RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Flysky FS-GT5開箱 [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 10:33
標題: Flysky FS-GT5開箱
太平嘅GT2冇得save model,方方型果支GT2又肉鬼酸,FS-iT4S抄EX10又抄到不倫不類。

呢支GT5應該係抄Futaba 4PX果類,算係冇咁肉酸。

粗粗地買嚟俾個仔用下~

返去試下好唔好用先……

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 11:10
有人問係邊到買......

上淘寶咪有。

RCMART都有,但就貴小小咁解。

淘寶官方價人仔499。但唔包鋰電,用四粒AA電。
要鋰電就要自己再買。

同埋佢係冇USB頭俾你叉電,即係你買鋰電你要諗方法叉,可能要買佢專用牛。

我就用返佢AA電算喇。

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 11:17
原裝係海綿呔,手感可以,不過我都係會屎忽痕換金屬。

#明明話買俾個仔
#其實自己玩咗先

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 11:26
佢啲4,5,6ch放晒出嚟,對玩貨櫃嘅朋友嚟講應該係方便,唔駛搞一大輪。

微調亦都係放出面有制,算係唔錯。

不過奇在GT有跌呔,佢冇。

另,佢話特別設計比慢爬用,有慢爬設定mode。
不過我冇慢爬,冇得試。

仲有佢隻BS6接收話內置gyro......說明書冇點講點用,可能要去官網download再研究。

OFFICE冇電係到,返屋企再試。

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 11:26
要去淘寶買可以睇呢到
https://detail.tmall.com/item.ht ... &_u=43b5dpr8fc2
作者: AMAT    時間: 2018-5-4 11:36
[Youtube]LJGeWilyOYg[/Youtube]

網上O既操作VIDEO

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 22:24
同FS-GT2B比較,差唔多大。

作者: AMAT    時間: 2018-5-4 22:26
如果靠佢跟控說明書,都未必識得set。
都係要download full manuel先掂。

不過唔太難搞,算係咁。

作者: kentchoikl    時間: 2018-5-5 09:13
多謝分享!

作者: AMAT    時間: 2018-5-5 11:46
個人對呢支控O既評價如下:

操控嚟講呢,OK O既,都唔錯,反應都係可以。
當然你唔好搵支SANWA FUTABA等同佢比。但係如果根據佢說明書話佢係4096級嚟講,其實佢個RESOLUTION係比好多槍如4PK等都要高,應該可以有更細緻O既感覺。
DISPLAY設計還可以,操作都唔算好難,不過都要睇下MANUAL好O的。但亦未至於唔睇一定唔識。

缺點呢,唔係冇,至少冇咗鋰電充電果下,相比起佢之前其他MODEL,可能對有O的用家嚟講有小小麻煩。
但係用AA充電池我又唔覺得大問題。反而我唔會想買佢粒專用充電池,因為要買埋專用充機,我覺得仲煩,唔似以前咁用USB插控就差到電。

個人覺得最大缺點係價錢。499人仔,或六百鬆港紙,應該會有好多其他牌子可以揀,例如SANWA同FUTABA O既入門。
但係佢個6CH接收都係百鬆啲一隻,呢一下又對好多用家嚟講好有用,因為多幾架車買接收都唔肉赤。
同埋佢6CH,玩貨車,坦克,慢爬都好方便,相比起差唔多價錢SANWA同FUTABA就未必有6CH,接收亦都冇咁貴。

一分錢一分貨。
作者: 965    時間: 2018-5-7 06:15
Nice!

可吾可以用番d 舊裝接收?
作者: AMAT    時間: 2018-5-7 09:47
No,只可以用新接收,但講緊都係一百鬆一隻。
登錄/註冊後可看大圖