果真正要加添液態滑油而不漏 , 絕對有此可能 , 但要改動波箱編排
最簡單既方法: 長行牙要放係 ...
odaan 發表於 2009-6-29 10:09

我就最唔怕煩噶啦,盡管質疑,真理系越辯越明。尼龍唔得,用賽鋼得唔得啊?
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 10:53:00 | 顯示全部樓層
進可攻退可守之策

讚一個~~
odaan 發表於 2009-6-29 10:43

做入油位系比D高手研究密封的辦法既,我唔系高手,所以只有盡力而為。
另外我唔同意油面高度要有30-40%,有1CM夠齒輪帶油上去潤滑啦
 樓主| pajero22 發表於 2009-6-29 11:11:02 | 顯示全部樓層
pajero22 你或者比一個全新既波箱給利達架貓巴士做試驗..等佢主人家試好就會知邊度要作出修改..
而好多謝odaan..作出咁深入既了解..好多野我對真車理解咩都唔知-0-陳仔仲叻個我..真係有小小唔知點既感覺

好多謝o ...
Q-pet 發表於 2009-6-29 10:57

Q版主,因為好多師兄話“隔離臺”是比較技術性同有水平的FORUM,我就話未必,其實我都系想等D潛水嘅高手出來解決波箱密封既問題姐。
俗語講“重賞之下必有勇夫”,如果我實驗失敗,我會攞依個金屬波箱出來,獎勵比可以提出用港幣100元成本解決貨柜波箱密封方案并實驗成功的師兄。
 樓主| pajero22 發表於 2009-7-2 09:09:49 | 顯示全部樓層
多魚野曾出不窮~~~~有用野一件都無~~~woooo^3^)))))))))
GUITAR_VIP 發表於 2009-7-1 13:32

我知你要一體Y牙同一體冬菇齿啊嘛,但系依D件沒量會做死人噶,加上孖星賣20-50蚊,所以到衣架都沒人做既原因,如果你出錢比我買架生我就同你做!
 樓主| pajero22 發表於 2009-7-2 09:16:45 | 顯示全部樓層
波箱殼一體化後維修 & 安裝會否很困難?
聶風 發表於 2009-7-1 10:35

依位師兄真系有遠見,系,維修 & 安裝同密封要好有耐性,好有心機既師兄先會順利D。所以點解我以前做孖星兩件頭,就系考慮到依D問題。做依個波箱系挑戰自己既能力姐!
 樓主| pajero22 發表於 2009-7-2 20:18:00 | 顯示全部樓層
 樓主| pajero22 發表於 2009-7-2 20:37:39 | 顯示全部樓層
 樓主| pajero22 發表於 2009-7-4 00:11:54 | 顯示全部樓層