RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TROY LEE DESIGNS® RTR, AVC 1/10 4WD SCT [打印本頁]

作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 14:28
標題: TROY LEE DESIGNS® RTR, AVC 1/10 4WD SCT
http://www.losi.com/Products/Default.aspx?ProdID=LOS03001

請問這款車適合新手玩嗎? 能否升級? 在街, 球場能玩嗎?

謝謝.

作者: 965    時間: 2016-10-25 15:47
Losi 車係好,但係香港小 part, 亦扁貴,呢部係 off road 多 d.

其實係香港落球場公園,一般 touring style, GT style, 或者 Rally style 好好玩!
作者: 965    時間: 2016-10-25 15:50
講開 Rally, Losi 呢部 1/14 好好玩,又細部 ...

http://www.losi.com/Products/Default.aspx?ProdID=LOS01008

Losi 吾知痴乜線, 買開成二百五十美金,忽然 $129!
作者: mttmtt    時間: 2016-10-25 16:07
師兄,你出廣華街或煙廠街d模型店睇睇啦,應該你可以揾到你想要嘅車
作者: mttmtt    時間: 2016-10-25 16:09
或上rcmart 睇睇。http://www.rcmart.com/
作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 16:16
965 發表於 2016-10-25 15:47
Losi 車係好,但係香港小 part, 亦扁貴,呢部係 off road 多 d.

其實係香港落球場公園,一般 touring sty ...

師兄,

能講下touring style, GT style, 或者 Rally style 分別嗎?

作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 16:17
mttmtt 發表於 2016-10-25 16:07
師兄,你出廣華街或煙廠街d模型店睇睇啦,應該你可以揾到你想要嘅車

勝利道那邊有無呢? 今晚約左人係個邊食飯.

作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 16:18
mttmtt 發表於 2016-10-25 16:09
或上rcmart 睇睇。http://www.rcmart.com/

師兄,

上左去睇, 但太多款, 我又唔識分, 覺得好複雜咁.

作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 16:20
965 發表於 2016-10-25 15:50
講開 Rally, Losi 呢部 1/14 好好玩,又細部 ...

http://www.losi.com/Products/Default.aspx?ProdID=LOS0 ...

1/14都OK呀. 同我個仔個D車一樣大架. 第時比佢玩都得.

這部減價的容易處理嗎?

作者: mttmtt    時間: 2016-10-25 17:19
勝利道有一間但。。。。。去廣華街啦
作者: Dicleung    時間: 2016-10-25 23:06
mttmtt 發表於 2016-10-25 17:19
勝利道有一間但。。。。。去廣華街啦

嗰間有問題? 廣華街有邊間?

作者: 貓仙人    時間: 2016-10-26 09:06

Losi買零件麻煩D。tekno TRAXXAS好似易塭零件D..
作者: Dicleung    時間: 2016-10-26 09:08
貓仙人 發表於 2016-10-26 09:06
Losi買零件麻煩D。tekno TRAXXAS好似易塭零件D..

謝謝師兄.

我係鐘意個款和可以係鰂魚涌附近的公園玩. 我會再去睇睇.

謝謝.

作者: 貓仙人    時間: 2016-10-26 09:46
個款(指個殻)部部SC都一樣的......
作者: mttmtt    時間: 2016-10-26 18:37
你去廣華街揾部妳鍾意嘅RTR啦, 佢地一定幫到你
作者: Dicleung    時間: 2016-10-26 21:43
mttmtt 發表於 2016-10-26 18:37
你去廣華街揾部妳鍾意嘅RTR啦, 佢地一定幫到你

帥兄, 今日買左了, 不過撞散左, 問左代理未有零件。 要等下星期。

作者: mttmtt    時間: 2016-10-27 09:06
勝利道定廣華街買? 買咗邊部?
作者: Dicleung    時間: 2016-10-27 09:10
mttmtt 發表於 2016-10-27 09:06
勝利道定廣華街買? 買咗邊部?

勝利道買左.

http://www.losi.com/Products/Default.aspx?ProdID=LOS01000

買左這款, 但因無技術問題, 撞左. 零件要下星期中才有. 而家仲有另一個問題,

有一個bearing甩出黎, 但係唔知係邊度甩出黎.

作者: mttmtt    時間: 2016-10-27 10:27
佢話下星期有parts?  希望你有運行啦! 你買之前有無去廣華街/煙廠街睇睇?  如無,你遲d去睇睇,睇睇你之前比多嘅夠唔夠買多支控\(^o^)/
作者: Dicleung    時間: 2016-10-27 10:47
mttmtt 發表於 2016-10-27 10:27
佢話下星期有parts?  希望你有運行啦! 你買之前有無去廣華街/煙廠街睇睇?  如無,你遲d去睇睇,睇睇你之前 ...

oh. 第一次買的真不夠經驗. 謝謝師兄提醒.

請問我已買的車, 自己能改其它野嗎?

作者: mttmtt    時間: 2016-10-27 11:17
你部係1:14, 應該可以用其他parts嘅機會唔大,你等原裝parts好d。
作者: mttmtt    時間: 2016-10-27 11:20
果間買到嘅車都唔係大路嘢~好特別 (^_^;),希望你最终等到配件啦。
作者: Dicleung    時間: 2016-10-27 11:33
mttmtt 發表於 2016-10-27 11:20
果間買到嘅車都唔係大路嘢~好特別 (^_^;),希望你最终等到配件啦。

明白。

最初係睇左一段片而鐘意左款車。

玩熟左可能會轉下款。

有什麼推介?

作者: bluefish    時間: 2016-10-27 20:17
如果玩 1/14, 可以考慮  LC Racing, 質素唔錯, 虛位小, 買番黎好易行直線. 淘寶又容易搵parts.
但每類車衹得一款, Buggy越野車, Rally拉力, SC短途, MT大腳八, DT沙漠卡, Truggy競速, 有分低配(有刷), 及高配(無刷)版.

我前星期買左buggy (可惜玩唔到大電), 玩過四次, 個轆蝕得幾快 , 可能我扭彎甩尾得多.

作者: Dicleung    時間: 2016-10-27 21:36
bluefish 發表於 2016-10-27 20:17
如果玩 1/14, 可以考慮  LC Racing, 質素唔錯, 虛位小, 買番黎好易行直線. 淘寶又容易搵parts.
但每類車衹 ...

謝謝師兄指導.

作者: 965    時間: 2016-10-30 13:55
Dicleung 發表於 2016-10-27 09:10
勝利道買左.

http://www.losi.com/Products/Default.aspx?ProdID=LOS01000

呢架正!

Parts 不如上綱訂啦 .. 呢部換細 d 嘅 pinion, 行 3 s 好正!

但我都吾知個 AVC 做乜!

作者: Dicleung    時間: 2016-10-30 15:49
965 發表於 2016-10-30 13:55
呢架正!

Parts 不如上綱訂啦 .. 呢部換細 d 嘅 pinion, 行 3 s 好正!

師兄,

請問什麼叫pinion?

謝謝
作者: 965    時間: 2016-10-31 02:04
麼打牙.

同埋完裝 Losi mini 8T 個電變 弱咗小小,如果玩3s 小心過熱,加個風缐仔或者係個 body shell 加幾個洞都 Ok.

Online 好多補品, front metal shock mount, front and rear metal C hubs are good to upgrade.
作者: Dicleung    時間: 2016-10-31 08:29
965 發表於 2016-10-31 02:04
麼打牙.

同埋完裝 Losi mini 8T 個電變 弱咗小小,如果玩3s 小心過熱,加個風缐仔或者係個 body shell 加 ...

師兄,

你之前講細摩打牙,請問怎分大細?

另外,電變應配一件什麼較好?現在是25A。

謝謝。
作者: 965    時間: 2016-10-31 10:13
即係小d牙.. 吾記得原裝幾多,當佢 14T, 可以改用 12T.

原車電變都 ok, 小心d  用 咁解
作者: Dicleung    時間: 2016-10-31 10:25
965 發表於 2016-10-31 10:13
即係小d牙.. 吾記得原裝幾多,當佢 14T, 可以改用 12T.

原車電變都 ok, 小心d  用 咁解 ...

師兄,

原裝14t, 話用2s就轉用12t. 用3s就轉用10t.

但我現在只有nimh玩都咁樣, 部車可能未必頂得住3s電.

其實將d齒轉晒金屬, 係咪都可以呢? 定係要膠齒加金屬齒配合黎用?

另外, 電變有無推介? 如裝新電變, 請問有無野要設定才能用?

謝謝.

作者: Dicleung    時間: 2016-11-1 01:27
965 發表於 2016-10-31 02:04
麼打牙.

同埋完裝 Losi mini 8T 個電變 弱咗小小,如果玩3s 小心過熱,加個風缐仔或者係個 body shell 加 ...

師兄,
請問如何在原裝電變上加風扇?

謝謝.

作者: 965    時間: 2016-11-1 12:58
如果你吾係玩 3s, stock esc 應付有餘

作者: Dicleung    時間: 2016-11-2 08:18
965 發表於 2016-11-1 12:58
如果你吾係玩 3s, stock esc 應付有餘

明白

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2