RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手加入~買左mini z ma-020 [打印本頁]

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 13:36
標題: 新手加入~買左mini z ma-020

尋日買左車.ma-020 kt18控 r8車殼(本身想買86/fd3s殼但冇曬,如果知道邊度仲有得賣請通知一聲!)
叫個朋友教我砌 對控都整左幾個鍾.因為我未接觸過咁多零件既車
朋友辛苦曬.
但點知set好曬野之後拎起部車黎試發現左一個問題..架車走唔到直線
之後朋友叫我一樣一樣咁試.
我問題同下面條link既朋友一樣 但我係左後個鈴唔太俾力.
要踩到油門最低先會轉得快.淺踩油門同唔郁冇分別.(如下link)
如果禁實事但一邊個鈴 就反而兩邊都冇問題(下面條link都有試過)
但係一拎起部車,左後方又會唔識郁咁.
https://www.youtube.com/watch?v=BuYHEnalVDI
今日再拎去鋪頭希望佢地會幫我整翻啦...
如果唔係差唔多2千蚊買架車直線都行唔到點算
同埋有冇買零件既鋪頭好介紹??
岩岩出完去買左啤鈴 電同埋差電機.

作者: l0vebylok    時間: 2014-7-6 14:15
應該系支控未set中位姐  唔洗甘擔心
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 14:26
l0vebylok 發表於 2014-7-6 14:15
應該系支控未set中位姐  唔洗甘擔心

呢樣試左啦支控已經set到轉向左右都冇聲了
有埋想問下架車有時倒後要禁幾下先有反應
我支控應該係禁上制定下制?
朋友話應該係差速有問題.而家出左門口 希望鋪頭會幫我整.
因為尋日佢地話忙連試車都唔得閒幫我試

作者: ray2011    時間: 2014-7-6 14:55
舖頭係唔包整車禾,你要上車場找幫手,MMS啦!

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 15:04
請問mms係邊架??我而家係旺角廣華
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 15:35
岩岩係鋪頭買左套啤鈴,個店員話換左會好啲
作者: l0vebylok    時間: 2014-7-6 17:47
仲有唔小野要買 但買完又可能唔岩洗
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 18:14
l0vebylok 發表於 2014-7-6 17:47
仲有唔小野要買 但買完又可能唔岩洗

例如??
我係屋企玩下先咋.唔洗咁pro住
我翻到屋企先見到你個msg 手機唔見有
如果我今晚換完啤鈴之後唔得可以再搵你睇睇嗎??唔該曬你先師兄!!好好人

我岩岩新會員仲未用得msg覆人

作者: ray2011    時間: 2014-7-6 19:09
Rukiwing 發表於 2014-7-6 15:35

你又被人昆了!呀
作者: ray2011    時間: 2014-7-6 19:10

作者: ray2011    時間: 2014-7-6 19:12
Rukiwing 發表於 2014-7-6 15:04
請問mms係邊架??我而家係旺角廣華

版主: mmsrontam

RCMMS車場地址
旺角, 廣東道 1123 號, 福安工廠大廈 4樓b
(豪華戲院旁)
4/F Flat B, Fok On Factory Building, 1123 Canton Road, Monkok
(next to the Dynasty Cinema)
作者: l0vebylok    時間: 2014-7-6 19:29
Rukiwing 發表於 2014-7-6 18:14
例如??
我係屋企玩下先咋.唔洗咁pro住
我翻到屋企先見到你個msg 手機唔見有

小事黎姐XD
我都係新手一名^Q^
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 20:00
ray2011 發表於 2014-7-6 19:09
你又被人昆了!呀

唔會掛...咁快就俾人昆.我而家仲拆緊車換啤鈴...

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 20:02
ray2011 發表於 2014-7-6 19:12
版主: mmsrontam

明白,上面係車場黎??會有人幫手修理車??
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 20:02
l0vebylok 發表於 2014-7-6 19:29
小事黎姐XD
我都係新手一名^Q^

希望有機會一齊玩車

作者: l0vebylok    時間: 2014-7-6 20:41
Rukiwing 發表於 2014-7-6 20:02
希望有機會一齊玩車

實有既
睇時間囉
我多數等埋個FD一齊夾時間先上去
作者: 800mah    時間: 2014-7-6 21:00
上MMS啦,最重要係MMS老闆會教人盡量買最少野但又玩到部車。
作者: d.s    時間: 2014-7-6 21:33
800mah 發表於 2014-7-6 21:00
上MMS啦,最重要係MMS老闆會教人盡量買最少野但又玩到部車。

main point~!
呢方面MMS同CT都一樣~
必要先買,唔係將所有膠parts換成金屬就有用~
作者: wingscreamer    時間: 2014-7-6 22:02
Rukiwing 發表於 2014-7-6 14:26
呢樣試左啦支控已經set到轉向左右都冇聲了
有埋想問下架車有時倒後要禁幾下先有反應
我支控應該係禁上 ...

向後按第一下系刹車、再按第二次先可倒後!
作者: wingscreamer    時間: 2014-7-6 22:05
Rukiwing 發表於 2014-7-6 15:35

啤零有用的,但不是你的問題重點!
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 22:49
d.s 發表於 2014-7-6 21:33
main point~!
呢方面MMS同CT都一樣~
必要先買,唔係將所有膠parts換成金屬就有用~ ...

CT係另一個地方?而家剩係換左啤鈴

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 22:50
wingscreamer 發表於 2014-7-6 22:05
啤零有用的,但不是你的問題重點!

岩岩已經換左啤鈴.
但係都有時會左邊碌唔郁.
之前係經常 而家變左有時

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-6 22:51
終於整好左部車啦 換曬全車啤鈴(差唔多將架車打散曬黎組裝)
不過都好,可以令我對架車組件更熟識
作者: wing1203    時間: 2014-7-6 23:53
Rukiwing 發表於 2014-7-6 22:49
CT係另一個地方?而家剩係換左啤鈴

ct 都係miniz車場黎,有問題都可以上去請教掌櫃或者在場既師兄

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-7 00:04
wing1203 發表於 2014-7-6 23:53
ct 都係miniz車場黎,有問題都可以上去請教掌櫃或者在場既師兄

明白

作者: d.s    時間: 2014-7-7 01:31
MMS同CT都係學玩mini z嘅好地方,
只要虛心請教,一定有師兄教路,
兜少路之餘仲慳唔少亂買parts錢添~
唔好睇佢車仔細細,要set得好跑好多學問架!
作者: d.s    時間: 2014-7-7 01:32
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=68080&mobile=yes
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-7 01:49
d.s 發表於 2014-7-7 01:31
MMS同CT都係學玩mini z嘅好地方,
只要虛心請教,一定有師兄教路,
兜少路之餘仲慳唔少亂買parts錢添~

我開頭都以為細細架應該好易整.
點知砌左幾個鍾換8粒啤鈴

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-7 01:49
d.s 發表於 2014-7-7 01:32
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=68080&mobile=yes

手機版!!
唔該曬

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-7 11:04
揾日上車場睇下人地啲車先
作者: Rukiwing    時間: 2014-7-8 14:45
想問下大家玩車用咩電?/
作者: wing1203    時間: 2014-7-8 17:58
Rukiwing 發表於 2014-7-8 14:45
想問下大家玩車用咩電?/

我地而家係用 intellect 750的 $40 一排有四粒

作者: johnnykut    時間: 2014-7-8 20:57
wing1203 發表於 2014-7-8 17:58
我地而家係用 intellect 750的 $40 一排有四粒

呢隻同8?蚊既750有咩分別呀??

作者: Rukiwing    時間: 2014-7-8 21:02
wing1203 發表於 2014-7-8 17:58

其實我想問買電用黎玩車有咩要注意??
容量大就玩得耐啲.
有冇分買幾多V數先推得郁架車??

作者: wing1203    時間: 2014-7-9 00:53
johnnykut 發表於 2014-7-8 20:57
呢隻同8?蚊既750有咩分別呀??

用文字唔知點講,親身上車場,試下感受下就知分別

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2