RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我玩電直既經歷 [打印本頁]

作者: mic少    時間: 2014-10-2 19:40
標題: 我玩電直既經歷
話說我係一個月之前行過遙控模型鋪,見到有直昇機賣,就走入去睇下啦
我係完全新手連咩係4ch 6ch都未識分果隻,結果老闆介紹我買一套陳列品
玩住先佢話都係新既不過show左出黎,如果我要既話就計我平d,我就用
$1280買左一套wl toys v912既陳列品喇,後來先知中左招,買貴左都唔緊要
最慘係架機冇撞過都壞,玩左一個星期整左五次,而家唔整喇,目前退役中
但係我冇放棄,今次做足功課爬好文先去買野,終於買左架又平又好玩既
v911黎玩撞過好多次都冇事正,玩電直既人我一個都唔識,而家念緊想買套v977+devo10
但係d setting 我睇極都唔明,所以希望識多d玩電直既師兄同希望咁多位師兄教下路,先多謝
最後我係唔會放棄電直之路的,多謝各位師兄指教3q

作者: 138168    時間: 2014-10-2 21:38
熱烈歡迎師兄加入电直大家庭, 你將会感受到無窮的樂趣 玩直升機並無捷徑, 只要多練習, 有足够銀两買零件和升级
抄机多对你整机和set机会有很大幫助, 也享受过程 ........

作者: mic少    時間: 2014-10-2 21:53
多謝師兄鼓勵^_^

作者: mic少    時間: 2014-10-2 23:34
請問咁多位師兄,如果我玩v911之後想升一級
有咩好介紹呢(細機)v977對新手黎講ok麻
唔該晒
作者: bigbigbig    時間: 2014-10-3 01:15
淘寶有隻小松鼠好好飛!有沒有試過?
作者: mic少    時間: 2014-10-3 08:49

未玩過 6CH 機,上網睇過 V931小松鼠 好似唔錯,
如果想去買,實體店有邊間可以介紹下嗎,唔該晒
唔想再比人搵笨@@

作者: khho01    時間: 2014-10-3 10:02
V931小松鼠我都有,真是好定...深水涉有實物,但勁貴..我都是上雅虎買$800..
初玩6CH V977最好不過 $600左右,零件淘寶買,平到笑..
http://v.youku.com/v_show/id_XNzY0NDE1NTQ4.html
http://v.youku.com/v_show/id_XNzM4NTA5ODI4.html
作者: catmay    時間: 2014-10-3 10:26
淘寶買已可,電池鴨記大量!唔反飛4CH已可,6CH反飛才用!
作者: mic少    時間: 2014-10-3 10:49

多謝各位師兄既寶貴意見
3Q 3Q ^^
嘩~~要飛到好似第二段片咁,要練幾耐
我剛剛好玩左一個月新手@@

作者: mic少    時間: 2014-10-3 11:08
小弟想請教一下,你地放小電直會去邊度放呢
我住深水埗,如果有細機局可以叫埋我嗎?
好想好想跟你地學下野,感激不盡^^
作者: catmay    時間: 2014-10-3 11:21
莫講第二段,連普通打8字也要練習一段時間,當然天份高就快人一步吧!
作者: mic少    時間: 2014-10-3 12:39
咁多位前輩,你地玩緊咩機架,
可以係度分享下麻,最好有埋相,哈哈
作者: ng3c    時間: 2014-10-3 12:59
catmay 發表於 2014-10-3 11:21
莫講第二段,連普通打8字也要練習一段時間,當然天份高就快人一步吧!

我自已蠢,果時練普通打8字也要練習二、三個月。

作者: mic少    時間: 2014-10-3 13:09
catmay前輩
,咁你而家玩緊咩機同控呢?
作者: catmay    時間: 2014-10-3 17:15

擁有唔多,曾經玩過CB100, 180, 450, 500, 550, 600 用緊14SG控

作者: mic少    時間: 2014-10-3 17:23

14SG 一個控可唔可以玩晒咁多架機嫁?
月玩月大架哈哈

作者: catmay    時間: 2014-10-3 18:01
mic少 發表於 2014-10-3 17:23
14SG 一個控可唔可以玩晒咁多架機嫁?
月玩月大架哈哈

基本上所有單獨接收器才可以,包括飛機,多軸飛行器,但P2例外可直接對控!

作者: mic少    時間: 2014-10-3 19:25
catmay 發表於 2014-10-3 18:01
基本上所有單獨接收器才可以,包括飛機,多軸飛行器,但P2例外可直接對控!
...

唔好意思我想問下呢
P2即係咩黎?唔該晒

作者: foxHK    時間: 2014-10-3 22:07

熱烈歡迎樓主師兄加入電直大家庭,你將會用錢無限, 媽聲四起。這是入坑的樂趣。
>$1280買左一套wl toys v912
好想知邊間廠咁無良?

作者: catmay    時間: 2014-10-3 23:43
mic少 發表於 2014-10-3 19:25
唔好意思我想問下呢
P2即係咩黎?唔該晒

DJI Phantom 2
作者: littlestep    時間: 2014-10-4 02:53
977 啦....唔好買DEVO 10 住啦..你改唔掂的
除左刷ROM 仲要焊RF MODULE, 對於我地就簡單,新手只怕出事.
到你搞清楚哂乜叫PITCH CURVE , THUTTLE CURVE , D/R,EXP , GRYO GAIN , 先入手DEVO

作者: littlestep    時間: 2014-10-4 02:58
catmay 發表於 2014-10-3 10:26
淘寶買已可,電池鴨記大量!唔反飛4CH已可,6CH反飛才用!

唔好再用4CH 6CH 誤導了
這根本不是一個標準

http://rc-evo.com/xbbs/thread-333275-1-1.html

多2CH 唔係飛得勁O的架..

有興趣玩小電直又想學下SET 機...

可睇下我N年前O既野...
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... d=679469&extra=

作者: mic少    時間: 2014-10-4 06:59
foxHK 發表於 2014-10-3 22:07
熱烈歡迎樓主師兄加入電直大家庭,你將會用錢無限, 媽聲四起。這是入坑的樂趣。
>$1280買左一套wl toy ...

冇錯$1280仲要係陳列品
冇盒冇配件冇説明書
長沙灣 天悅地鋪 精X模型

作者: mic少    時間: 2014-10-4 07:18
littlestep 發表於 2014-10-4 02:58
這根本不是一個標準

多謝 littlestep 咁寶貴既意見
多謝前輩教路,真心多謝
作者: 啊甘    時間: 2014-10-4 08:07
控我覺JR  xG7最平靚正  
作者: mic少    時間: 2014-10-4 08:20
littlestep前輩 睇完你 N 年前既野
好多野都唔明,好似好深奧下喎
定係我蠢,冇天份玩電直呢?@@
但係我真係好鍾意玩(上左引)哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-4 08:36
啊甘 發表於 2014-10-4 08:07
控我覺JR  xG7最平靚正

多謝師兄提供意見
但係有前輩話新手,唔使配控住
同埋我都驚買左返黎唔識SET
如果我買左支控,有冇前輩可以出黎教下我呢?
食飯我請,日本菜 OK麻? 哈哈(講真架)
真係好想識多D玩電直既朋友(無論係 高手 低手 新手 舊手 老手)
都可以一齊研究下麻 哈哈

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 10:04

現在四(多)軸天下,難得樓主師兄不怕艱苦加入電直。請食飯就不用了, 如果有機會希望可以齊齊放機。
小步兄乃大師級,雖則在下未必完全同意小步兄的見解但肯定他比在下懂得多識得多,樓主可跟佢多多學習可免走太多歪路。

本人覺得如果有心學,開始時用個好小小既控可免學壞手,否則之後要改手比較麻煩。 JR,futaba的控太貴。
天地飛,devo 等會比較好既平質素又唔差。 但devo又會鎖死只可用華坑既機除非flash rom同加野。 偉力既機又真係平靚既,尤其是V931小松鼠. 但個控又麻麻地。 華科爾隻V120D02s+devo 10係相當好既選擇但隻機V120D02s 都幾豆腐下, 炒一野都整鑊金(當然無450級或以上炒一鑊咁金啦)。

還有偉力隻V911, 一般人叫佢做錘子機同我地玩開既叫開既6ch機飛行橂式手感好唔同。 就算係飛到隻V911出神入化都好,當你一飛的6ch機, 如華坑隻V120D02s, 你會即時炒鑊金。。。。

最後想講係那些老千片,要做到第二條片真是一的都唔易,要睇你天份有幾高,反應有幾快。條片飛到好以好易咁,否則點會千到你買機, 所以網上有不小師兄叫呢的片做老千片呢。  
作者: mic少    時間: 2014-10-4 10:17
foxHK 發表於 2014-10-4 10:04
現在四(多)軸天下,難得樓主師兄不怕艱苦加入電直。請食飯就不用了, 如果有機會希望可以齊齊放機。
小步 ...

我當然想跟 小步前輩 學野啦,但係我蠢到死,多野問又驚煩到人
怕小步前輩比我澈死左,哈哈
另外想問下 師兄係邊到放機多呢?

作者: mic少    時間: 2014-10-4 10:32
我最快要星期三,四到啦,先可以入手隻 WL V977
搵左一間樓上鋪 賣$598 今次唔會比人 搵笨實 喇掛(好驚)哈哈
作者: catmay    時間: 2014-10-4 11:39
littlestep 發表於 2014-10-4 02:58
這根本不是一個標準

請問6ch可以反飛,誤導什麼呢?
作者: mic少    時間: 2014-10-4 12:48
catmay 發表於 2014-10-4 11:39
請問6ch可以反飛,誤導什麼呢?

我念小步前輩 既大概意思係話
D直升機一出廠就是 6CH
只不過D商人LOCK 左電腦板變成 3CH 4CH 6CH 產品
而我地又唔知咁解姐
不是說 6CH 可以返飛係誤導
我古咋 古錯左唔好閙我呀 哈哈

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 13:14
mic少 發表於 2014-10-4 10:17
我當然想跟 小步前輩 學野啦,但係我蠢到死,多野問又驚煩到人
怕小步前輩比我澈死左,哈哈
另外想問下 師兄 ...

在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行都拍不好. 唯有放上今日練機.

https://www.youtube.com/watch?v=ocT3Y-8eBes&feature=youtu.be
班門弄斧希望各位不要見笑了.

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 13:31

在下理解所謂ch 只是 channel 的 short form, 6 channels 即是部機同個控之間有六條通道而已。
前後用左1 ch,左右又用 1ch,油門 1 ch,左右轉向(rudder) 1ch 共4ch.
第5ch 係gyro sensor, 第6ch 係正負pitch。 所以一般認為6ch機咪可以反轉飛囉。 其實呢6channel 用係邊都得架, 最多唔反轉飛用來收輪,
開關燈都ok架。
所以有的控係10 ch,12 ch。。。 多左既channels咪攞來做多的其他野囉。

P.S. 有錯請指正。

作者: mic少    時間: 2014-10-4 13:58
foxHK 發表於 2014-10-4 13:14
在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行 ...

師兄你段係私人影片,開唔到喎

作者: littlestep    時間: 2014-10-4 14:02
馬鞍山大把人飛....  包括我!
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下書...
從來反不反飛都是COLLECTIVE PITCH / FIX PITCH 問題, 一樣有CP 機係4CH 簡化混控
還有把副翼系統等混為一談, 就算6CH 又如何? 用多少CH 來定性所有槳距系統, 副翼系統不是誤導是什麼?
外國以前大把人把油門同PITCH MIXING 在混控板上用4CH 來飛3D 得唔得.? 第5CH 同第6CH 用來做乜你知唔知.?
有LINK 你唔睇, 問返我轉頭叫我打咁多字點答你.
本來點叫無咩所謂.但方向,意念不正確, 誤導太多新手更難理解.

FOX 兄, 我非反對佢即入DEVO 不好,只是張心比心,  乜都唔識買架V977 返黎改遙控,  問題係DEVO 10 刷完ROM 要佢由頭SET一次, 難到佢O者..不如飛住先....
學壞手我100%同意, 但壞手可以改O既...唔使咁擔心...有一排個個月出差,  日日在酒店飛架V911 咁上下O既機, 飛到返來唔多識飛返正常機都會架..
又好似, 而家狂玩黑羊,  飛返600E 好似唔記得左點飛都會.

唔好話乜大師級了, 玩多了就自然識,我只係玩左咁多年, 唔識變到識, 又唔想O的新手打擊咁大咪多下口羅.
仲有乜Q 6軸GRYO 又係.........笑到噴水
3軸陀螺就 3軸陀螺,  +3軸加速(即角速度傳感器)... 自動平衡係個SOFTWARE O者....
3軸陀螺++3軸加速  係無巴GRYO 都有架啦...

你買XG7 就玩唔到V977 架羅....

DEVO 10 現時為止都算係地上最強O既遙控.  刷個ROM 就無敵, 唔刷都一樣咁好用.

天份無關,係有冇興趣學O者, 明白到, 蚊仔機已經係簡化左好多野,  但原理是不變的.
要精通就必須由頭學起咁上下.以前冇RTF , 要學飛就強迫一定要由零一步步學起..
而家RTF 太多,  咁個個都想飛左先學...咁咪飛左先羅...

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 14:08
己更正為公開了
作者: mic少    時間: 2014-10-4 14:13
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下 ...

小弟但當然有興趣學啦
邊玩邊學是最開心最好不過
最緊就係有前輩,師兄比意見
識到你地我真係好ok
另外要 小步前輩 打咁多字,
真係唔好意思,多謝前輩指教
獲益良多

作者: mic少    時間: 2014-10-4 14:21
foxHK 發表於 2014-10-4 14:08
己更正為公開了

E~~師兄你個sim都好似好好玩咁喎
你係用咩程式錄影畫面架,3q

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 14:34
偉力個控玩唔到sim, 我用一般screen capture program, google 大把。練sim 係最快上手的方法。 在下不才,入坑年半每日練sim 一小時以上才有如此技術。
作者: catmay    時間: 2014-10-4 15:53
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下 ...

對於一個全新手唔去介紹返基本知識上分別,就用mixing,等於一開始就叫佢乜都唔好諗,比錢人裝機落個SK720, 打橫掉出去都識hove算啦!
作者: littlestep    時間: 2014-10-4 16:09
catmay 發表於 2014-10-4 15:53
對於一個全新手唔去介紹返基本知識上分別,就用mixing,等於一開始就叫佢乜都唔好諗,比錢人裝機落個SK720 ...

我可能理解力有問題..真係唔太明你講乜.....如果教人點分便何為FP ,CP , 同FLYBAR 系統都唔算係基本, 咁用18MZ 係咪會飛得高O的快O的
定係按個制可以倒飛架.? 多2CH 唔係多個倒飛制咩?

作者: mic少    時間: 2014-10-4 17:11
多謝大家都提供左好多保貴 意見 資料 心德 比我參考
小弟真係心感榮幸
其實大家一齊研究下,討論下,咪幾好囉
千其唔好動氣呀,傷身架,最緊要人人都 飛得開心
傾得開心,教得開心,問得開心,日日都開開心心,家和萬事興
恭喜發財 哈哈
作者: mic少    時間: 2014-10-4 17:14
我過幾日去買機既時候
有冇師兄有興趣 約埋一齊去呀?
作者: mic少    時間: 2014-10-4 17:28
http://www.youtube.com/watch?v=Lzpi0ST2OyU
係咪遲D如果我玩大D既機
我都要自己識裝識呢D呢?唔該
作者: mic少    時間: 2014-10-4 17:35
http://www.youtube.com/watch?v=BpD0haZT09k
佢玩得仲勁過我
我都唔敢玩咁大架 哈哈哈
作者: foxHK    時間: 2014-10-4 17:52
講開電直, 一定要提我2個偶像, alan szabo(教我機既師父竟然同佢合照過) 同油王
我諗佢係全世界飛得最靚既Trex 150
https://www.youtube.com/watch?v=D_eAJT7UgF8

油王
https://www.youtube.com/watch?v=hPboMIuI6A0

作者: catmay    時間: 2014-10-4 18:24
littlestep 發表於 2014-10-4 16:09
我可能理解力有問題..真係唔太明你講乜.....如果教人點分便何為FP ,CP , 同FLYBAR 系統都唔算係基本, 咁 ...

可能我老屎忽吧,仍然停留在機械gyro年代!
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野!
作者: foxHK    時間: 2014-10-4 18:32

二位師兄都係我尊重既人, 可能係一時誤會。 在下對於咩基楚野都唔係好明, 教我玩機既師父都有講過下原理俾我聽,但我都係聽唔明既。 幸運地現在既電直已經一出廠就RTF (ready to flight), 對於我呢的求其有得飛,連砌機都懶, 的setting跟足說明書教就算鬼算既人。 你地講咁多技術野, 在下吸收唔到啦。
作者: mic少    時間: 2014-10-4 19:40
catmay 發表於 2014-10-4 18:24
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野 ...

我真係想知道多D基本野架
只不過唔知道,第一步要點行
最好可以由淺入深慢慢黎啦
同埋最緊要係 大家肯 一路教,一路傾洛去
無盡感激

作者: mic少    時間: 2014-10-4 19:45
foxHK 發表於 2014-10-4 17:52
講開電直, 一定要提我2個偶像, alan szabo(教我機既師父竟然同佢合照過) 同油王
我諗佢係全世界飛得最 ...

嘩~~利害利害
咁呢D算唔算係 老千片呢? 哈哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-4 20:19
一次過答哂!

小步前輩 絕對唔係多下口啦 千其唔好咁講
小弟 希望+歡迎 你一路提供心德 有時間上黎吹下水又得
總之無任歡迎

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 20:47
mic少 發表於 2014-10-4 19:45
嘩~~利害利害
咁呢D算唔算係 老千片呢? 哈哈哈

呢的世界最頂級高手。 所有人都知有幾勁,千唔到人既。 今日幫自已統計一下,發覺自已真的無乜天份,
入坑一年十個月,飛行時數超過一千小時(你無睇錯,真係一千小數), 單係練自旋翻就翻超過二萬次(有時訓著發夢都係到翻緊)。
部V120D02s超過二千五百次起落, 用每粒電飛三分半鐘。 部機足足飛左八千七百五十分鐘。 以部機每分鐘飛100米計,足足
飛左800幾公里。 我呢部V120D02s可能係世界紀錄(一年十個月內飛得最遠既V120D02s,差不多由香港飛到去台灣)(華科爾應該頒個獎俾我)
我諗全香港都無咩人好似我咁宅了。

作者: catmay    時間: 2014-10-4 23:06
mic少 發表於 2014-10-4 19:40
我真係想知道多D基本野架
只不過唔知道,第一步要點行
最好可以由淺入深慢慢黎啦

如果認真去玩,銀彈亦許可的話!
大多數建議你直接上450級,加波波腳架,
Futaba 8 ch 遙控,
先練好尾hove機,然後再橫hove, 打8字,對hove!

作者: foxHK    時間: 2014-10-4 23:14

catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰世x3.絕對好野來.
futaba 8ch都唔平可以諗 devo 10 配原廠既RX601.

作者: catmay    時間: 2014-10-5 01:26
foxHK 發表於 2014-10-4 23:14
catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰 ...

有品味,泰世加必X, 美妙組合!
作者: littlestep    時間: 2014-10-5 01:46
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野 ...

即係咁......RATE GRYO 我第一隻KAWAN 40 都係用佢....
當年都有問過做乜要6CH

作者: littlestep    時間: 2014-10-5 01:52
foxHK 發表於 2014-10-4 20:47
呢的世界最頂級高手。 所有人都知有幾勁,千唔到人既。 今日幫自已統計一下,發覺自已真的無乜天份,
入坑 ...

你地勁好多, 我而家連飛遠少少都分唔到頭尾,會黑哂好似剪影咁...
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼,唔知同雪盲有冇關係...

提議大家有玩高空野O既, 都係買返副靚超帶下, 唔好省!.....

我就係懶,怕麻煩唔帶超,雖然冇証句証明O的乜..
但同個太陽鬥氣無謂傷身啦.

作者: littlestep    時間: 2014-10-5 01:54
foxHK 發表於 2014-10-4 23:14
catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰 ...

直接RX1002 啦, 601 距離好短...

作者: littlestep    時間: 2014-10-5 01:57
泰世加必X, 正到漏油...!!!!!唔提都唔記得我要追返隻X7 F   .....唔飛用黎抱住訓都唔錯...

作者: littlestep    時間: 2014-10-5 02:03

咁你唔覺..問完你4CH 6CH 後, 點解我架機會點點點點...
倒飛係咪有制按所以多個CH ......

我明係幾煩, 耍走佢又好似冇禮貌, 但要解釋可能要即場飲3支水..
我出發點只係盡小小力量, 不如一開始回歸正路,咁新手多O的了解佢地選擇買機都唔使去到鴨記比人湯嘛

作者: mic少    時間: 2014-10-5 08:56
catmay 發表於 2014-10-4 23:06
如果認真去玩,銀彈亦許可的話!
大多數建議你直接上450級,加波波腳架,
Futaba 8 ch 遙控,

師兄 唔係銀彈問題
而係 450級 我真係無地方玩,(可能遲D先)
細機我可以係屋企樓下D公園仔度玩又得
對面球場唔多人係球場又得,公司又玩得
所以暫時唔會玩大機住啦

作者: mic少    時間: 2014-10-5 09:09
littlestep 發表於 2014-10-5 01:52
你地勁好多, 我而家連飛遠少少都分唔到頭尾,會黑哂好似剪影咁...
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼, ...

多謝前輩提醒
前輩D 溫馨提示 真係~正~
我一直都帶緊 漸進式 全視線 所以唔使怕
老人家 又近視 又老花 哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-5 09:20
littlestep 發表於 2014-10-5 02:03
咁你唔覺..問完你4CH 6CH 後, 點解我架機會點點點點...
倒飛係咪有制按所以多個CH ......

前輩 咁其實係咪可以 按一個制倒飛架
(我呢個係咪白痴問題呀)
我真係唔識架,唔好見怪哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-5 09:32
foxHK 發表於 2014-10-4 20:47
入坑 ...

WA~師兄勁喎,飛左幾多時間,公里 都計到 哈哈
咁你而家仲有飛緊 V120D02s ?

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 10:07
littlestep 發表於 2014-10-5 01:52
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼, ...

我幸運的,當年教我玩機既親友叫我放機時一定要帶黑超,佢話好多師兄被太陽曬到白內張。
所以我出去永遠帶定。 小步師兄有無去睇下醫生, 問下有無得醫?

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 10:09
mic少 發表於 2014-10-5 09:32
WA~師兄勁喎,飛左幾多時間,公里 都計到 哈哈
咁你而家仲有飛緊 V120D02s ?

當然有啦仲日日飛,因為家住得低由屋企行去平台唔洗一分鐘, 放完上樓梯返都係2分鐘。 夠曬方便。

作者: littlestep    時間: 2014-10-5 11:56
mic少 發表於 2014-10-5 08:56
師兄 唔係銀彈問題
而係 450級 我真係無地方玩,(可能遲D先)
細機我可以係屋企樓下D公園仔度玩又得

海星灣啦....只係一個人悶唔想去..

作者: mic少    時間: 2014-10-5 13:30
littlestep 發表於 2014-10-5 11:56
海星灣啦....只係一個人悶唔想去..

不如搵日 有時間約埋 小步 CATMAY FOXHK 同其他有興趣既師兄 加埋我
一齊出黎飛啦,等我學下野都好丫 哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-5 13:48
http://www.youtube.com/watch?v=ldloqPbb1-o
泰世X7,呢位師兄,都係高手??
作者: mic少    時間: 2014-10-5 13:59
foxHK 發表於 2014-10-4 13:14
在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行 ...

放心師兄我都係老餅 都好宅下
我室內宅電玩 PS3 PSV 電腦ONLINE GAME
室外而家當然係宅電直啦 哈哈
(全部野都係一個人玩,你地話宅唔宅喇@@)

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 14:44
mic少 發表於 2014-10-5 13:48
http://www.youtube.com/watch?v=ldloqPbb1-o
泰世X7,呢位師兄,都係高手??

好勁。 我呢的又老花又年紀大,無咩可能飛到佢咁勁。 而且當中有幾隻花我都唔知佢點打舵。
小馬哥同小神童都係台灣數一數二高手,台灣暫時最勁都係小神童柯換辰,佢早前來香港表演過,勁到爆,不過亞洲區應該最勁係泰國,
泰國幾位高手的花式到現在都未有其他國家飛得咁靚。

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 14:48
mic少 發表於 2014-10-5 13:30
不如搵日 有時間約埋 小步 CATMAY FOXHK 同其他有興趣既師兄 加埋我
一齊出黎飛啦,等我學下野都好丫 哈哈 ...

如果二位大師肯來指導一下,加上又幾近在下家, 我都會出來睇下各位師兄表演,順便偷下師。
原來都2個多月無飛過隻250了,又要係床下底攞部Trex 250飛下先。習慣飛部V120D02s.
小步師兄講得無錯, 比較下隻V120同亞拓隻Trex 250完全覺得隻V120揾笨。
呢部機 Trex 250 DFC RTF幾抵玩。 二千幾連futaba T6J 連 charge 機, 連一粒電+150元仲送多
一粒原廠電。不過呢部機真係唔啱你玩,如果無返咁上下技術,可以係幾秒鐘內收你皮。3S電用係250級3GX
出左名飄難控,分分鐘攞自已命。我大半年前買左,試飛時剛飛離地就差的炒機,又要迫自已苦練sim.

正如catmay師兄講有心玩,諗諗450級好過花錢係偉力身上。

作者: mic少    時間: 2014-10-5 15:49
foxHK 發表於 2014-10-5 14:48
如果二位大師肯來指導一下,加上又幾近在下家, 我都會出來睇下各位師兄表演,順便偷下師。
原來都2個多月 ...

http://www.youtube.com/watch?v=4wRVbj4M4bk
Trex 250 佢都飛得幾定下
2千幾蚊一套就唔係貴,不過呢D我實飛唔到住架啦
450級真係唔敢玩住,等我有信心既時候 先買黎玩
而家買左等於浪費0.0  

作者: mic少    時間: 2014-10-5 16:06

係喇 另外係 係我去買機之前 我想問下大家
有無人有D 細機連控 而家攞左係到又唔玩既
可以平平地讓比我呀??
如果無我就買住隻V977玩住先 哈哈

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 16:15

部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係好Hi. 因平台太小跟本不宜飛idle (fixed speed). 到第二粒電己經可以飛來飛去, 不過都幾危下,因為唔可以有任可失誤否則打仲乜都死 (90% full load). 但真係好鬼Hi.

作者: mic少    時間: 2014-10-5 16:20
foxHK 發表於 2014-10-5 16:15
部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係 ...

哈哈 師兄我聽你講
我都感受到你有幾 HI 哈哈哈

作者: mic少    時間: 2014-10-5 16:31
foxHK 發表於 2014-10-5 16:15
部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係 ...

師兄我想問下呢
我電腦D相 想上傳圖片,佢話 SIZE太大,要點攪呢,唔該?

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 16:40
mic少 發表於 2014-10-5 15:49
http://www.youtube.com/watch?v=4wRVbj4M4bk
Trex 250 佢都飛得幾定下
2千幾蚊一套就唔係貴,不過呢D我實 ...

等我轉我老師講既野, 以前電直動力弱多數以油機為標準, 那是的油機十分之大隻, 後尾科技發展電直好力已經成為主流,
後尾越出越細隻, 450級電直好多師兄都話好細隻既機仔. 其實450級跟本是細機level而己. 而且450平衡度算幾好既安全又抗風.
(風係直昇機最大敵人).  細過450級既機基本上已經失去抗風性同穏定性. 不過現時的細機仔已經好定, 買來飛下 感受下都無咩問題既.
一部450去到邊到都飛得,得左!

最後那條老千片,機手都幾利害下, 對翼咁勁,打到玻璃肯定即時爆玻璃,的玻璃碎飛出來相當危險,完全係藝高胆大.

放相要用photo editor之類 縮細佢,減緊的色像等等. 還有一個十分簡單方法, upload張相去facebook再係fb save 圖, 咁個size 就ok.

作者: mic少    時間: 2014-10-5 16:57
foxHK 發表於 2014-10-5 16:40
等我轉我老師講既野, 以前電直動力弱多數以油機為標準, 那是的油機十分之大隻, 後尾科技發展電直好力已經 ...

完全明白,唔該晒
多謝師兄教路

作者: 王汪旺    時間: 2014-10-5 17:38
mic少 發表於 2014-10-5 09:20
前輩 咁其實係咪可以 按一個制倒飛架
(我呢個係咪白痴問題呀)
我真係唔識架,唔好見怪哈哈

師兄呢個問题唔算係白痴, 好多新㽼者都问过, 等你識倒飛時你自己会覺得是問得白x.
小弟之前玩过隻"富記 9Z", 有个制是將全部動作反轉哂, 但前提是你要先將隻机反咗先, 所有推桿動作就和未反時一樣, 但見議你千其咪用, 会学壞手勢, 正確应用正負pitch + V 油門攪定

作者: mic少    時間: 2014-10-5 18:02
首先熱烈歡迎又多一位師兄,提供心德
了解,多謝師兄指教
有時間多d上黎,比下意見,吹下水啦
作者: 王汪旺    時間: 2014-10-5 20:01
mic少 發表於 2014-10-5 18:02
首先熱烈歡迎又多一位師兄,提供心德
了解,多謝師兄指教
有時間多d上黎,比下意見,吹下水啦 ...

師兄客气, 也欣賞師兄对直升機的熱情
直升機玩落去, 日後常換机, 升级, 越玩越大隻机, 追求精準和完美, 想是必經之路.....
所以对投資一隻高级些的遥控器是優先考慮, 因机可不停升级, 摇控器就用五-七年都可接受, 不然你会滿屋都是退役控
師兄勿怪, 纯是吹水

作者: mic少    時間: 2014-10-5 20:01
138168 發表於 2014-10-2 21:38
熱烈歡迎師兄加入电直大家庭, 你將会感受到無窮的樂趣 玩直升機並無捷徑, 只要多練習, 有足够銀 ...

師兄好耐無出po喇喎
講下你玩電直既心得丫
或者講下你玩緊咩機同用緊咩控
大家交流下丫麻
歡迎完之後又走左人0.0

作者: mic少    時間: 2014-10-5 20:10
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:01
師兄客气, 也欣賞師兄对直升機的熱情
直升機玩落去, 日後常換机, 升级, 越玩越大隻机, 追求精 ...

師兄係講得好有道理
但問題最慘係我呢d超級新手
身邊一個玩電直既朋友都無
你知d控架啦鬼死咁多setting
我上網又睇唔明,又無人教我用
咁買左唔識用點算@.@

作者: 王汪旺    時間: 2014-10-5 20:58
mic少 發表於 2014-10-5 20:10
師兄係講得好有道理
但問題最慘係我呢d超級新手
身邊一個玩電直既朋友都無

師兄不用太担心, 乜控都好, 常用的只是两支推桿, 其它制都是附助用途, 有些制是開關制, 可能一世都用鬼唔到,精明的你, 說明書一㸔就明啦

作者: foxHK    時間: 2014-10-5 21:04
樓主師兄, 你可以google : ej189 呢位台灣友可以算係V120D02s超級fan, 華科爾應該揾佢做代言人。
佢一個人就買左4 隻V120,仲有佢飛行技術都好鬼堅。 而且佢專門到用"示波儀" 去証明Devo 控有幾堅可以拍
得住 JR, futaba的貴控。係國內佢都相當出名。就係佢我才買V120D02s呢部機。
作者: foxHK    時間: 2014-10-5 21:43
突然想起如果樓主錢多,可以諗諗隻trex 150, 亞拓名牌機唔洗多講。 跟機futaba t6j, 一步到位
作者: mic少    時間: 2014-10-5 22:58
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:58
師兄不用太担心, 乜控都好, 常用的只是两支推桿, 其它制都是附助用途, 有些制是開關制, 可能一世都用鬼唔 ...

師兄咁睇得我呀哈哈
但係我唔係話個控既掣
而係入面個d 咩expo,pitch,gyro個堆野,我唔識set呀

作者: mic少    時間: 2014-10-5 23:06
foxHK 發表於 2014-10-5 21:43
突然想起如果樓主錢多,可以諗諗隻trex 150, 亞拓名牌機唔洗多講。 跟機futaba t6j, 一步到位 ...

師兄請問,trex150買左返黎之後
使唔使set機set控架,呢隻機耐唔耐炸架
同埋一套要幾錢到呢,炸左機零件易唔易配呢
唔好意思呀師兄,我咁多野問,會唔會好煩呢
如果有煩到你,先講聲抱歉

作者: mic少    時間: 2014-10-5 23:20
各位而家係 23:20
睡魔急call 有留說話既
我明早會回覆,各位師兄晚安
作者: littlestep    時間: 2014-10-6 06:56
王汪旺 發表於 2014-10-5 17:38
師兄呢個問题唔算係白痴, 好多新㽼者都问过, 等你識倒飛時你自己会覺得是問得白x.
小弟之前玩过隻"富記 9 ...

我見過鴨記某老細倒轉個遙控黎飛TIM.........
正到呢.....MODE 1234 通殺架佢...

作者: mic少    時間: 2014-10-6 07:05
littlestep 發表於 2014-10-6 06:56
我見過鴨記某老細倒轉個遙控黎飛TIM.........
正到呢.....MODE 1234 通殺架佢...

咁利害?哈哈真係古唔到鴨記都有高手喎
師兄你架 記富 係咪油機黎架?另外小弟不才入坑一個月零6日
已經習慣左 mode2 左手油門
轉其他mode已經唔識玩喇~哀~

作者: foxHK    時間: 2014-10-6 09:33
mic少 發表於 2014-10-5 23:06
師兄請問,trex150買左返黎之後
使唔使set機set控架,呢隻機耐唔耐炸架
同埋一套要幾錢到呢,炸左機零件 ...

樓主師兄:
係公司蛇王就回下你先,直昇機飛行原理真機同RC係一樣, 可以先睇下以下,
http://kai0913.myweb.hinet.net/theorem.html
http://baike.baidu.com/view/1492248.htm
google 下 直昇機原理 你就會明 collective pitch... 等等.

先講講V911 台灣友叫佢做不死小強, 咁你就明佢有幾堅幾耐炒. 原因係結構簡單,平衡係利用錘子既向心力 (也有人叫離心力) 去
穏定機身. 無咩機械部分,所以炒極都唔死.  但係呢的錘子機只算是最低B玩具級別比雙槳機好小小(無咁浪費動力).

叫你買Trex 150真係有點害死你, 炒一镬可以用百元做單位.
當你睇完上面link 你應該對電直多點認識了. 先講一下一般人叫既正統RC 電直6ch機, 機本上都係用servo 去改變螺距, 而且你會發覺尾servo 比前面三個servo
貴好多, 所以有人講機尾才是直昇機的靈魂. 所以大型機基本上會用到servo去control. 只有小型機才用motor. 因為motor 加減速一定唔夠servo改變螺距快, 好以精準度一定差的.
咁點解細機會用motor 而不用servo? 因為細機太細小,維修十分困難,而且零件便精細強度點會夠呢?!  所以細機一般會用雙motor. 亞拓乃名牌野parties肯定唔洗擔心,但所有都係
原廠,炒一鑊都肯定百百聲. 偉力V977 炒機唔代表佢唔死, 一樣會掃齒, 一樣修機修到你破產, 只不過佢既原廠件無咁貴而已.
相反點解叫你玩450, 因為450 大小剛好,又多副廠, 最偉大係有易碎arm, 炒一鑊可能只是十元八元既野(你無睇錯, 小步大師兄一早講過不過你可能睇溜左)
.

我講V120D02s係 細機既皇者 (小步兄可能反對), 因為佢係行軸而不是motor. 所以飛行精細度絕非一般雙motor可比. 不過的件越精細,炒機時就越金, 要整既地方越多.
我都有講, 細機係抗唔到風, 帶部咁細既機出去玩,香港又咁大風. 九成炒機收場, V120D02s一定係死先咁解. 所以一般新手唔推介玩, 但技術高超既高手(除左我, 我係扮高手),
就對部V120D02s 讚不絕口.  不過細機動力弱有的人會改佢做2s電, 但平衡度就破壞曬變成更豆腐了. 所以在下認為唔應該改大動力, 要玩大動力不如玩Trex 250仲好啦.

睇下國內講電直, 佢地最細都玩450級, 再細就好少人玩....
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php

作者: mic少    時間: 2014-10-6 09:40
foxHK 發表於 2014-10-6 09:33
樓主師兄:
係公司蛇王就回下你先,直昇機飛行原理真機同RC係一樣, 可以先睇下以下,
http://kai0913.myweb. ...

唔該晒師兄

http://www.youtube.com/watch?v=dxBBRCm74cg
ALIGN 亞拓600直升機  火化現場
頂~~唔要比我丫,D人真係丫(無言)

作者: mic少    時間: 2014-10-6 11:40
littlestep 發表於 2014-10-5 01:54
直接RX1002 啦, 601 距離好短...

前輩 你地講既 入門級 450
係咪呢架呀?----->WALKERA V450D03

作者: mic少    時間: 2014-10-6 11:53

請問咁多位 前輩 師兄
如果我想買 ALIGN Trex既機+DEVO+RX1002
有無去開 邊間店買呀 可以介紹下比我嗎?(怕入左黑店)
有睇我第一張帖既話,你地明啦 >.<
唔該晒,麻煩晒
作者: foxHK    時間: 2014-10-6 12:16
亞拓機, yahoo bit某幾位賣機既都ok, 或者淘寶都唔錯. 其他如雷X行, 廣X街都幾貴下, 香港鋪租貴無計啦. 唔係佢想厄你. 成本係咁貴. 網上好似有間代理亞拓機. 貴小小啦. 不過飛得上天炒機邊有得保!!都係出左門貴客自理.
我就鐘意 淘寶. 揾的有皇冠囉.
作者: mic少    時間: 2014-10-6 12:38
foxHK 發表於 2014-10-6 12:16
亞拓機, yahoo bit某幾位賣機既都ok, 或者淘寶都唔錯. 其他如雷X行, 廣X街都幾貴下, 香港鋪租貴無計啦. 唔 ...

多謝師兄提供
不過 淘寶 YAHOO 個D
網上買野,又無得試,我唔製
可能今日會出去買 機+控
但係未知會買咩級 150 250 450(而家仲念緊)
先 3Q 師兄

作者: 啊甘    時間: 2014-10-6 12:45
其實.........有人带住玩550级學机最正  升力大  set慢轉數行定速學机

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2