RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 坦克大細 [打印本頁]

作者: BENNY033    時間: 2008-7-13 23:01
標題: 坦克大細
想問下師兄門~~除左1/4,1/12,1/16仲有無細d架~~因為見大家都係講1/16多~~
因細佬鍾意d細細架果d野~~如果有可唔可以話比細佬知同咩價口~~最好有相睇同架車資料~~
想買架同大家一齊開戰~~
作者: tommy1218    時間: 2008-7-13 23:10
如果以RC計,常見係1/24
作者: BENNY033    時間: 2008-7-13 23:18
原帖由 tommy1218 於 2008-7-13 23:10 發表
如果以RC計,常見係1/24

其實1/24會唔會好大架?.?因屋企車位有限~~我得返2個1/10車位到咋
泊唔到車~~驚到時比人少~~
作者: tommy1218    時間: 2008-7-13 23:20
1/24 同 1/10應該差唔多大少
作者: chopsticks    時間: 2008-7-13 23:33
Tamiya 1/35
作者: 周百通    時間: 2008-7-13 23:33
原帖由 BENNY033 於 2008-7-13 23:18 發表

其實1/24會唔會好大架?.?因屋企車位有限~~我得返2個1/10車位到咋
泊唔到車~~驚到時比人少~~
2個1/10車位加埋可以擺到一部L2A6,一車位可以擺到1/16三或四號戰車。
哩D咁健康既玩意點會比人咩架。

作者: BENNY033    時間: 2008-7-14 00:56
原帖由 周百通 於 2008-7-13 23:33 發表
2個1/10車位加埋可以擺到一部L2A6,一車位可以。
哩D咁健康既玩意點會比人咩架。

細佬有1架拖頭.2架1/10,1架1/18,1架大腳~~因為咁多再買仲唔比我個財政大權少爆呀~~
仲有師兄你都好毒喎~~架岩頭先見到$5700買左會死得好慘~~平平地都可以免死刑
1/16三或四號戰車係點架~~真係唔識分~~未玩過又唔熟坦克d樣~~~
作者: BENNY033    時間: 2008-7-14 00:59
原帖由 chopsticks 於 2008-7-13 23:33 發表
Tamiya 1/35

有咁細架~~會唔會貴d架?.?
作者: 周百通    時間: 2008-7-14 08:47
原帖由 BENNY033 於 2008-7-14 00:56 發表

細佬有1架拖頭.2架1/10,1架1/18,1架大腳~~因為咁多再買仲唔比我個財政大權少爆呀~~
仲有師兄你都好毒喎~~架岩頭先見到$5700買左會死得好慘~~平平地都可以免死刑
1/16三或四號戰車係點架~~真係唔識分~~未玩過 ...
咁少RC都丙?!
哩d係我既坦克全家福,遲d加部2A6。

登錄/註冊後可看大圖

作者: 周百通    時間: 2008-7-14 08:51
原帖由 BENNY033 於 2008-7-14 00:56 發表

1/16三號戰車。

登錄/註冊後可看大圖

作者: tiger1    時間: 2008-7-14 08:59
1/16 tankss (not counting the gun) is about the same size as 1/10 cars.

Get a 1/15 Bandai Tiger 1 lah, not too expensive (1/2 price of tamiya but not so elaborate), good size to fight with Tamiya tanks.   Cheap wor, 財政 will not 少呀~ 周百通 showed a 1/15 tiger on the #9 post on top here, the one on the extreme left. Slightly bigger than the tamiya 1/16 Tiger (second left).

1/24 are too small for any outdoor cross country run but good for run at your bed... but I am not sure if your 財政 may  少 you because you have a 1/24 girlfriend in the bed 呀
作者: Barry28    時間: 2008-7-14 09:37

4號戰車 :

登錄/註冊後可看大圖

作者: 周百通    時間: 2008-7-14 10:54
原帖由 tiger1 於 2008-7-14 08:59 發表
1/16 tankss (not counting the gun) is about the same size as 1/10 cars.

Get a 1/15 Bandai Tiger 1 lah, not too expensive (1/2 price of tamiya but not so elaborate), good size to fight with Tamiy ...
我好窮既,不過八月頭會買一部50"既玩具,有遙控既。
作者: noble    時間: 2008-7-14 17:38
原帖由 周百通 於 2008-7-14 10:54 發表
我好窮既,不過八月頭會買一部50"既玩具,有遙控既。

喂!俾多啲貼士,嚟估吓啞!
作者: Barry28    時間: 2008-7-14 17:54
原帖由 noble 於 2008-7-14 17:38 發表

喂!俾多啲貼士,嚟估吓啞!

你每日都一定玩!!
作者: 周百通    時間: 2008-7-14 17:58
原帖由 Barry28 於 2008-7-14 17:54 發表

你每日都一定玩!!   
嘩~醒目,都係多得你關照
作者: noble    時間: 2008-7-14 17:59
原帖由 Barry28 於 2008-7-14 17:54 發表

你每日都一定玩!!   

哎吔!真鬼馬!!
作者: 周百通    時間: 2008-7-14 18:52
原帖由 noble 於 2008-7-14 17:59 發表

哎吔!真鬼馬!!
估到未jet?
作者: hatakashi    時間: 2008-7-14 18:58
飛機?!?!?!?!
作者: noble    時間: 2008-7-14 21:01
原帖由 周百通 於 2008-7-14 17:58 發表
嘩~醒目,都係多得你關照

嘩!你就好嗱!可以買部50吋高清FULL HD TV!!!

作者: Barry28    時間: 2008-7-14 21:18
原帖由 noble 於 2008-7-14 21:01 發表

嘩!你就好嗱!可以買部50吋高清FULL HD TV!!!

咁都比你估中!!
作者: BENNY033    時間: 2008-7-14 21:24
原帖由 周百通 於 2008-7-14 08:47 發表
咁少RC都丙?!

登錄/註冊後可看大圖

正到爆呀師兄~~攪到我中晒毒~~攪到我毒引起~~想去吸吸~~中間細細部唔通係1/24~~
我都覺得我D.RC唔多~~不過D女人會覺得一部以經夠~~二部就會多~~以經可以唔洗諗第三部~~
作者: BENNY033    時間: 2008-7-14 21:28
原帖由 Barry28 於 2008-7-14 09:37 發表

4號戰車 :

登錄/註冊後可看大圖

唔該師兄話比我知~~
不過支炮仔咁短好似無咁型~~
其實長好玩D定短好玩D呢~~支炮
作者: noble    時間: 2008-7-14 21:39
原帖由 Barry28 於 2008-7-14 21:18 發表

咁都比你估中!!   

係咪估中先?
以前睇得〝馬榮成〞嘅「中華英雄」多呀嗎!
  條氣係咪好唔順咁呢!!
作者: noble    時間: 2008-7-14 21:42

你每日都一定玩!!   

上網取代咗睇電視!
作者: 周百通    時間: 2008-7-14 22:18
原帖由 BENNY033 於 2008-7-14 21:24 發表

正到爆呀師兄~~攪到我中晒毒~~攪到我毒引起~~想去吸吸~~中間細細部唔通係1/24~~
我都覺得我D.RC唔多~~不過D女人會覺得一部以經夠~~二部就會多~~以經可以唔洗諗第三部~~
中間細細部係1/24。
多數女士手袋.皮鞋.香水.戒指.頸鏈唔覺多既,遙控玩意就...............阻地方!嘥錢!

作者: 周百通    時間: 2008-7-14 22:20
原帖由 noble 於 2008-7-14 21:39 發表

係咪估中先?
以前睇得〝馬榮成〞嘅「中華英雄」多呀嗎!
  條氣係咪好唔順咁呢!!
頂~!
我地講番坦克
作者: jankong    時間: 2008-7-14 23:16
原帖由 周百通 於 2008-7-14 22:18 發表
中間細細部係1/24。
多數女士手袋.皮鞋.香水.戒指.頸鏈唔覺多既,遙控玩意就...............阻地方!嘥錢!

仲有化粧品.......
作者: 周百通    時間: 2008-7-14 23:32
美白護膚十幾樽添
作者: wbn    時間: 2008-7-15 00:28
原帖由 周百通 於 2008-7-14 08:47 發表
咁少RC都丙?!

登錄/註冊後可看大圖

嘩,你有第一代雙星gepard,而家想買到都好難吓,個車身係咪全金屬?雙星第一代用一個motor,靠個clutch做差速轉彎,雖然應該無而家用電子野行得咁好(我古吓咋,未玩過),但全機械有另一種味、另一種樂趣!
作者: BENNY033    時間: 2008-7-15 02:10
中間細細部係1/24。

十分認同~~一個字佢地只會覺得千幾蚊買d遙控玩意就唔低~~買佢地要d野就好低~~男女永遠都唔會平等
作者: tiger1    時間: 2008-7-15 07:50
中間細細部係1/24。

I was suffering from this kind of comments for many many many years because I have 3 elder sisters at home!!   Those 8-women can only see '阻地方!嘥錢!' and I had suffered enough from them.   

Lucky I moved away for a long long time and I am a happier man now with no 8-women next to me to make stupid comments.  

Now I have a very understanding wife   All I have to say to my wife is: 'look, I do not mess around, don't drink, don't gamble, only go to work and go home, don't you think I deserve a little bit of not-too-expensive hobby?'   

AND she ALWAYS agree with me in this

作者: 周百通    時間: 2008-7-15 09:01
呵呵~8-womens 家庭才一個男士,當然你係弱勢社群
恭喜你脫離那8-womens 魔掌,組織了一個民主家庭
從始可以玩到心頭好(RC)。

作者: 周百通    時間: 2008-7-15 09:06
原帖由 wbn 於 2008-7-15 00:28 發表

嘩,你有第一代雙星gepard,而家想買到都好難吓,個車身係咪全金屬?雙星第一代用一個motor,靠個clutch做差速轉彎,雖然應該無而家用電子野行得咁好(我古吓咋,未玩過),但全機械有另一種味、另一 ...
車底全金屬,哩部野只可以在家內行駛!
作者: Barry28    時間: 2008-7-15 09:33
原帖由 周百通 於 2008-7-15 09:06 發表
車底全金屬,哩部野只可以在家內行駛!

點解只可以在家內行走呀??
作者: 周百通    時間: 2008-7-15 10:55
原帖由 Barry28 於 2008-7-15 09:33 發表

點解只可以在家內行走呀??   
勁入沙.草,除非大改否則
作者: noble    時間: 2008-7-15 16:26
原帖由 周百通 於 2008-7-15 10:55 發表
勁入沙.草,除非大改否則

平嘢!有哩度好!唔使忌住嚟玩!

登錄/註冊後可看大圖

作者: hatakashi    時間: 2008-7-15 16:37
咁係女友這方面我比大家好彩...我女友鍾意架坦克仲多過我....仲話要買架1/4 Panther...
作者: Barry28    時間: 2008-7-15 16:47
原帖由 hatakashi 於 2008-7-15 16:37 發表
咁係女友這方面我比大家好彩...我女友鍾意架坦克仲多過我....仲話要買架1/4 Panther...

You are so lucky !!
作者: hatakashi    時間: 2008-7-15 17:05
我大部份video都係佢拍...咁幫得手...抵我晚晚要煮飯呀!
作者: Barry28    時間: 2008-7-15 17:08
原帖由 hatakashi 於 2008-7-15 17:05 發表
我大部份video都係佢拍...咁幫得手...抵我晚晚要煮飯呀!

Is she a Chinese or British ?
作者: hatakashi    時間: 2008-7-15 17:16
英國人, 但都係難得啦
作者: Barry28    時間: 2008-7-15 17:18
原帖由 hatakashi 於 2008-7-15 17:16 發表
英國人, 但都係難得啦

Great, it's too good to be true !
作者: hatakashi    時間: 2008-7-15 17:20
大家都要努力, 可以考慮買多架比佢大家一齊玩!!
作者: bigcar    時間: 2008-7-15 18:17
原帖由 hatakashi 於 15-7-2008 17:20 發表

大家都要努力, 可以考慮搵多個英國老婆...
作者: 周百通    時間: 2008-7-15 18:28
原帖由 bigcar 於 2008-7-15 18:17 發表

大家都要努力, 可以考慮搵多個英國老婆...
等你試先順便入藉英國
作者: BENNY033    時間: 2008-7-15 21:01
原帖由 hatakashi 於 2008-7-15 17:20 發表

有架~~不過佢要黎做危險動作(撞)多過行~~諗緊買架大腳八比佢做特技~~
作者: 屯門小明    時間: 2008-7-16 10:11
原帖由 周百通 於 2008-7-15 18:28 發表
等你試先順便入藉英國

百通兄我唔明,點解人哋寫中文,28兄就猛寫英文
唔通佢已經入藉xx??

作者: Barry28    時間: 2008-7-16 10:21
原帖由 屯門小明 於 2008-7-16 10:11 發表

唔通佢已經入藉xx??   

手寫板壞Q呀!!

作者: 周百通    時間: 2008-7-16 12:52
原帖由 屯門小明 於 2008-7-16 10:11 發表

唔通佢已經入藉xx??   
佢一出世就係西人,乜你唔知咩,噢~?
作者: 屯門小明    時間: 2008-7-16 13:47
原帖由 周百通 於 2008-7-16 12:52 發表
佢一出世就係西人,乜你唔知咩,噢~?

噢!!正西人
作者: 周百通    時間: 2008-7-16 14:40
原帖由 屯門小明 於 2008-7-16 13:47 發表

噢!!正西人   
係咪小丙!!!
作者: bigcar    時間: 2008-7-16 19:15
原帖由 周百通 於 16-7-2008 14:40 發表
係咪小丙!!!

小丙

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2