RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖頭吊機製作過程 (即將閉關三星期 , 製作低床架)

樓主| odaan 發表於 2009-7-15 17:18:15 | 顯示全部樓層
買左未?? 是否個餡一樣, 只係個殼大左.....ha ha
有勇冇謀 發表於 2009-7-15 17:00

未買
 樓主| odaan 發表於 2009-7-16 09:38:17 | 顯示全部樓層
不過我係wargame友潛水咁耐只知..係果面Olka真係玩哂...
不過奧單兄我記憶中好似好大隻...
SF-scat 發表於 2009-7-16 07:46

天下間 , 無 "玩晒" 既人
幾有能力既人 , 妄想自己可以隻手遮天 , 到最後激起眾怒 , 任你有上天下海能力 , 始終都會被推倒
走去八掛 WE 單官師 , 到最後 , 換黎既係被撤離弄權職務
我唔會特登走去搞佢 , 我只係覺得可惜
唔可以話佢無知 , 佢只係比佢既性格害死

有左名氣 , 就應該知咩叫 "發財立品"

Btw ..... 你覺得我好細隻咩 ??
 樓主| odaan 發表於 2009-7-16 13:21:15 | 顯示全部樓層
我想跟你去玩............
chan951130 發表於 2009-7-16 12:56

OK , 兩個人 一對一 , 好嗎 ??
 樓主| odaan 發表於 2009-7-21 11:39:53 | 顯示全部樓層

本來想係屋仔開個窗仔 , 放鋰電狀態錶
但係真係唔夠位 , 唯有向現實低頭
右邊放新燈 , 左邊放喇叭

登錄/註冊後可看大圖

吊機底座已經鑼好晒形狀

登錄/註冊後可看大圖

岩岩好圍住晒個波箱

登錄/註冊後可看大圖

用鉛水鐵片耷左個箱比佢裝電 , 好 Q 硬

登錄/註冊後可看大圖

點解用呢種材料 ?? 因為佢唔易氧化之餘 , 仲可以用焊錫接合
接合好後 , 拎去裝水 , 唔漏 , 密水測試成功

登錄/註冊後可看大圖

後面亦唔揩轆 , 整體黎講 OK

登錄/註冊後可看大圖

已經整好腳位伸縮 , 不過琴晚衰多手 , 整掃左套
遲一兩日過去買番

登錄/註冊後可看大圖

而家就係爭
1. 吊機 , 車燈拉線
2. 沙板
3. 整埋右邊架撐箱 (預計下面裝埋士啤胎)
4. 新款一體磨盤低板

登錄/註冊後可看大圖

因為全架車升高左 , 所以連油壓避震都要就番佢
唔用倒裝方法 , 因為會無晒油壓減回彈既特性

登錄/註冊後可看大圖

為設計新型拖架電源接駁機構
小弟用左兩晚去諗個結構
但要做好拖架之後 , 先可以有實物度位 , 所以暫時車陣中間會漏空

拖架將於 2009-11 前砌好
至於有乜特別 ??
甘就等小弟賣個關子 , 欲知後事如何 , 請看下回分解
 樓主| odaan 發表於 2009-7-22 19:21:51 | 顯示全部樓層
2009-07-22 之前我叫廠求其同我車幾件玩具 , 今日 ...... 終於收到

因為我要整 "碟煞 Brake" 關係
所以一般鈴滿足唔到我
甘我唯有出圖紙比人幫我整套鈴玩下啦

登錄/註冊後可看大圖

有內 / 外鈴 , 仲有恰頭

登錄/註冊後可看大圖

十粒螺絲窿 , 收螺絲 ?? 你估私家車咩 !!!
梗係絲帽收係出面啦

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

遲 D 裝好晒 , 叫佢車埋個鈴蓋比我

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-7-22 19:37:31 | 顯示全部樓層
頭轆會唔會做?
馬輝 發表於 2009-7-22 19:34

會 , 肥仔 / 普通鈴都出左圖
不過未玩到 , 唔搞住
 樓主| odaan 發表於 2009-7-22 19:44:37 | 顯示全部樓層
OLKA都冇做管理添啦...
馬輝 發表於 2009-7-22 19:35

直情消失左 , 或者改名換性
如果佢可以早 D 接受意見 , 就唔會有今日

係今時今日 , 撇開佢既操守 , 我仲依然認定佢對 Wargame 有深遠影響力
 樓主| odaan 發表於 2009-7-22 22:20:04 | 顯示全部樓層
 樓主| odaan 發表於 2009-7-22 23:23:08 | 顯示全部樓層
快D整好set brake!好想睇下
tommy1218 發表於 2009-7-22 23:03

先運用你既幻想力 , 諗下如果係你整 , 你會有咩方法

到見到完成後之成品 , 對比一下自己既方法 , 有無紕漏
日後 , 可能係你地去設計新款 Brake
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 10:10:43 | 顯示全部樓層
鼓剎吧 , 用servo 拉威也
po3117 發表於 2009-7-23 00:10

鼓煞
內部結構有 : Brake 霖 , 扭 bar , 煞車掌 x 2 , 回位彈簧 x 2
外部結構有 : 雞髀 , 大力鼓 (孖拍鼓)
除此之外 , 仲有同 RC 完全唔同既接駁組件

碟煞
內部結構有 : Brake 碟 , 鮑魚(分pump) , Brake 皮 x 2
外部結構有 : Brake 撐架
同 RC 擔位結構相近

一般黎講 , 佢地之間既分別係
鼓煞 Brake 平面接觸較多 , 煞車力較大 , 但散熱能力不足
碟煞自動攝 Brake , 虛位較少 , 更換 / 維修方便

係貨車黎講 , 新款 Man , Benz , 已經開始轉用碟煞

就 RC 黎講 , 之前作碟煞測試 , 制動力0.5kg
但真車只係 1500 磅 (681.9kg)

0.5/5.5kg : 681.9/9000kg
=0.09 : 0.0757

RC 之煞車能力比 , 已經同真車相若

而且拖架我亦有同步煞車系統
拖架亦有手掣功能 , 即使甩架後 Brake 仍然可以 Lock 實
所以拖架重量唔會令 Brake 負擔增加

如果煞車能力過大 , 車輛重量不足 , 即使全力煞車只會 Lock 呔
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 10:31:37 | 顯示全部樓層
非 lock 直濕, 而係 lock 轆的碟剎, 係最完美的 brake 系統....
而最正係可以甩架後, 拖架仲有 brake lock 轆, 唔洗條拖架周圍走....
有勇冇謀 發表於 2009-7-23 10:18

本身我係諗 lock 直濕
但係 lock 直濕會令 Y 牙 , 尾牙齒 損耗甚巨
所以回歸真車設計 , 係轆位做 Brake

拖架 Brake 設計唔同拖頭 , 因為拖頭長期有電供應 , 所以佢行 servo 直接連動

但拖架唔係成日有電 , 所以行機鉸式 , Lock 好之後 , 就算無電供給 , 佢都依然鎖住
只有再次比電 , 或手動推開機鉸 , 先可以拖行
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 12:06:37 | 顯示全部樓層
odaan兄你講完我仲期待見到部車出世
Noir.KAZE 發表於 2009-7-23 11:42

而家執緊手尾 , 望 2009-8 月中出車 , Brake 組件亦望 8 月中完成
而拖架預計於 2009-11 完成
 樓主| odaan 發表於 2009-7-25 00:11:03 | 顯示全部樓層
2009-07-23 架撐箱

左邊做好雛型 , 輪到右邊

登錄/註冊後可看大圖

呢種材料可以焊接 , 像真度 , 同硬度到高好多

登錄/註冊後可看大圖

雖然我唔係正式既 "打銅仔" , 不過呢 D 做型都唔難~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

=================================================
2009-07-24 Brake 組件量度

先裝好恰頭 , 睇一睇咩環境先 ~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

車定個碟煞組件 , 就停一停 , 做埋其他野 , 等買埋 servo 先繼續

登錄/註冊後可看大圖

右邊架撐箱雛型完成 , 呢邊仲擺多條 "士啤胎" , 甘就合理喇~~

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-7-25 19:40:56 | 顯示全部樓層
2009-07-25 control panel

將 8 組 衫威醒 control 擺埋一件

登錄/註冊後可看大圖

佢地既手動按鈕全部拆出黎延長

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

所有 control 既手動掣全部排好
甘就可以放係車身側邊 , 當手動控制用

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-7-26 14:43:26 | 顯示全部樓層
唔該想問下師兄圖片中既衫威醒 control
係咪可以駁去接收道
用搖控去控摩打快慢
好似多數係宜直昇機用
唔知幾錢個.同邊道有得賣
煩請師兄比的資料我
或者PM我唔該晒師兄
艷男通渠佬 發表於 2009-7-26 02:52

可以接去接收
快慢就唔係好覺 , 我用佢控制方向既~~
佢呢套野係放係絞盤用
我通常去車車樂買 , 連埋細絞盤賣 $170左右 , 連大絞盤賣 $200左右

資料就係度
http://www.3racing.hk/search.php ... ey=&x=0&y=0

謝謝~~
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 09:25:28 | 顯示全部樓層
196# odaan
好多謝odaan師兄比的資料我很感謝
見到師兄既作品獲益良多
當中有好多技術很高
好期待見到師兄既制成品...好期待
很感謝唔該晒
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 02:44

互相學習 , 融會貫通
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 20:25:07 | 顯示全部樓層
2009-07-27 沙板

沙板都係用鋅鐵板做 , 又係用焊接方法接駁

登錄/註冊後可看大圖

7 點焊 , 沙板遮 , 夠有凸好多喇~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢個位唔再係韆鞦位 , 所以可以用黎裝沙板~~

登錄/註冊後可看大圖

係尾燈位落

登錄/註冊後可看大圖

岩岩同尾燈齊口

登錄/註冊後可看大圖

做好晒之後 , 後面會同佢再點焊 , 甘就可以增強埋尾燈架既強度喇~~

登錄/註冊後可看大圖

整好左一邊先~~

登錄/註冊後可看大圖

同樣方法整第二邊

登錄/註冊後可看大圖

唔~~ OK 啦~~

登錄/註冊後可看大圖

嘩 ~~ 乜胎面同沙板距離甘多 ????!!!!!

登錄/註冊後可看大圖

甘佢個韆鞦真係有甘長行程嘛~~

登錄/註冊後可看大圖

岩岩避到

登錄/註冊後可看大圖

鋪好晒之後 , 會係上面再鋪多層 "花板" , 令個外觀更像真~~
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 20:45:09 | 顯示全部樓層
其實上錫係唔係仲實過螺絲?
superchucu 發表於 2009-7-27 20:39

睇你係厚野定薄野 , 厚野夠螺絲牙 , 一定好力過上錫 , 但係薄野唔夠牙 , 一上就躂牙 , 焊錫穩陣
 樓主| odaan 發表於 2009-7-28 11:25:07 | 顯示全部樓層
你沙板係用鋅鐵板做.個鐵修口會唔會好介手
不過就整得幾靚..繼續努力
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 21:27

介手 ?? 我有用銼執滑佢
少少凹凸總有 , 摸落去隻手唔會損就算
遲 D 仲有野鋪面 , (我諗) 問題不大既

繼續努力呢 D 野 , 盡力而為啦
 樓主| odaan 發表於 2009-8-2 11:25:38 | 顯示全部樓層