RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3127|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實TT01 係唔係唔可以用 9T?

hkzo 發表於 2009-6-13 21:20:56 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部車,已經轉用左 頭單, 尾珠差 4條萬向
但係我一轉灣,都係打轉;.......部車行得慢就冇問題
快就唔得...... 點算好.....
仲有就係,俾油,之後收油,冇殺車  但成部車都會180度都轉向左....
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-13 21:40:55 | 顯示全部樓層
原來係咁...早知買個頭直啦  頭單貴好多
但慢車收油轉灣好好轉
同埋我唔知道係唔係個珠差太緊, 我轉其中一個錄,佢另一面係相同方向轉....
冇記錯應該係反方向轉先岩,係唔係呢?
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-13 22:04:35 | 顯示全部樓層
咁應該係個珠差緊得滯 ....因為用手轉佢地係同一個方向....
搞到衣家部車都唔可以行得快...一快 轉小小已經 打轉...
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 02:20:51 | 顯示全部樓層
明天先拆車搞一搞先....... 我唔係用原裝太架
可能我D野全部都未SET好啦....
衣家連最基本既開快車控制都做唔到...一快就打轉再打轉......冇晒引 ><
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 17:07:36 | 顯示全部樓層
岩岩搞返好個珠差, 衣家已經正常返
我個車底離地有10MM 係唔係太高? 係唔係一定要SET 油壓先改到高度?
即係用放晒D油出黎,係入面聶野再入返油? 係唔係咁樣?
另外想問下, 因為冇頭直係到,想用返個齒差改頭直用,但係個2個杯係唔係用唔到萬向? 即係要用返原先既膠狗骨?
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 17:10:41 | 顯示全部樓層
用頭單要溜住咁入灣,唔可以落BRAKE入灣.......

兩種唔同手勢O既玩車方法.......

宜家O的人少咗用頭單......以前用頭單係因為想慳電,入灣出灣少O的動力流失......
宜家O的電實在太多淨.....所以O的人用晒 ...
AMAT 發表於 2009-6-14 04:16

用頭單要溜住咁入灣 原來呢個係重點, 我試過慢車 之後收油入灣,真係好順,
如果咁樣講,我唔岩用頭單...要用返頭直......

另外想問下,珠差修到最緊,當唔當到頭直用架?
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 18:12:24 | 顯示全部樓層
搞完 係屋企試車..... 俾油好似唔識行咁.... 明顯聽得出好似行緊空轉咁,好似玩緊飄移咁...
我只係教左一下, 會唔會係珠差唔緊...
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 21:07:28 | 顯示全部樓層
你要識分鬆珠差同冼珠差先
衫魚仔 發表於 2009-6-14 20:33

俾油個下...佢好似自己入面係咁轉咁咋.....
仲要頭直,搞到後車更加冇力....
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 21:31:51 | 顯示全部樓層
岩岩搞緊返左D, 如果前面2個綠係按實左既,
我後面轉其中一個綠,另一個綠既方向會係相反

但如果我前面係冇野按實,即係當囉高左,轉後面轉其中一個綠,另一個綠既方向會係一樣的
但開車試,明顯有返動力好多,一陣落街試下
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-14 21:32:48 | 顯示全部樓層
答返C兄問題先, 我唔識呀,因為我係新手,個珠差都係岩岩買返黎用
 樓主| hkzo 發表於 2009-6-15 02:18:45 | 顯示全部樓層
邊到有得學SET車呀!!!