RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5853|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Ikarus Dragstair 開箱

eyhpoon 發表於 2012-12-11 07:13:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
阿仔生日禮物,順便整部俾自己

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-7-9 20:36:15 | 只看該作者
kennethcheng 發表於 2013-6-29 18:25
ching, please help.

i bought one from taobao as well, but i dont seems able to find the middle poin ...

This is very normal.

Once you keep it neutral, both motors will start to spin, so there is air cushion, and the hovercraft will move forward slightly.

Once you put on full reverse, the both motors stopped, not only the forward motor stopped, but also the downward motor. So there will be no air cushion and the brake pad at the bottom of hovercraft will rub against the ground for braking.

樓主| eyhpoon 發表於 2013-7-9 20:33:34 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-3-6 11:34
C兄,又係我呀.
我朋友仔借左部穩定版畀我,
我上官網見話個電調係15A,以及只可以行2S電,

4200 應該太大

kennethcheng 發表於 2013-6-29 18:25:23 | 只看該作者
ching, please help.

i bought one from taobao as well, but i dont seems able to find the middle point..i am using m12.

i need to hild full brake to stop and as soon as i release it will move forward.can u  teach me how to set it?

thanks.
williamkshui 發表於 2013-3-6 11:34:13 | 只看該作者
C兄,又係我呀.
我朋友仔借左部穩定版畀我,
我上官網見話個電調係15A,以及只可以行2S電,
想問可否配4200mAH, 25C電來玩?
唔該晒!
williamkshui 發表於 2013-3-6 11:24:29 | 只看該作者
都幾靚仔啦.
netherlkm 發表於 2013-2-24 10:29:32 | 只看該作者
netherlkm 發表於 2013-2-24 09:56:44 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

我都有玩, 在大埔池, 現在全原裝, 遲下改

williamkshui 發表於 2013-1-29 23:16:19 | 只看該作者
噢, 原來車船控同飛機控唔可以共用O架!
咁唯有買兩支平平地O既學下點用先.
唔該晒師兄!
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-25 02:10:33 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-25 02:00
明白, 又學到新野.
咁睇落應該係桿控好似百搭D, 但用佢來玩車船又會唔會冇咁爽呢? ...

用係車船同飛機既桿控晤一様既,反正都要兩套
williamkshui 發表於 2013-1-25 02:00:58 | 只看該作者
eyhpoon 發表於 2013-1-24 20:10
近會幾嘈

車同船原則上只係前後左右四個方向,所以可以用以下其中一種遙控

明白, 又學到新野.
咁睇落應該係桿控好似百搭D, 但用佢來玩車船又會唔會冇咁爽呢?
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-24 20:10:56 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-24 02:52
好多謝你的回覆.

架船速度都行得好快, 而且睇你拍的短片,又唔係太嘈.

近會幾嘈

車同船原則上只係前後左右四個方向,所以可以用以下其中一種遙控

1)胎盤式

登錄/註冊後可看大圖

2)桿式

登錄/註冊後可看大圖

一條桿前後,一條桿左右

而家基本上只剩胎盤式

但飛機需要多好多方向,所以要桿式,而且毎條桿都可以上下左右移動

登錄/註冊後可看大圖

簡單講4PL只能玩車船,飛機要另外再買
williamkshui 發表於 2013-1-24 02:52:18 | 只看該作者
eyhpoon 發表於 2013-1-23 20:23
我買左兩部勁爆版,即係推力摩打用無擦(升力摩打一定係有擦280,晤理穩定版定勁爆版),試過用2S同3S電,3S電既 ...

好多謝你的回覆.

架船速度都行得好快, 而且睇你拍的短片,又唔係太嘈.
我都打算自己買個遙控,只係怕用唔到.

我想再請教下你在4PL上是點樣Set的?
同埋4PL是否足夠玩一般的遙控船和簡單的單槳飛機仔?

唔該晒,師兄.
 樓主| eyhpoon 發表於 2013-1-23 20:23:05 | 只看該作者
williamkshui 發表於 2013-1-18 11:29
師兄,你好呀,多謝你的分享.
我係新手,有幾個問題要請教:
1. 你買的是穩定版定勁爆版?速度如何?

我買左兩部勁爆版,即係推力摩打用無擦(升力摩打一定係有擦280,晤理穩定版定勁爆版),試過用2S同3S電,3S電既速度,你睇下我個仔係冰上玩: http://v.youku.com/v_show/id_XNDk2MjY4MDQw.html

我無買RTR,加上本身玩車,所以一部用4PL比仔用,一部用EX10自己用開,我都係用番Futuba同KO既接收,無問題

順便加多句,呢部船晤算大,比例上行晤到晤平滑既面(例如草地),硬地,水面,冰面都OK
williamkshui 發表於 2013-1-18 11:29:32 | 只看該作者
師兄,你好呀,多謝你的分享.
我係新手,有幾個問題要請教:
1. 你買的是穩定版定勁爆版?速度如何?
2. 你的遙控是跟機定另購的?因為跟官網的說明書不同.另購的話又幾多錢?
http://www.ikarus-modellbau.de/A ... air%20Anleitung.pdf
其實我想買勁爆版, 但因為見manual話有兩個Controller, 所以驚若果唔係原廠遙控器會用唔到.
3. 個遙控器日後係咪可以用在其他遙控車上?

唔該晒!
john95215 發表於 2012-12-14 21:06:23 | 只看該作者
kitming 發表於 2012-12-14 01:34
哦! Q深叫救命,

kitming 發表於 2012-12-14 01:34:58 | 只看該作者
john95215 發表於 2012-12-13 22:31
基哥我係Q太郎...大令樂,忘記新密碼無咗户口

哦! Q深叫救命,
john95215 發表於 2012-12-13 22:31:29 | 只看該作者
kitming 發表於 2012-12-11 09:08
早晨師兄:
            好正呀! 超讚識貨, 請問船之尺寸大小, 及在何處買? 价錢多小? ...

基哥我係Q太郎...大令樂,忘記新密碼無咗户口
shvictor 發表於 2012-12-13 17:02:28 | 只看該作者
3rock3rock 發表於 2012-12-13 05:37
唔知會唔會有師兄攪團(買)

我同尼間訂  無刷版
http://item.taobao.com/item.htm?id=16550649180
3rock3rock 發表於 2012-12-13 05:37:40 | 只看該作者
唔知會唔會有師兄攪團(買)