RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 漂移十三
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請師兄指教,多謝先。

wowo0123 發表於 2009-4-9 11:09:43 | 顯示全部樓層
8.5T用原裝齒48P都快啦..點解會換64P架.架車係會順D同靜D..不過會冇左起果下力
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:14:07 | 顯示全部樓層
那麼請問各位熱心既師兄,有感無刷8.5T,搭master,既最好最終比範圍值系幾多??唔該。
現在我換左48P既  大齒84T   馬達齒28T  最終比系7.0
漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55

咁樣咪會比原裝70 30慢左..84 28力大左空轉既時間就長左
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:49:24 | 顯示全部樓層
我都係覺得玩快車既理論係唔可以放係drift上面...因為完全係兩回事
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47:42 | 顯示全部樓層
快車跟飄移, 控車的技術上的確有很大的差別. 車子的調較"方式"完全是兩回事.

可是, 基本車子調較"理論"是一樣的. 當其他東西一樣情況下, 小齒比就是不可能比大齒比有力, 對嗎?
Cepacol 發表於 2009-4-13 01:08

但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費去買好多齒去試..多dset下架車好過因為唔同既setting會有唔同既動態同埋速度
wowo0123 發表於 2009-4-13 03:33:43 | 顯示全部樓層
"齒比有力"跟"齒比快", 基本上是反方向的. 這是最基本常識/理論呢. 何況, 尋求最佳齒比都是調較車子的一環, 可以很影響車子表演.

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的 ...
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18

你既常識/理論真係好好.有機會真係好想學下野
wowo0123 發表於 2009-4-15 11:27:36 | 顯示全部樓層
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
buggy 發表於 2009-4-15 11:05

所以咪話攪咁多野都唔知做咩