RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 求救mr03俾油行直線會向左邊轉! [打印本頁]

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-21 21:39
標題: 求救mr03俾油行直線會向左邊轉!
一去大直路俾盡油就偏左,關唔關條珠叉事呢?
其實條珠叉係未要較緊d的?
直線都跑不到真的很痛苦!!
作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-21 23:59
頭 尾胎 用幾多度
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-22 00:00
頭胎唔記得,尾就是最軟的
作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-22 00:36

珠差緊D 係會直D, 但會減弱過彎性能

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-22 07:53
我應該過灣性能太大,轉少少已經轉得好勁,要就住轉。我支控轉向只是較65!
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-22 07:56

架車玩落好似好(了)咁、唔似其他師兄咁好咬地咁……其實mr03ve原裝摩打是不是應該換呢?因好似冇咩扭力
作者: kwok    時間: 2014-11-22 13:28
dustin_ff03 發表於 2014-11-22 07:56
架車玩落好似好(了)咁、唔似其他師兄咁好咬地咁……其實mr03ve原裝摩打是不是應該換呢?因好似冇咩扭力 ...

去到場玩,即場問下的師兄同keeper意見,好過隔山買牛咁問好過喇!!
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-22 15:09
揾日再上車埸請教下先!
作者: Alotom    時間: 2014-11-22 22:37

摩打座與圈住果件東東之間有沒有留一條頭髮的空隙?

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-22 22:40
有少少空隙,冇迫實的
作者: 5183俊    時間: 2014-11-23 19:19
啤鈴夠唔夠順都有影響架 小小加埋就有好大分別

作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-23 20:37
後驅 行得唔夠直,比大油會擺尾, 基本上係天生,說明書都有講 起步,比大油會擺尾,由其係 窄短車 更明顯。 至於 安裝 setting等問題 就真係要睇 玩上手 先知咩問題
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-23 20:46
天生= =|||姐係冇得搞?
作者: 北區    時間: 2014-11-23 21:55
請問是第一次玩MR03?
我建議在直線時候,你嘗試著"點放"方式來控制油門
先別把油門給按死
馬達齒部分6T 7T扭力會比較大,容易造成車子偏左或偏右,建議使用8T 9T或者改裝品8T以上
拉桿用原廠0或-2度,正2度以上,車子的轉向會非常靈敏,也易造成問題
建議樓主提供照片,隔空抓藥的解決能力有限
作者: killermomo    時間: 2014-11-23 21:57

1.試下加gyro, 應該会有好D表現,2.改變自己起步的手法,唔好一野full 雞,我過人認為因後驅是由一個車轆發出动力,其它三個配合唔到,就會打轉,
3.慢慢set 好条珠差,再到車場督电腦,
4. 換部4驅,包你野野可full 雞。

作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-23 22:29
dustin_ff03 發表於 2014-11-23 20:46
天生= =|||姐係冇得搞?

天生 係指Mini-z mr車 原裝新車乜都唔改 都係擺擺地。只係 唔太快 唔太覺。 (如果有玩過MR01 唔改就更體驗到)
天生 真車尾驅 大油 / 大馬力 都會擺尾的。
所以尾驅係冇 四驅咁定,四驅冇 尾驅咁快,
這都是天生的…… 別誤會是 車仔的問題

搞係有得搞, 可以搞個玩家,搞支控,搞架車,搞零件,搞……好多野都可以搞到, 不過要睇左架車 幾快 幾重 車軸 車胎 重心………… 即係 落場跑返轉,邊跑邊 turn……慢慢整 一定會整到~  

用陀螺儀 係最 快做到效果,, 睇下你想從邊方面入手...  

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-24 11:36
北區 發表於 2014-11-23 21:55
請問是第一次玩MR03?
我建議在直線時候,你嘗試著"點放"方式來控制油門
先別把油門給按死

這是我未改之前的相,之前是冇加陀螺檥的!

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-24 11:41

這是我改高了中避震,加了上面塊查查板&彈弓(之前冇位加,加高了之後先裝到),同埋換返原裝珠叉,加了陀螺檥,但未試跑!
改成這樣會好過之前嗎?

作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-24 12:11
架車幾好呀,加左陀螺儀 應該冇問題了吧!

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-24 12:46
YOYOYO123 發表於 2014-11-24 12:11
架車幾好呀,加左陀螺儀 應該冇問題了吧!

搵日試下車先~~~~
作者: kwok    時間: 2014-11-24 14:17
個叠介子..........................
作者: ray2011    時間: 2014-11-24 14:58
dustin_ff03 發表於 2014-11-24 11:36
這是我未改之前的相,之前是冇加陀螺檥的!

你架車好亂好雜。

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-24 18:44
kwok 發表於 2014-11-24 14:17
個叠介子..........................

因為唔啱裝,3racing lm的中軸,所以加左介子
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-24 22:38
ray2011 發表於 2014-11-24 14:58
你架車好亂好雜。

係未d線好亂?
作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-25 00:37
帥兄,, 你咪話架車一比大油就去左左邊既,, 咁佢係好似 轉左少少左邊 咁 , 定還是只係擺一擺去 左邊??[attach]849711[/attach]

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 00:52
YOYOYO123 發表於 2014-11-25 00:37
帥兄,, 你咪話架車一比大油就去左左邊既,, 咁佢係好似 轉左少少左邊 咁 , 定還是只係擺一擺去 左邊??
...

A左邊
作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-25 01:10

[size=13.63636302948px]你睇下 摩打座既 啤鈴  會唔會 唔係好順~~
[size=13.63636302948px]洗洗佢 加返油,, 或 換第二對 (最好係新,日本啤鈴正) 黎試下~~
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 09:11
YOYOYO123 發表於 2014-11-25 01:10
你睇下 摩打座既 啤鈴  會唔會 唔係好順~~
洗洗佢 加返油,, 或 換第二對 (最好係新,日本啤鈴正) 黎試下~~ ...

一陣洗下先!
其實如果換個扭力大d既摩打會唔會易控制d的?
作者: ray2011    時間: 2014-11-25 09:22

你要將部車還原至原廠一樣已好好跑。前軚20度,尾直紋10度。

作者: 北區    時間: 2014-11-25 12:28
ray2011 發表於 2014-11-25 09:22
你要將部車還原至原廠一樣已好好跑。

同意+1

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 13:24
ray2011 發表於 2014-11-25 09:22
你要將部車還原至原廠一樣已好好跑。

那裝了這些東西不就冇用= =|||
作者: ray2011    時間: 2014-11-25 13:37
dustin_ff03 發表於 2014-11-25 13:24

好多人以爲改件就好跑實是未必,一定要一步一步來,否則只會相反,浪費金錢,時間。

作者: ray2011    時間: 2014-11-25 13:39
dustin_ff03 發表於 2014-11-25 09:11
一陣洗下先!
其實如果換個扭力大d既摩打會唔會易控制d的?

死快D,易D完旦

作者: YOYOYO123    時間: 2014-11-25 14:41

我架MR03 有好多零件 都冇安上去~~  爛左先換~~ 或加重用~~

睇返你架車其實只係換左個摩打座, 中避震, 查查,,,  都係個尾
唔整下個頭既???
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 16:32
個頭都係打算爛左先換!
作者: 北區    時間: 2014-11-25 18:46
dustin_ff03 發表於 2014-11-25 13:24

有用!
但是頭一次接觸就直上改裝,光是調整就很費時,只會讓信心度降低
建議先還原回原廠狀態,適應一陣子後再改裝也不遲
培林建議用原廠品,非常順,而且不太會壞掉
03VE建議一定要用ICS調整過,調整完之後,整體差異性會非常大
還有我個人不建議用軟殼,雖說重量會減輕許多
但其實車子是需要一些重量的,這樣在前進間或過彎才比較不會有怪動作
重量建議控制在165~181克左右

作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 22:51
北區 發表於 2014-11-25 18:46
有用!
但是頭一次接觸就直上改裝,光是調整就很費時,只會讓信心度降低
建議先還原回原廠狀態,適應一陣子 ...

請問ics係咩?thx
作者: dustin_ff03    時間: 2014-11-25 22:53
有用!

請問ics係咩?thx
作者: Yoda    時間: 2014-11-26 00:48
有用!

Very Professional!!!!  
How to set ICS? Thanks..

作者: 北區    時間: 2014-11-26 01:15
http://www.kyosho.com/eng/support/instructionmanual/mini-z/miniz_racer.html

選擇
MR-03VE I.C.S Manager
 Online Manual
(for Mini-Z MR-03VE Sereis)

需有連結線!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2