RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我的d90(未完成) [打印本頁]

作者: Sapphire    時間: 2014-6-4 19:33
標題: 我的d90(未完成)

買咗個幾月,整下停下,工作太忙,個仔又考試,要幫佢溫書,進展緩慢!攪咗成個月個殻整都未整,好在底盤同內籠都整得七七八八。post 住D相先,日後有機會先做update。
底盤
[attach]806243[/attach] [attach]806245[/attach] [attach]806244[/attach] [attach]806246[/attach]
內籠
[attach]806248[/attach] [attach]806247[/attach] [attach]806251[/attach] [attach]806252[/attach] [attach]806253[/attach] [attach]806255[/attach] [attach]806259[/attach] [attach]806258[/attach] [attach]806260[/attach]
作者: 711leung    時間: 2014-6-4 20:23
Ching 努力慢工出細貨,淨睇內隆已經好靚,第日加埋個殼刻定引死人,會用乜色,架d90是不是在陶寶買,因出面好難搵
作者: hc6313    時間: 2014-6-4 22:02
包煙邊到買?好正
作者: soup_soup    時間: 2014-6-4 23:18
嘩,部 iPhone 大過部相機 ,但好有心機,正!
作者: Sapphire    時間: 2014-6-4 23:18
711leung 發表於 2014-6-4 20:23
Ching 努力慢工出細貨,淨睇內隆已經好靚,第日加埋個殼刻定引死人,會用乜色,架d90是不是在陶寶買,因出 ...

車架係智樂買,殻就淘寶淘返黎,會用軍綠色 (TS28),頂部用白色[attach]806320[/attach]

作者: Sapphire    時間: 2014-6-4 23:19
hc6313 發表於 2014-6-4 22:02
包煙邊到買?好正

包煙同其他濕星野都係淘寶買。
[attach]806321[/attach]
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=36306688618

作者: Sapphire    時間: 2014-6-4 23:23
soup_soup 發表於 2014-6-4 23:18
嘩,部 iPhone 大過部相機 ,但好有心機,正!

為有當Samsung galaxy note.........

作者: 法修    時間: 2014-6-4 23:37
好正呀
不過飲左酒唔好渣車喎
hahaha
作者: hc6313    時間: 2014-6-5 01:06
Thank you
作者: chychris    時間: 2014-6-5 09:27
Ching, 請問嗰車架係由scx10改定係原裝rc4wd車架? thanks!
作者: 711leung    時間: 2014-6-5 09:55
樓主| Sapphire 發表於 昨天 23:18
車架係智樂買,殻就淘寶淘返黎,會用軍綠色 (TS28),頂部用白色

ching,隻軍綠色,正呀, 似唔似 RC4WD個套KIT嘅片個架車, 期待欣償, 車架係咪原裝D90金屬底, 配乜电子嘢會好D, 請指教, tks
作者: 0433351410    時間: 2014-6-5 10:40
Ching 有玩 Game Work Shop?
作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 12:15
chychris 發表於 2014-6-5 09:27
Ching, 請問嗰車架係由scx10改定係原裝rc4wd車架? thanks!

車架唔係scx10,又唔係原裝RC4Wd。智樂度買,問老細可能答到你,不過車架同個D90殻就真係fit到漏油。甚滿意!

作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 12:17
711leung 發表於 2014-6-5 09:55
樓主| Sapphire 發表於 昨天 23:18

揀軍綠色係之前search過好多D90嘅相,睇下乜野色自己最like, 搵到呢個YouTube,
https://www.youtube.com/watch?v=DC6MLxuHwM0

雖然佢無油窗框,攪到最後好似仲未到最好,不過起馬有個大廐嘅樣睇下噴完係點樣,所以照跟佢d用色。
電子野我都唔係好講夠,(因為呢架都係作景品車居多)用好盈個攀爬ESC. (型號唔記得,智樂老細介紹)servo 仲求其,係淘寶搵個號稱防水加大力就算,當然唔信佢會完全防水!

作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 12:19
0433351410 發表於 2014-6-5 10:40
Ching 有玩 Game Work Shop?

師兄你都有玩game workshop? 其實我乜都玩,唉,玩物喪志。[attach]806425[/attach] [attach]806426[/attach]

作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 12:22
法修 發表於 2014-6-4 23:37
好正呀
不過飲左酒唔好渣車喎
hahaha

......

作者: 711leung    時間: 2014-6-5 12:25
tks ching, D90整到甘靚, 我都唔寫得用來攣爬, 收藏欣賞就差不多
作者: 法修    時間: 2014-6-5 12:41
Sapphire 發表於 2014-6-5 12:22
......

ching有油開公仔,模型。
架D90一定會噴得好靚仔

作者: chychris    時間: 2014-6-5 12:57
Sapphire 發表於 2014-6-5 12:15
車架唔係scx10,又唔係原裝RC4Wd。智樂度買,問老細可能答到你,不過車架同個D90殻就真係fit到漏油。甚滿 ...

Thanks! 可否pm價錢, 好想買d90

作者: 711leung    時間: 2014-6-5 14:28
ching, 你就好啦! 可以玩物喪志, 有甘多玩意, 真係善慕死我 我要問準屋企大小女人, 唉我就玩物喪膽
作者: 0433351410    時間: 2014-6-5 15:56
Sapphire 發表於 2014-6-5 12:19
師兄你都有玩game workshop? 其實我乜都玩,唉,玩物喪志。

係呀我都有玩,Ching油得好靚wo正頭係大師級
作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 17:52
711leung 發表於 2014-6-5 14:28
ching, 你就好啦! 可以玩物喪志, 有甘多玩意, 真係善慕死我 我要問準屋企大小女人, 唉我就玩物喪 ...

同老婆講:「玩玩具好過玩女人。」  咁咪得囉!

作者: Sapphire    時間: 2014-6-5 17:56
0433351410 發表於 2014-6-5 15:56
係呀我都有玩,Ching油得好靚wo正頭係大師級

我都無去捉棋好耐,家陣的figures只係放係櫃度陳設

作者: 711leung    時間: 2014-6-5 18:02
咁有係, 好主意  
作者: Annie268    時間: 2014-6-5 20:42
部車和公仔好靚。
作者: dwing    時間: 2014-6-6 04:48
整得好正,最中意像真
作者: RS6    時間: 2014-6-13 18:27
師兄,我都想知價錢,請pm

作者: Sapphire    時間: 2014-6-15 06:20
RS6 發表於 2014-6-13 18:27

已pm

作者: 711leung    時間: 2014-6-15 14:57
  1. 28#
  2.   樓主| Sapphire 發表於 8 小時前 | 只看該作者
  3. Sapphire Ching 好耐唔見你post d 新相,你架車噴好油未,期待睇䏲, 請問你買嗰個車架要唔要自己砌,易或已組裝好,我都想知價錢及個d90殼可否比條link我,pls pm me tks
複製代碼

作者: RX78amuroray    時間: 2014-6-15 15:24
點解要加 BEC?
作者: Sapphire    時間: 2014-6-16 00:39
711leung 發表於 2014-6-15 14:57

都係未噴!我仲係度等緊個車頂行李架,想鑽埋D固定架窿先噴油,因為驚噴完再鑽會花!自己之前又心大心細,揀左好耐先揀好款,係淘寶落單先知要等5-10日先起貨!攪到依家都未開得工[attach]809957[/attach]

我個車架現成買返黎已經砌好,只係要裝摩打,自己入避震油!

車架價錢$28XX (forgot the exact amount),個殼條link係度!

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=13423499079

希望D資料幫到您

作者: Sapphire    時間: 2014-6-16 00:41
RX78amuroray 發表於 2014-6-15 15:24
點解要加 BEC?

因為有電索絞盤,仲有會加連動車燈。[attach]809958[/attach]

作者: 711leung    時間: 2014-6-16 09:49
樓主| Sapphire 發表於 8 小時前

tks ching 資料, 但係我開唔到toabo絛link ? 可否再send or 比間鋪名我search, tks.  見你整得咁靚仔, 又有衝動整翻部, 到時可能好多嘢煩到ching請教, 而家真係毒引發作, 剛剛上星期六訂架ax90035終於收到, 等到我頸都長埋, 中間見到D其他ching約脚去爬, 恨死我又冇得去 等等下無厘頭又買了架cc01, 屋企老婆己經話冇地方擺,  個日無厘頭走去睇貨車討論區, 突然又想玩双星個部benz delivery truck, 今次真係死得, 唉!
作者: Sapphire    時間: 2014-6-16 11:46
711leung 發表於 2014-6-16 09:49
tks ching 資料, 但係我開唔到toabo絛link ? 可否再send or 比間鋪名我search, tks.  見你整得咁靚仔,  ...

個link Ok wo, anyway 再send 1次..... no problem

http://item.taobao.com/item.htm? ... bAr1&id=13423499079

間鋪名 :开拓模型
或者 search :  1/10 路虎 衛士 車殼 D90 攀爬車殼.

那裡有很多選擇

作者: 711leung    時間: 2014-6-16 12:22
tks ching, 開到啦
作者: RX78amuroray    時間: 2014-6-16 17:37
Sapphire 發表於 2014-6-16 00:41
因為有電索絞盤,仲有會加連動車燈。

Ching, 你直接供電比接收? 不經電變?
作者: Sapphire    時間: 2014-6-16 17:46
RX78amuroray 發表於 2014-6-16 17:37
Ching, 你直接供電比接收? 不經電變?

.直接從電供電比接收.....

作者: lawrencechan    時間: 2014-6-19 20:40
Sapphire 發表於 2014-6-15 06:20
已pm

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2