RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: CC01 窮鬼自製drop link [打印本頁]

作者: tempo3010    時間: 2014-6-22 20:23
標題: CC01 窮鬼自製drop link

純分享, 由雙星雖然係金屬但要成兩舊水, 有D 唔值
一直都想自己整, 咁o岩多左d 波波同波頭, 成本廿雞都唔使
即時好拗好多
作者: asaq-wong    時間: 2014-6-22 21:01

作者: hihizaza    時間: 2014-6-22 21:55
唔好咁講,各有各樂趣姐,努力
作者: 8666    時間: 2014-6-23 06:41
cool
作者: V8赛车    時間: 2014-6-23 08:17
联动避震?                                 
作者: levinw    時間: 2014-6-23 08:29
Good job,  Great idea,,,, well done!!!!
作者: stam28    時間: 2014-6-23 10:03
好0野!!!俾個讚你
作者: 711leung    時間: 2014-6-23 10:06
ching,好嘢, 加油
作者: rk2    時間: 2014-6-23 10:38

“雙星雖然係金屬但要成兩舊水, 有D 唔值“。。。。。。。好大程度上認同此說話。有好多 RC 野,動下腦筋就可以 DIY 的。 加油。BTW, 有無條 link 或相片,可以看看 那份雙星金屬件的真身?

作者: soup_soup    時間: 2014-6-23 11:12
支持 DIY !
作者: DLAM    時間: 2014-6-23 11:31
勁!!!!!
作者: tempo3010    時間: 2014-6-23 19:57
多謝咁多位師兄誇獎
雙星原裝hop-up

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: GTR-34    時間: 2014-6-23 21:06
我將價錢壓低到四蚊做到xD

作者: bbq424    時間: 2014-6-25 00:57

作者: 丫匡    時間: 2014-6-25 14:10
勁!支持DIY
作者: edd    時間: 2014-6-26 18:48
樓主師兄。可否教路下頭擔點升高啊?
作者: tempo3010    時間: 2014-6-26 20:27
教路就唔敢講, 其實小弟都係參考其他師兄既idea
車頭a-arm 可以換gpm 解決

登錄/註冊後可看大圖

http://www.rccrawler.com/forum/t ... rangler-yj-ddr.html
作者: edd    時間: 2014-6-26 22:57
tempo3010 發表於 2014-6-26 20:27
教路就唔敢講, 其實小弟都係參考其他師兄既idea
車頭a-arm 可以換gpm 解決

唔該師兄。買套試下先

作者: kenjiwu    時間: 2014-6-28 12:11
rk2 發表於 2014-6-23 10:38
“雙星雖然係金屬但要成兩舊水, 有D 唔值“。。。。。。。好大程度上認同此說話。有好多 RC 野,動下腦筋就 ...

https://www.youtube.com/watch?v=sk4zodWAvkI

作者: rk2    時間: 2014-6-29 16:27
good sharing. still think dont need this expensive hop up where simple DIY will do the job.
作者: michaeltam    時間: 2014-9-6 12:07
Ching, 想請問drop link 用乜嘢Parts 整, 我見有2粒十字螺絲, 推桿和波頭?
作者: tempo3010    時間: 2014-9-6 22:48
michaeltam 發表於 2014-9-6 12:07
Ching, 想請問drop link 用乜嘢Parts 整, 我見有2粒十字螺絲, 推桿和波頭?

條杆係由兩個波頭扭埋一齊
跟住頭尾套返落粒金色波波度

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2