RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 現在愈來愈多鬧市航拍 [打印本頁]

作者: software2    時間: 2015-2-27 02:40
標題: 現在愈來愈多鬧市航拍
https://www.youtube.com/watch?v=Vlflaobawn8

唔係我拍,冇咁大膽...

作者: dwing    時間: 2015-2-27 05:09
香港夜景真係好靚
作者: solaris8x86    時間: 2015-2-27 05:39
先唔講條友思維幼稚,當部玩具用2.4GHz係市區4Q圍飛,隨時jam Q到阿媽都唔認得,而且條片仲out focus到不得了,成2皮一部嘅機影啲咁嘅水平既垃圾級video出嚟,真係廢到不得了。
作者: isaac006    時間: 2015-2-27 08:22
只怪衣加科技先進,航拍太方便,就算冇經驗冇知識既人都可以玩。應該要叫dji 將全個維港加落禁飛區。(不如我地全部都 dislike佢條片?)
作者: zivtong    時間: 2015-2-27 08:47
我覺得常在鬧市亂飛既人, 多數都係冇玩直昇機底,不是舊一派有玩過直昇機既人.....
係一來就淨係識玩四軸既人
果班米人,跟本唔知咩係遙控模型,大多都亂來!

作者: khho01    時間: 2015-2-27 09:29
唉! 萬一出事,以後大家沒得玩囉 !

作者: yuenwai    時間: 2015-2-27 11:32
但拍得真係好靚wo
作者: ng3c    時間: 2015-2-27 12:39
借用強國一句說話:經濟到位,人的素質未到位。有錢買Dji inspire 1 ,不過人就肯定無炸過機的經驗。唔知道預備功夫做得幾好都有炸機的機會。如果鬧市炸機就大家高高興興睇新聞!
作者: yu254445    時間: 2015-2-27 14:47
維港2岸真系好吸引...但就無膽飛
作者: kenl    時間: 2015-2-27 18:56

大家上去贈佢幾句啦咁冇公德 可以拎條片去告發佢都得
作者: jeffchan27    時間: 2015-2-27 19:29
zivtong 發表於 2015-2-27 08:47
我覺得常在鬧市亂飛既人, 多數都係冇玩直昇機底,不是舊一派有玩過直昇機既人.....
係一來就淨係識玩四軸既 ...

讚成c,hing講法,我本身玩直昇機由32玩到91都有十幾年,宜家重玩四軸添,
但一定唔會在市區玩,一定在郊區,因太危險。

作者: software2    時間: 2015-2-27 21:09
https://www.youtube.com/watch?v=IFAsnWV0q54

我發覺特別多鬼佬鍾意在香港飛,睇套片尾段!
作者: 草上飛    時間: 2015-2-27 21:46
玩得航拍大多數都有咁上下年紀(都應該自律下,玩大左大家都冇得玩)
好似美國,北京,周圍都唔俾玩咁就冇癮啦

作者: solaris8x86    時間: 2015-2-27 22:09

法國巴黎已完全唔比玩!! 就係因為近日有7部多軸係市中心內4Q圍飛! 咁就banned能咗!!!
咁法國Parrot AR Drone 3.0希望盡快全線結業啦。

作者: uh1h    時間: 2015-2-28 07:40
身家多, 隻機跌落後傷人, 被民事索償, 肯負責賠償比人, 就即管這樣飛吧.......
作者: kenl    時間: 2015-2-28 17:18
uh1h 發表於 2015-2-28 07:40
身家多, 隻機跌落後傷人, 被民事索償, 肯負責賠償比人, 就即管這樣飛吧....... ...

鬧市跌落泥,佢仲唔鷄咁腳走咩,真係企定定等拉?

作者: kAyue    時間: 2015-2-28 17:53
點解仲要咁樣玩.....係咪要出事先安樂,咁高掉落街唔係講玩,扑中頭會死人
作者: MCWOOD    時間: 2015-3-2 00:55
有冇買保險先?跌落呢肯定傷好多人

作者: MCWOOD    時間: 2015-3-2 01:02

d 位朋友全部飛禁飛區,維港兩岸,青馬。。。

https://www.youtube.com/watch?v=jwalfPHi1bE

https://www.youtube.com/watch?v=BNDbBLDo6bg

市民不應在機場及飛機升降範圍附近放模型飛機。這些地方包括:

(i)   大嶼山北部;

(ii)  大欖涌至荃灣及青衣島一 帶;

(iii) 維多利亞港的沿岸地區;

作者: eric1214    時間: 2015-4-1 02:08
isaac006 發表於 2015-2-27 08:22
只怪衣加科技先進,航拍太方便,就算冇經驗冇知識既人都可以玩。應該要叫dji 將全個維港加落禁飛區。(不如 ...

怒我直言, 點解講到DJI等如一齊? 點睇都唔覺得佢有咩POWER話邊度係禁飛就係禁飛區, 新玩意, 大家未意識到個問題, 味慢慢教育一下, 點睇香港人都重係明事理既人, 唔通第時你地個小朋友隨處痾屎, 你地唔係去教去, 而係同埋其他人一齊笑佢咩? 話就話自己點大個人,玩左幾多年又成, 甘更加要以身作則, 提點下新人嘛,而唔係度又話甘又話太高科技, 科技就緊係只會進步架啦, 全世界既人都唔識飛, 得你一個識, 甘得味?

作者: littlestep    時間: 2015-4-1 07:28
其實上面有幾多位有INSPIRE 1? 哈!  呢架野咩料......用過先講啦...
OUT FOCUS?   我搵左成晚都唔知架機有FOCUS 教的...
有時太過只許周官放火......咁平民永遠冇得點燈....

其實, 真係要計, 所有無線電系統都要申請牌照的.......
唉, 講得太多, 笑下算.

作者: iou2    時間: 2015-4-1 21:28
拍得好靓,冇得弹!香港就是这样美!
作者: Kitman2000    時間: 2015-4-1 22:00
拍得好靚,好有心機!
作者: 法師傅    時間: 2015-4-1 22:03
MCWOOD 發表於 2015-3-2 01:02
d 位朋友全部飛禁飛區,維港兩岸,青馬。。。

http://rc-evo.com/xbbs/thread-348306-1-1.html

呢度仲公開緊係青E邊度玩 , 唉 ....

作者: onlam99    時間: 2015-4-11 13:52
好難取得平衡
作者: jetrocky528    時間: 2015-5-20 13:08
係拍得幾靚, 但一有意外便大獲, 我親眼见过呢隻野炒過兩次, 聽人地講又炒過好多隻, 大家都知香港政府是冇爆獲就唔理你, 但只要有一次事故發生, 他们便會做野, 到時便大家都冇得玩了.
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-20 14:16
上月日本東京已全面禁止任何無人機係公園玩,多得個反核儍佬將架Phantom飛入首相官邸唔少。若我咃香港有儍佬將架Phantom飛入特首官邸,結果可能相約。

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-32412522
http://www.bbc.com/news/technology-32730212
作者: Firebird_hk    時間: 2015-5-22 08:52
大家玩得低調D自律D, 自然可以飞耐D安心D!
作者: Firebird_hk    時間: 2015-5-22 09:00
去過南生圍見過條荗叔自以為好勁,低空高速FPV係到飞部Bebop, 四圍又有人又有狗……危險!  最惨重以為自己好勁!
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-22 11:28
Firebird_h

早幾日個post你誤會咗冧多咗喇,一開始無人針對你,我出Lily Drone個post只係分享新製品知訊,係你自己先跳出嚟,我覆其他人其間,你自己心愶以為人哋暗时你,我都唔明點解你要"please remove"自己個post,其實我跟本完全無意有乜說話對你㗕,你誤會咗以為人咃想收拾你喇。

作者: jetrocky528    時間: 2015-5-22 11:32
Firebird_hk 發表於 2015-5-22 08:52
大家玩得低調D自律D, 自然可以飞耐D安心D!

yes, totally agree.

作者: Firebird_hk    時間: 2015-5-22 12:56
玩具求開心,最緊要Happy
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-22 13:26
又唔係喎,我只為求消耗資源,希望盡早炒機而飛行,大家知喇,我最討厭Parrot,點知我日日飛吓吓飛成3年佢都未死,我成日無借口換新機....3年又3年,最惨被迫以為自己好很勁....我都唔知幾想盡快unhappy
作者: skyrobber    時間: 2015-5-22 15:27
人地點玩我地管唔到呢!
作者: cc4321    時間: 2015-5-23 08:44

最好快D出單大鑊野,到時要立法禁玩就一天光哂
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-23 12:34
cc4321 發表於 2015-5-23 08:44
最好快D出單大鑊野,到時要立法禁玩就一天光哂

"立法禁玩"我冧邏輯上就無乜可能,因為全球都無對飛機玩具"立法禁玩"嘅先例,即使巴黎亦只限市中心部份,但好似日本咁於個別地點增設禁飛區就有可能。即使香港實施對市中心禁飛,對大部份現時放飛機熱點仍然影響有限,因為全部飛機場 (除啟德) 都位於效區。

作者: kevin-ysl    時間: 2015-5-23 12:49
無論如何...如果圍內人都放任不正確嘅行為...
最後受害都係身為玩家嘅我哋!!!
四軸FPV航拍...近排大熱...易玩易上手!!
但更加易疏忽控制上嘅失誤!!
炒機冇人想~~~如果有人覺得冇所謂就不如叫有關局方禁左佢喇!!!
身為玩家~~~我認為有義務提醒有關不正確飛行玩家有關安全事宜~~~
自由唔係一開始就有...而係用左大家多過一百年嘅文明進步換返嚟!!!
如果你要破壞佢~~~其實只需要一個少動作就可以!!
今日我們可以周圍都玩得飛機~~~其實係一D有經驗人士同時間換返來~~~
大家必須珍惜自由空間~~~
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-23 12:54
kevin-y

>>>局方禁左佢喇!!!

但署方親自覆我話"禁唔到" (已confirmed) ~~~~

作者: kevin-ysl    時間: 2015-5-23 13:01
ASD緊係禁唔到啦~~~

作者: solaris8x86    時間: 2015-5-23 13:05
kevin-ysl 發表於 2015-5-23 13:01
ASD緊係禁唔到啦~~~

係CAD...

作者: jetrocky528    時間: 2015-5-23 16:36
kevin-ysl 發表於 2015-5-23 12:49
無論如何...如果圍內人都放任不正確嘅行為...
最後受害都係身為玩家嘅我哋!!!
四軸FPV航拍...近排大熱...易 ...

非常同意, 希望各師兄都可以自律啦!  買哂野返黎如立例冇得玩便慘了!

作者: solaris8x86    時間: 2015-5-23 17:02
無問題,返正署方話永遠禁唔到。
作者: jetrocky528    時間: 2015-5-23 17:33
solaris8x86 發表於 2015-5-23 17:02

真係?  不過都唔好揚出去啊! 如果唔係D師兄就會亂来了. 最好講得嚴重D, 可能他们便會自律D.
(只是個人意見, 望勿插)

作者: solaris8x86    時間: 2015-5-23 17:41
jetrocky528 發

因為我成日追撃署方。所以已幾了解佢咃..... (同Parrot一樣好軟弱)

作者: cc4321    時間: 2015-5-24 08:58
solaris8x86 發表於 2015-5-23 12:34
"立法禁玩"我冧邏輯上就無乜可能,因為全球都無對飛機玩具"立法禁玩"嘅先例,即使巴黎亦只限市中心部份, ...

禁止係市區玩我讚成,除左安全問題,玩得呢類機都一定會玩埋航拍,係大廈附近周圍咁影會侵犯別人私隱,第二有一定體積重量就要拎牌,而家有事撞到人咁,佢大可以唔要部機走左去,但有牌有登記咁發生意外都可以有方法追究

作者: cc4321    時間: 2015-5-24 09:01
solaris8x86 發表於 2015-5-23 17:02

要禁無話禁唔到,只係睇下果D師兄幾時點著條導火線,同政府有無心做

作者: solaris8x86    時間: 2015-5-24 10:26
cc4321 發表於 2015-5-24 09:01
要禁無話禁唔到,只係睇下果D師兄幾時點著條導火線,同政府有無心做

連政府自己部機都跌落嚟,點禁....

作者: 龜速車手    時間: 2015-5-25 09:51
話時話,以前大家玩直昇機呢類遙控都好自律,要玩都會去效區山頂先玩,係市區真係唔見有人玩,但依家興左多軸機航拍,玩人多左但唔自律人同時都多左,見過係公園度有人玩,係人家頭頂飛黎飛去甚至飛出馬路,真係幾牙煙,希望大家真係自律下,唔好係要出事到政府出手又話無自由喇
作者: solaris8x86    時間: 2015-5-25 10:01
希望早日叫政府禁Q咗佢,但係佢哋成日又話禁晤到...。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2