RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 一架油車幾多錢??? [打印本頁]

作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 20:30
標題: 一架油車幾多錢???
我想問一架油車要買d咩架>??控..車..引擎....同埋要d咩架??
同埋要幾多錢架??
1/10同埋1/18整體上有咩唔同...同埋邊架好呀????
唔該咁多位大佬
作者: oasc    時間: 2006-4-27 21:01
油,火咀電,撻箱...不過玩RTR的話就唔洗買撻箱!
一般由1xxx至1xxxx都有,睇你想點玩?
除咗比例上唔同之外,結構大至上差唔多,1/18只欠孖速!
至于邊架好就好難講?因為每個玩車嘅人都話自已玩果架車好,買咗之後又覺得人地架好啲!
我自已玩FW-05t.不過買05t+會好啲.18xx.
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 21:08
孖速...咩黎架??
其實我對油車一d都唔識....但我又對油車有d興趣..
師兄可唔可以講多d有關既野呀...唔該哂
作者: oasc    時間: 2006-4-27 21:18
孖速=二波!當架車行到某一定速道後二波會自動打開,增加車速.當然孖速係可以你自已Set佢幾時開的.
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 21:20
咁一架1/10油車....有孖速....要幾多錢....
咁你所講既火咀果d係咩黎架...
整體買一架1/10既油車...普普通通加埋要幾多錢呀???
作者: oasc    時間: 2006-4-27 21:42
火咀係引擎的一個零件.如果買FW-05T+的話,車本身以經Set好,你只要買油和電芯即刻可以玩.$20xx.....
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 21:53
有無圖呀...我想睇下個樣...
有無得自己砌架???
撻箱又係咩黎架??
作者: oasc    時間: 2006-4-27 22:00
http://www.kyosho.co.jp/web/down ... n_fw05_index-e.html
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:16
唔該哂師兄.....
2000蚊就玩到架可????除左油,電....唔洗再買其他野架可???
作者: oasc    時間: 2006-4-27 22:28
2000蚊可以玩到,有冇其他嘢買,就睇你自己!
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:36
其他野=零件????
火咀,撻箱買車果時送埋架/??
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 22:43
原帖由 呀爆 於 27/4/2006 10:36 PM 發表
其他野=零件????
火咀,撻箱買車果時送埋架/??

有d引擎係用手拉著,有d引擎係電撻箱轉著,視乎個人需求.
手拉好處係方便出入攜帶,缺點係要用人力,引擎唔曉著果陣就拉都拉到手爆.
電撻箱好處不用多講,用電池帶動摩打來轉動引擎飛輪著機,當然比手拉著得舒服,
電撻箱缺點是笨重,出入不方便,要拿12V粉電池(都幾斤重).
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:44
點解FW-05T咁平.....
果d咩RRR咁貴既.....
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:45
咁多數人地係用人手定撻箱架??
作者: oasc    時間: 2006-4-27 22:45
零件!玩番一排先再算!火咀跟車,但架車部引擎可以用手拉都著,唔買電墶都得.
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 22:45
原帖由 呀爆 於 27/4/2006 10:44 PM 發表
點解FW-05T咁平.....
果d咩RRR咁貴既.....

據小弟所知因為RRR設計上主要係比賽用.(有錯請代為更正)
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 22:49
原帖由 呀爆 於 27/4/2006 10:45 PM 發表
咁多數人地係用人手定撻箱架??

有d車款既設計,唔夠位置用手拉引擎,就要用電撻著車.
例:我果部RR如果落手拉的話會頂住死氣喉,所以沒可能用手拉引擎.
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:51
咁如果我買,.....oasc兄你見意我買邊d好呀....
我唔想玩入門野.....$2500以內啦....
如果我用用下手動想轉用撻箱都ok架可???
入一次油可以玩幾耐架??
作者: sport    時間: 2006-4-27 22:52
手拉扯到手軟
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:53
DieselEngine 兄可唔可以俾我睇下你架車呀???有勞..
作者: oasc    時間: 2006-4-27 22:53
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 22:49 發表

有d車款既設計,唔夠位置用手拉引擎,就要用電撻著車.
例:我果部RR如果落手拉的話會頂住死氣喉,所以沒可能用手拉引擎.

嘩!冇見一排,講嘢有文有路咁Bor?
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 22:55
咁我買車果時....咪要買埋個撻箱?
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 22:55
原帖由 sport 於 27/4/2006 10:52 PM 發表
手拉扯到手軟

唔著機果陣真係扯到出晒汗!!!所以我立譬放棄左部TG10
作者: 小斯    時間: 2006-4-27 22:55
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 22:51 發表

入一次油可以玩大約10~15分鐘....都幾耐架
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 22:56
原帖由 呀爆 於 27/4/2006 10:53 PM 發表
DieselEngine 兄可唔可以俾我睇下你架車呀???有勞..

我冇相機.......
作者: sport    時間: 2006-4-27 22:57
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 22:55 發表

唔著機果陣真係扯到出晒汗!!!所以我立譬放棄左部TG10

現在玩v-one-rr?
作者: oasc    時間: 2006-4-27 22:59
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 22:51 發表

如果玩高級啲,2500蚊都唔夠買車!買部好啲嘅Engine都12xx蚊,曲喉,批,撻箱,一套好啲嘅控......
嘩!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:00
原帖由 oasc 於 27/4/2006 10:53 PM 發表

嘩!冇見一排,講嘢有文有路咁Bor?

oasc兄過獎la......
我對玩搖控車與玩實驗相等,只要試得出都有興趣試,你見我模型engine入油渣燒就知係思覺失調la.
所以有時up d野出黎分分鐘害到人,邊樹係有文有路丫

作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:01
原帖由 小斯 於 2006-4-27 22:55 發表

入一次油可以玩大約10~15分鐘....都幾耐架

冇咁耐!大約7分鍾....
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:01
原帖由 oasc 於 2006-4-27 22:59 發表

如果玩高級啲,2500蚊都唔夠買車!買部好啲嘅Engine都12xx蚊,曲喉,批,撻箱,一套好啲嘅控......
嘩!

無錯一套好啲嘅控都要2700-3000左右
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:02
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:00 發表

oasc兄過獎la......
我對玩搖控車與玩實驗相等,只要試得出都有興趣試,你見我模型engine入油渣燒就知係思覺失調la.
所以有時up d野出黎分分鐘害到人,邊樹係有文有路丫

風趣咗Wo!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:03
原帖由 sport 於 27/4/2006 10:57 PM 發表

現在玩v-one-rr?

封左塵咯,做番個書生
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 23:03
咁師兄門你地玩車果陣...咪玩一陣就要入油.....都幾煩喎...
咁你地d車咪好鬼囉.....
咁2000d車ok架可??
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:04
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:03 發表

封左塵咯,做番個書生

封左塵咯?上星期先見到你去買零件!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:05
原帖由 oasc 於 27/4/2006 11:04 PM 發表

封左塵咯?上星期先見到你去買零件!

幾時又開局呀, 我要買番支燈入黎比你先得.

部野而家都係擺, 果日咁岩陪中學同學落開 信和中心買書 咪兜埋KWS囉,
買海棉咋......$20點解我見你唔到ga!!!!!!

作者: sport    時間: 2006-4-27 23:06
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 23:03 發表
咁師兄門你地玩車果陣...咪玩一陣就要入油.....都幾煩喎...

新手來說2000d車ok,但玩耐左你既要求會愈來愈高,你自然會愈$$$$
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:09

如果星期六冇落雨的話,可以入將軍澳工業邨睇下.上星期六有十架05t同埸比併.我記得你都係將軍澳喎!
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:11
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:05 發表

幾時又開局呀, 我要買番支燈入黎比你先得.

部野而家都係擺, 果日咁岩陪中學同學落開 信和中心買書 咪兜埋KWS囉,
買海棉咋......$20點解我見你唔到ga!!!!!!

哈....你睇我唔到.........
作者: andrewlio    時間: 2006-4-27 23:12

如果以05t or t+ 用原裝engine 黎講  可以玩到15分鐘ge   除非你真係下下盡油啦..

如果以d 勁車  加勁engine ge 話,   10分鐘都唔得  可能7, 8 分鐘戈時已經冇油死火啦!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:14
原帖由 oasc 於 27/4/2006 11:09 PM 發表

如果星期六冇落雨的話,可以入將軍澳工業邨睇下.上星期六有十架05t同埸比併.我記得你都係將軍澳喎!

舖左路碟果陣我玩直路都可以出界,真係衰到冇人有,見你們高手玩得咁勁好自卑
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:16
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:14 發表

舖左路碟果陣我玩直路都可以出界,真係衰到冇人有,見你們高手玩得咁勁好自卑

比你水皮的人大有人在
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:16
原帖由 sport 於 2006-4-27 23:06 發表

新手來說2000d車ok,但玩耐左你既要求會愈來愈高,你自然會愈$$$$

同意!像我一樣又窮又冇技術,咪又係玩嚟啲車!冇所喟啦,最緊要開心....
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:18
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:16 發表

同意!像我一樣又窮又冇技術,咪又係玩嚟啲車!冇所喟啦,最緊要開心....

無錯,玩車都係為自己開心
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:20
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:16 PM 發表

比你水皮的人大有人在

有冇師兄教下我set VoneRR,我架RR後尾條狗骨唔識set到水平咁直,
我平時好錫車,所以都LOAD得幾高,盡量唔想磨底,
不過想過load番低玩親都出磨到火花,點算.
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:21
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:12 發表

如果以05t or t+ 用原裝engine 黎講  可以玩到15分鐘ge   除非你真係下下盡油啦..

如果以d 勁車  加勁engine ge 話,   10分鐘都唔得  可能7, 8 分鐘戈時已經冇油死火啦!

就算原裝engine 著在放係地唔行,都著唔到15分鐘wo?如果唔盡油點開孖速呀!不如唔玩...
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:23
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:20 發表

有冇師兄教下我set VoneRR,我架RR後尾條狗骨唔識set到水平咁直,

等我錫番先....乖....
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:23
原帖由 oasc 於 27/4/2006 11:21 PM 發表

就算原裝engine 著在放係地唔行,都著唔到15分鐘wo?如果唔盡油點開孖速呀!不如唔玩...

係......我正想講就算怠速都去唔到十五分鐘咁耐......
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:29
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:20 發表

其實LOAD得高架車過灣會好易反,load番低玩親都磨到出火花呢個問題...
1.你條尾呔夠唔夠厚?
2.平路車唔多唔小係會底板磨到出火花
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 23:32
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:09 發表

你咁都記得我係將軍澳友..哈哈.真榮幸.......我諗我都會既..想睇好耐..
作者: 呀爆    時間: 2006-4-27 23:35
咁2000蚊既車有無孖速架????
死啦....我真係中毒中得好深tim..
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:35
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:29 PM 發表

其實LOAD得高架車過灣會好易反,load番低玩親都磨到出火花呢個問題...
1.你條尾呔夠唔夠厚?
2.平路車唔多唔小係會底板磨到出火花

係呀,有次試車,直路爆緊果陣碌到塊樹葉仔就反鬼左,攪到偈頂花左!!!好傷心.
我尾呔用開Spxxdmxxd 40度呔,有時玩飄移就會轉番d比40度高d既飄移呔.

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永遠都操唔到車...
作者: andrewlio    時間: 2006-4-27 23:35
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:21 發表

實際我就冇計過...

但係   我部3r  入2次油佢先入一次油

而我部3r 都玩到幾快下.. 平均我計過我入滿一次油可以玩到6~8分鐘左右!!!

咁我先推算到可以玩到15分鐘左右   如果有錯.. 請見諒
作者: WTO    時間: 2006-4-27 23:39
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 23:35 發表

FW05T+ la : $1850 有孖速 , 控 , 油壺及火咀電. 只需買油, 12粒AA電即玩.
http://www.kyosho.co.jp/web/prod ... s/fw05t_plus-e.html
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:40
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:35 PM 發表

實際我就冇計過...

而我部3r 都玩到幾快下.. 平均我計過我入滿一次油可以玩到6~8分鐘左右!!!

油針設定
燃油 的 "%"
引擎工作溫度/濕度
駕駛者操作方式
引擎汽缸容積等等......
實在太多因素影響.
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:41
原帖由 呀爆 於 2006-4-27 23:35 發表

05T同T+都有孖速呀!買咗就解毒.........魔鬼....哈哈.....
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:41
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:35 發表

係呀,有次試車,直路爆緊果陣碌到塊樹葉仔就反鬼左,攪到偈頂花左!!!好傷心.
我尾呔用開Spxxdmxxd 40度呔,有時玩飄移就會轉番d比40度高d既飄移呔.

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永 ...

set車你下野係一言難盡,servo是3003?
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:42
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:41 PM 發表

sport兄指轉向嘛? 轉向我用9402.
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:44
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:35 發表

實際我就冇計過...

唔緊要!討論下姐!其實玩到6-8分鍾係正常.比賽時都係咁上下.
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:45
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:42 發表

sport兄指轉向嘛? 轉向我用9402.

轉向用9402應該夠力用40度呔試下啦
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:47
原帖由 sport 於 27/4/2006 11:45 PM 發表

轉向用9402應該夠力用40度呔試下啦

頭呔用40度嗎?咁後呔駛唔駛買比頭呔(40度)更大的呔?
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:48
原帖由 sport 於 2006-4-27 23:41 發表

有幾一言難盡呀!我兩隻都係9451..你玩咩車呀!
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:48
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:47 發表

頭呔用40度嗎?咁後呔駛唔駛買比頭呔(40度)更大的呔?

後呔用42
作者: andrewlio    時間: 2006-4-27 23:49
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:40 發表

油針設定
燃油 的 "%"
引擎工作溫度/濕度
駕駛者操作方式
引擎汽缸容積等等......
實在太多因素影響.

我可以講..
我d 油針setting    85 % ok   唔會死火, 唔會太多油.. 啱啱好的!!

我用30% 油ga!

副engine 行完一缸油  12x 度

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!!!!!!!!
作者: sport    時間: 2006-4-27 23:50
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:48 發表

有幾一言難盡呀!我兩隻都係9451..你玩咩車呀!

v-one-rr evo v-one-s v-one-rrr
作者: andrewlio    時間: 2006-4-27 23:51
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:35 發表

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永 ...

你部車d toe-in or out, camber, custer set 好未ga?!?!?

rr d 灣應該都唔差ga wo  我都有部rr  d 灣幾靚下( 但係冇3r 咁靚)!!!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:52
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:49 PM 發表

我可以講..
我d 油針setting    85 % ok   唔會死火, 唔會太多油.. 啱啱好的!!

我用30% 油ga!

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!! ...

嘩,"O"左咀,
小弟很窮,只用開20%油.
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:54
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:49 發表

我可以講..

我用30% 油ga!

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!! ...

那就有問題啦?OS.TZ 3Port 行95度以經怏到冇影.12x度,你去比賽嗎?
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-27 23:54
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:51 PM 發表

你部車d toe-in or out, camber, custer set 好未ga?!?!?

rr d 灣應該都唔差ga wo  我都有部rr  d 灣幾靚下( 但係冇3r 咁靚)!!!

Toe-in Toe-out......唔清楚要點set,我周街玩應該點set
老實說我冇d高手咁專業用尺set車,

camber?? custer??
作者: oasc    時間: 2006-4-27 23:56
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:52 發表

嘩,"O"左咀,
小弟很窮,只用開20%油.

二十蚊姐?玩四冲油呀!好平.1xx唔知3L定4L....
作者: andrewlio    時間: 2006-4-27 23:58
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:54 發表

那就有問題啦?OS.TZ 3Port 行95度以經怏到冇影.12x度,你去比賽嗎?

未有參賽ge 料!!!

3port 100度以下   好正常...

但係5port 機, 熱過3port 機好多.. 同埋  我係度個火咀位wo   插到最入.. 火咀頭戈到有12x度, 但係機頂只有10x度.. 有分別  

唔知你係度邊個位呢?!
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:01
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:54 發表

Toe-in Toe-out......唔清楚要點set,我周街玩應該點set
老實說我冇d高手咁專業用尺set車,

camber?? custer??

最基本要set ge 係..

車頭
\   /

/   \
車尾

八字, 尾大過頭.

custer 唔洗點set 都得  但係toe-in 同toe-out 同埋camber 就要set 好佢.

唔係ge 話  部車唔定, 轉唔到灣.
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:01
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:56 發表

二十蚊姐?玩四冲油呀!好平.1xx唔知3L定4L....

我澳門呢邊買30%油   145蚊2L
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:03
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:58 發表

未有參賽ge 料!!!

3port 100度以下   好正常...

但係5port 機, 熱過3port 機好多.. 同埋  我係度個火咀位wo   插到最入.. 火咀頭戈到有12x度, 但係機頂只有10x度.. 有分別  

唔知你係度邊個位呢?!

度我火咀頭位置,我認識玩3port和5port都冇人過110,比賽時例外..
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:06
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:01 發表

我澳門呢邊買30%油   145蚊2L

30%什麽牌子,Cosmo 30%130蚊2L
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:07
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:03 發表

度我火咀頭位置,我認識玩3port和5port都冇人過110,比賽時例外..

may be 同天氣有關吧...

同埋  我一玩就玩5缸油以上先熄機!!!  之前未set 好d 油針戈d 野就    13x 度....
e+ 叫做所謂85%set 好, 5缸油以上就120~122度左右   我諗應該支大油針可以放多4分1圈
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:08
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:06 發表

meccamo 30%!
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-28 00:10
原帖由 oasc 於 28/4/2006 12:06 AM 發表

哎呀,你幾時又轉埋黎COSMO呀,係咪抵玩好多呢,
果隻tornado真係臭到離晒譜呀可.
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:12
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:08 發表

meccamo 30%!

係唔係飛機油嚟架?唔好靜係教engine,試下教Clutch,有幫助的!
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:14
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-28 00:10 發表

哎呀,你幾時又轉埋黎COSMO呀,係咪抵玩好多呢,
果隻tornado真係臭到離晒譜呀可.

唔好意思!兩隻都冇用,我用O當勞30%.....哈
作者: DieselEngine    時間: 2006-4-28 00:15
原帖由 oasc 於 28/4/2006 12:14 AM 發表

拿,都話你有貨嫁la,笑我入cheap油喇,哈.
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:17
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:12 發表

係唔係飛機油嚟架?唔好靜係教engine,試下教Clutch,有幫助的!

唔係飛機油黎ge

寫明for car

我clutch   未set 好.... coz 成 日都會拆engine, so 一時就 部車一俾油就去, 一時就叫得好勁先開始去.!!

仲未搵到一個平衡點... 但係  我將會轉玩05t  coz 部3r 太快啦  冇咩引...  玩返d 慢車同人地玩灣好過!!!
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:18
260蚊都cheap呀?不過我仲有Discount!
作者: sport    時間: 2006-4-28 00:19
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:14 發表

me too
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 00:20
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:18 發表
260蚊都cheap呀?不過我仲有Discount!

260 蚊幾多L?
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:26
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:17 發表

唔係飛機油黎ge

寫明for car

我clutch   未set 好.... coz 成 日都會拆engine, so 一時就 部車一俾油就去, 一時就叫得好勁先開始去.!!

仲未搵到一個平衡點... 但係  我將會轉玩05t  coz 部3r 太快啦   ...

未Set好姐?我試過用05t,原裝engine.跑嬴一部mtx4 + jp 5port engine.睇下個場有幾大姐.一般場地 jp 未開孖速就要收油,05t 盡油開孖速,直路尾收小小油就入彎.都幾好玩嫁!
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:28
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:20 發表

260 蚊幾多L?

大約3.9L,都唔係平嫁!
作者: sport    時間: 2006-4-28 00:31
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:26 發表

未Set好姐?我試過用05t,原裝engine.跑嬴一部mtx4 + jp 5port engine.睇下個場有幾大姐.一般場地 jp 未開孖速就要收油,05t 盡油開孖速,直路尾收小小油就入彎.都幾好玩嫁!

哇!oasc兄你真係高手啊,用05t原裝engine跑嬴一部mtx4 + jp 5port engine雖然係細場..
作者: oasc    時間: 2006-4-28 00:36
原帖由 sport 於 2006-4-28 00:31 發表

哇!oasc兄你真係高手啊,用05t原裝engine跑嬴一部mtx4 + jp 5port engine雖然係細場..

其實佢架mtx4嚟錯地方玩姐,去ACO就俾佢放飛機啦!我同伴都係05t,都嬴佢!果晚好精彩.好好玩.
作者: oliver    時間: 2006-4-28 03:20
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 22:43 發表

有d引擎係用手拉著,有d引擎係電撻箱轉著,視乎個人需求.
手拉好處係方便出入攜帶,缺點係要用人力,引擎唔曉著果陣就拉都拉到手爆.
電撻箱好處不用多講,用電池帶動摩打來轉動引擎飛輪著機,當然比手拉著得舒服,
...

識得著其實好好著
左手渣槍...槍底壓住枝火咀電...你右手自然會有空閒時間去拉.....
渣槍果隻手唔係廢...一路吊住支雞一路養油門...
死扯爛扯冇意思...來來去去都係你未set好油針...冇油到...拉拉下越拉越實又積死油...最後原來冇差火咀電
累積多一點經驗吧!
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 07:22
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:26 發表

我地澳門玩呢邊.. 唔大唔細.. 中場啦!

副m.speed 一出灣去到直路一半已經開左孖速  好快. 但係每次入灣都要落重brake   
同埋  呢邊d 人玩05t or v one s3 多    冇咩無限野, and 佢地都係玩慢engine!
作者: 呀爆    時間: 2006-4-28 17:25
原帖由 WTO 於 2006-4-27 23:39 發表

FW05T+ la : $1850 有孖速 , 控 , 油壺及火咀電. 只需買油, 12粒AA電即玩.
http://www.kyosho.co.jp/web/prod ... s/fw05t_plus-e.html

係咪係kws到有得買架啦??
咁FW05T+同埋FW05T有咩分別呀..
作者: oasc    時間: 2006-4-28 21:15
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 07:22 發表

副m.speed 一出灣去到直路一半已經開左孖速  好快. 但係每次入灣都要落重brake   
同埋  呢邊d 人玩05t or v one s3 多    冇咩無限野, and 佢地都係玩慢engine!

入場費幾錢呀?個場係邊道?有機會去澳門要去睇下先!
作者: oasc    時間: 2006-4-28 21:20
原帖由 呀爆 於 2006-4-28 17:25 發表

係咪係kws到有得買架啦??
咁FW05T+同埋FW05T有咩分別呀..

剛從kws回來,好多間都有貨.
fw05t+ 多咗合金油壓,反牙呔呎,頭萬向,仲有新M3殼,好靚呀!
作者: andrewlio    時間: 2006-4-28 21:33
原帖由 oasc 於 2006-4-28 21:15 發表

入場費幾錢呀?個場係邊道?有機會去澳門要去睇下先!

澳門係冇場ga!
只係有一空地 自己玩車班人個個星期日自動出現  自己放路碟 齊條track 出黎.

地點係  澳門蛋迴旋處旁邊!
作者: 蛇頭    時間: 2006-4-28 22:33
FW-05T IS GOOD
作者: 呀爆    時間: 2006-4-28 23:55
我宜家仲諗緊玩唔玩油車好.....
咁你地會唔會玩18仔架??
作者: oasc    時間: 2006-4-29 00:59
原帖由 呀爆 於 2006-4-28 23:55 發表
我宜家仲諗緊玩唔玩油車好.....
咁你地會唔會玩18仔架??

我有架全新嘅NRX18仔,買咗半年都未玩過.其實改完都唔平,不如玩番1/10仲好.我仲有架1/18嘅大轆車,都係玩咗兩次就冇玩.05T係我玩得最多果架,玩咗四個月超過150缸油.都好正常.
作者: 呀爆    時間: 2006-4-30 00:56
原帖由 oasc 於 2006-4-29 00:59 發表

我有架全新嘅NRX18仔,買咗半年都未玩過.其實改完都唔平,不如玩番1/10仲好.我仲有架1/18嘅大轆車,都係玩咗兩次就冇玩.05T係我玩得最多果架,玩咗四個月超過150缸油.都好正常.

點解唔玩架18仔呀....好似好過癮.
FW05T+呢架車個引擎有無得換架??有無得改裝換零件架??
我怕呢架車咩都無得改..哈哈
oasc兄..兩星期內就會多一架油車加入你地架啦...哈哈....到時小弟將會入侵工業區..到時oasc兄你要賜教賜教...指點指點..
作者: noriko    時間: 2006-4-30 01:50
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 07:22 發表

唔系下話落重brake jp都末洗la 大把無限你唔知咩 and快engine快車差不多個個都有系夜晚先出之嘛
作者: noriko    時間: 2006-4-30 01:57
呢邊d 人玩05t or v one s3 多同級車好玩d丫嗎    and 佢地都係玩慢engine慢engine+v one s都快過你部3R wc+M-speed;P

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2