RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 有邊隻lipo無咁易脹 [打印本頁]

作者: cylpeter71    時間: 2015-5-25 18:03
標題: 有邊隻lipo無咁易脹
師兄,請問邊隻lipo無咁易脹?

作者: yuenchitat    時間: 2015-5-25 19:38
用分体電可能無咁易漲
作者: brianych    時間: 2015-5-25 20:18
Zombie
作者: jj2006    時間: 2015-5-25 21:36
Red zone (富力)
作者: sean2013    時間: 2015-5-25 23:18
3power !因為26mm厚,漲左都未知,
作者: rave1010hk    時間: 2015-5-26 16:02
講真,lipo電好難有保證,平有平漲貴有貴漲,保養唔好一樣都會漲!
作者: benz1625    時間: 2015-5-26 16:11
搭單想問各師兄,有冇用過hobby king隻turnigy nano Lipo?見都幾平下。心目中想試既smc或Lrp但價錢差好遠,三隻牌子考慮緊
作者: gos    時間: 2015-5-26 17:09
遂個牌子試下, 都係買三排
作者: ckcgary    時間: 2015-5-26 17:12
就算保養好一樣會漲,玩得 lipo 就預咗佢無啦啦漲........
作者: andyfood    時間: 2015-5-26 17:17
感覺越爆既電就越易漲,唔易漲既電好少人用
作者: gos    時間: 2015-5-26 18:26
新年後買左兩排7200mah試下, 跑 sp 10.5r, 齒比6.8, esc set 3.4v cut電, 殊不知跑完一轉jv, 排電在凍後已腫漲, 呢個牌子7200mah電的爆炸力及續航力遠遠不及那些差唔多价錢的6000mah電
作者: cylpeter71    時間: 2015-5-26 18:34
Thank you

作者: will1127    時間: 2015-5-28 12:02
係就係貴D!不過物有所值...夠襟夠爆

作者: will1127    時間: 2015-5-28 12:42
其實D師兄教玩4至5分鐘停一停吾好咁chr......同記得store 電都無咁快脤既..
作者: 965    時間: 2015-5-28 12:52
benz1625 發表於 2015-5-26 16:11
搭單想問各師兄,有冇用過hobby king隻turnigy nano Lipo?見都幾平下。心目中想試既smc或Lrp但價錢差好遠, ...

If u consider HobbyKing Lipo, may well get their cheaper version, (Nano is their top version, still cheap) such as Zippy, Turnigy etc.....

Just base on my experience, their nano power is not better than their regular version....and easier to swollen ....

Well, Most of my lipo are 3s to 6s ...... And again, most the issues from over charged or over discharged ....

作者: lung1    時間: 2015-5-28 12:53
個人經驗:
盡量搵細容量電(under 6000mah), 高過7000mah 係好易漲。
作者: 新人    時間: 2015-5-28 13:49
scorpion 啲電我有5 排, 挽左個幾月, 6分鐘mod , 冇事冇漲,值得 試
作者: benz1625    時間: 2015-5-28 15:33
will1127 發表於 2015-5-28 12:02
係就係貴D!不過物有所值...夠襟夠爆

師兄呢隻LRP係邊度買要幾銀呢?

作者: kelvinayhh    時間: 2015-5-29 17:52

唔玩咪唔漲囉haha
Seriously電用得多都會有耗損,效能越黎越低,佢放唔到個高電流就會漲啦

作者: will1127    時間: 2015-5-30 00:49
Kws有$5xx
作者: salton    時間: 2015-6-1 18:02
FOR MODIFY, 试试MOORESPEED 6200mah 60C.
作者: yakuza    時間: 2015-6-2 11:00
Thunder Power, never die, never fatten, always strong.
downside is quite expensive.
作者: RCandylau    時間: 2015-6-2 13:12
個人經驗:善待好緊要,不要過放,不要暴晒,不要下下扯太盡,不要充了存放幾日至一週不用,不過(消化餅)絕對易漲不再買
作者: cylpeter71    時間: 2015-6-2 13:20
THANKS
作者: benz1625    時間: 2015-6-2 15:37
yakuza 發表於 2015-6-2 11:00
Thunder Power, never die, never fatten, always strong.
downside is quite expensive.

師兄HK有車用Thunder power Lipo 嗎?
作者: gos    時間: 2015-6-2 16:25
never silverback
作者: yakuza    時間: 2015-6-2 21:55
benz1625 發表於 2015-6-2 16:37
師兄HK有車用Thunder power Lipo 嗎?

Donno mate, I am pretty sure u mate find it. Just google it.

作者: gos    時間: 2015-6-7 23:05
其實team extreme 7200mAh只是得過平字, 善待都會易漲,又唔會比6000mAh爆及耐用,所以唔會再用, 只是個人用後感
作者: cylpeter71    時間: 2015-6-8 00:14
Thanks your recommendation
作者: 車の達人    時間: 2015-6-8 00:52

岩岩買了 並非想像中甘好 情願比多小小買LRP
作者: benz1625    時間: 2015-6-8 11:39
上次我同朋友入倉,佢新買既team extreme全部漲哂都係爆哂殻!
作者: gos    時間: 2015-6-8 13:49
我這些team extreme電漲晒但外殻好彩仍未爆, 呢個牌子真係在買之前要諗過, 如果我個银包好似team extreme里電一样咁易漲就好喇。
作者: tkw67    時間: 2015-6-11 16:58
http://www.rcfans.com/thread-784020-1-1.html
有講鋰電保飬嘅知識
作者: 車の達人    時間: 2015-6-11 20:15
gos 發表於 2015-6-7 23:05
其實team extreme 7200mAh只是得過平字, 善待都會易漲,又唔會比6000mAh爆及耐用,所以唔會再用, 只是個 ...

似5足秤相同mah 可以玩小1/3時間或以上

5關賣果個事
系關間廠事

作者: 車の達人    時間: 2015-6-11 23:32
gos 發表於 2015-5-26 18:26
新年後買左兩排7200mah試下, 跑 sp 10.5r, 齒比6.8, esc set 3.4v cut電, 殊不知跑完一轉jv, 排電在凍後已 ...

你果隻7200mah系咩牌子? 幾多C放電?

作者: cyberkohk    時間: 2015-6-11 23:43
點解玩飛機電幾十元有一排 , 玩車電會貴好多五六百一排電 , 買幾排電貴過部車.
作者: gos    時間: 2015-6-12 01:09
7200mah, 90c, 但一定係作大
作者: firesun    時間: 2015-6-12 01:20

LRP咁貴,點解唔用格氏呢?口碑幾好的
作者: henry_lok    時間: 2015-6-12 07:40
格氏玩左幾次開始漲......
作者: gos    時間: 2015-6-12 10:36
玩車用的里電真係好貴, 又易漲, 可能車比飛机仲更加多人玩, 所以賣到咁q貴
作者: firesun    時間: 2015-6-12 20:42
henry_lok 發表於 2015-6-12 07:40
格氏玩左幾次開始漲......

唔系ar嘛你系咪有咩做錯左?

作者: henry_lok    時間: 2015-6-12 22:08
唔知呀, 用緊2舊一模一樣, 一舊有漲另一舊正常.....
作者: lawlaw36    時間: 2015-6-12 23:13
sean2013 發表於 2015-5-25 23:18
3power !因為26mm厚,漲左都未知,

哦 ..............
作者: chungms1139    時間: 2015-6-12 23:20
隻隻鋰電都係有一個性質,唔過充, 唔過放, 唔越過最大放電電流唔會脹
作者: 車の達人    時間: 2015-6-13 02:24
gos 發表於 2015-6-12 01:09
7200mah, 90c, 但一定係作大

個spec甘似team extreme既!?

作者: gos    時間: 2015-6-13 09:36
咪已經講左就係呢個牌子, 買前諗一諗
作者: firesun    時間: 2015-6-13 10:47
henry_lok 發表於 2015-6-12 22:08
唔知呀, 用緊2舊一模一樣, 一舊有漲另一舊正常.....

應該係你架車chur 舊電太厲害,就是放電電流chur得太高

作者: kiev    時間: 2015-6-14 04:02
獅子都 ok 的
作者: benz1625    時間: 2015-6-14 14:26
Turnigy舊電我朋友玩到蕉插位附近有溶殻情況,苦等SMC中,LRP出唔落手太貴
作者: gos    時間: 2015-6-14 15:46
車用2s里電宁舍貴
作者: 亞郭    時間: 2015-6-23 17:51
請問有無師兄用過 ip7800mah, 100C 的电?

我剛買了兩排, 發覺比舊款 ip7600mah, 90C, 小左 4至5成 爆炸力, 請問有無同樣情况?

謝謝!
作者: 啊甘    時間: 2015-6-23 19:47
100c爆炸力仲差過9oc
作者: katattony    時間: 2015-6-23 20:10
唔好信哂啲標籤C值,可能講緊係迅間電流,並不表示持續電流,如果真係標籤咁勁,咪即係7.8Ax100=780A, 莫講話真車,火車都推得郁啦!
作者: 亞郭    時間: 2015-6-23 21:35
啊甘 發表於 2015-6-23 19:47
100c爆炸力仲差過9oc

玩左ip电五年, 以前D ip电, 頭十次八次都好爆, 比你開心十幾次先至会漲. 今次D7800mah 100C 完全無力, 垃圾.

有無師兄同一情况呀?

作者: alexchan468    時間: 2015-6-24 15:06
亞郭 發表於 2015-6-23 21:35
玩左ip电五年, 以前D ip电, 頭十次八次都好爆, 比你開心十幾次先至会漲. 今次D7800mah 100C 完全無力,  ...

有…排 7800mah 100c 比 Orion 和 LRP 的弱 … 其他 IP 7600mah 90c 直情脹到爆殼,不會再買 IP 電了 …

LRP 也有微脹, Orion 和 Trinity 比較好,未脹。

作者: 亞郭    時間: 2015-6-24 17:31
alexchan468 發表於 2015-6-24 15:06
有…排 7800mah 100c 比 Orion 和 LRP 的弱 … 其他 IP 7600mah 90c 直情脹到爆殼,不會再買 IP 電了 …  ...

我个D ip6800, 7200, 7600 全部都大左肚. 但 7800mah 真係一D力都無, 失望.
作者: cs1    時間: 2015-6-24 21:23

1  ) LIPO 每一次充電所用A數值大小去充及 1C 及 0.5 C 對於電池耐用性有冇關係 ??

2  ) LIPO 充電機品牌又是否有可能引至大肚主因 ??

3  ) 用低 C 如 1/4 C  1/2 C  1個 C , 是否越低 C 去慢充LIPO 電就越充得飽滿 ??

4  ) 用足 1個 C 快充是否爆發力最強 , 但充電量飽和度因而不足或充不滿 ( MAH ) 比率 , 使用時間耐用性也低一些 .

5  ) 最佳之 LIPO 充電 C 值是否 2200 MAH 3S 30C 為例 , 用1/2C 比 1個C 充電更飽滿更耐用及可玩樂時間更長 ?

新手路過一問   THANKS.
作者: 唔識做    時間: 2015-6-26 15:35
用7800mah電但係無7.8a差機差,影響有幾大?
作者: agnesleung99    時間: 2015-6-26 15:45
唔識做 發表於 2015-6-26 15:35
用7800mah電但係無7.8a差機差,影響有幾大?

唔係咁計呀嘛,嚿電7800係容量喎,用2A都叉到格

作者: 唔識做    時間: 2015-6-26 17:02
係差到,不過舊電差完爆唔爆者,最理想係1c差麻
作者: cs1    時間: 2015-6-26 17:55

要 LIPO 電池耐用儲存量足就用 半個 C ,

用一個 C 就快义滿 , 但長久下去 LIPO 電池耐用性及可儲存充電量就會降低 .

這是否真實
作者: shoppingway    時間: 2015-6-27 10:45
rave1010hk 發表於 2015-5-26 16:02
講真,lipo電好難有保證,平有平漲貴有貴漲,保養唔好一樣都會漲!

讚成師兄見解

作者: 亞郭    時間: 2015-7-10 08:48
ip7800mah, 100c, 原來係2s2P, 玩了不超過10次, 微脹, 但巳經差吾入, 絕對有保養store电, 新电都無力, 有時特然斷电, 又快死, 希望各位師兄小心留意
作者: gos    時間: 2015-7-10 13:58
team extreme 7200mah都係一样, 唔會再買, 徙錢
作者: hcr    時間: 2015-7-10 14:14
IP 無論 lipo 定 nimh 都係垃圾
作者: JOHN2    時間: 2015-7-16 18:21
IP 7800mah 100c, 我啱啱試完,冇力又唔係玩得耐過zombie 5500, 我用HW quicrun 60a, 10.5R, mts FF, 總之呢隻牌子下次一定唔會再買!!
作者: brianych    時間: 2015-7-16 19:37
我車友剛買咗粒 SMC 6000,佢話幾爆得,等佢玩多十次八次睇吓脹唔脹先
作者: benz1625    時間: 2015-7-16 19:48
剛入左幾舊SMC 6000, 隻電變壞左整完返黎試下先
作者: 亞郭    時間: 2015-7-17 09:04
JOHN2 發表於 2015-7-16 18:21
IP 7800mah 100c, 我啱啱試完,冇力又唔係玩得耐過zombie 5500, 我用HW quicrun 60a, 10.5R, mts FF, 總之 ...

agree.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2