RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 初來報到~請多多指教~還有些關於鈴的問題請教各CHING~ [打印本頁]

作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-15 05:50
標題: 初來報到~請多多指教~還有些關於鈴的問題請教各CHING~
大家好, 初到貴景, 同大家打個招呼先, 同埋分享下自己一直儲埋左的數個車殼~
岩岩又墮落了呢個深淵, 仲要兩個禮拜買左兩架, MR-03VE同AWD DWS~
架MR-03想玩利曼殼, 點知原來又要換摩打坐, 又要換珠條軸~
而家用左古時候F1條珠差軸加一個唔記得咩牌子的珠差合併頂住當先~輪距闊左小小~不過好似都OK~
以下有小小問題想請教下各位CHING~
有冇CHING知道利曼車條珠差軸係咩零件編號呢?
另外如果AWD想裝下面紅色法拉利同紅綠色NSX殼, 要買咩OFFSET的鈴呢?
同埋AWD鈴邊度買會多D款式同OFFSET呢?
THANK YOU THANK YOU~~

作者: YR4M2    時間: 2013-6-15 08:59
Welcome 師兄!你的殻很靚啊!
而你的提問,我也很想知!謝謝!
作者: timothychoy    時間: 2013-6-15 12:16
頭d果兩隻絕版殼 正啊
作者: hunry_man    時間: 2013-6-15 14:10

NSX AWD 頭行11mm 2.5度 尾行11mm 3.0度

AWD鈴邊度買? 但5平喎!一百蚊一對!我就買咗成千蚊有多!
作者: niwadaisuke    時間: 2013-6-15 14:25
AWD cheap cheap地唔要求外表既話CT有10蚊對(唔知仲有無貨) 再唔係KWS ATM D鈴都係廿幾蚊。如果你要好靚既金屬鈴就真係好貴喇。

458用既OFFSET好似係前3後2.5(AWD),唔知有無記錯 (有錯請其他師兄更正)
作者: dogondog    時間: 2013-6-15 14:58
我都有458紅色, 係前2後3,不過我覺得行01或12就夠。好容易頂殼。
作者: Mugen924    時間: 2013-6-15 21:11
上CT或者MMS玩啦,包你收穫豐富.
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 07:35
timothychoy 發表於 2013-6-15 12:16
頭d果兩隻絕版殼 正啊

多謝~係多年前見到佢新出~覺得靚所以買落的~十幾年了~唔記得確實時間了~

作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 07:40
YR4M2 發表於 2013-6-15 08:59
Welcome 師兄!你的殻很靚啊!
而你的提問,我也很想知!謝謝!

多謝CHING~今日買左鈴試過~NSX頭窄鈴2.5度, 尾闊鈴1度~好FIT~
458買左頭3.5, 尾2~但覺得窄了很多~我覺得頭尾起碼可以闊多1度絕對冇問題~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 07:46
hunry_man 發表於 2013-6-15 14:10
NSX AWD 頭行11mm 2.5度 尾行11mm 3.0度

AWD鈴邊度買? 但5平喎!一百蚊一對!我就買咗成千蚊有多![/backcolo ...

唔該CHING~但想請問CHING你講11MM係咪條鈴既闊度呢?
但我今日買了頭窄尾闊的鈴~頭2.5尾1度~好FIT呀~
我都知D金屬鈴好貴呀~所以想買膠鈴試岩度數先買~以免買錯丫麻~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 08:00
niwadaisuke 發表於 2013-6-15 14:25
AWD cheap cheap地唔要求外表既話CT有10蚊對(唔知仲有無貨) 再唔係KWS ATM D鈴都係廿幾蚊。如果你要好靚既 ...

多謝CHING指教~我都聽其他師兄介紹~今日去左CT買左D鈴呀~10蚊對係抵玩的~
另外458我今日買左頭頭3.5, 尾2~但覺得太窄~我覺得用頭4.5, 尾3會好好多~不過唔知有沒有4.5咁大OFFSET的鈴呢~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 08:07
dogondog 發表於 2013-6-15 14:58
我都有458紅色, 係前2後3,不過我覺得行01或12就夠。好容易頂殼。

唔該CHING~458我今日買左頭頭3.5, 尾2~但覺得太窄~我覺得用頭4.5, 尾3會好好多~係唔知有沒有4.5咁大OFFSET的鈴~
另外想請教下師兄~01或20係咩唻架?
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 08:11
Mugen924 發表於 2013-6-15 21:11
上CT或者MMS玩啦,包你收穫豐富.

多謝CHING意見~今日第一次上過去CT了~諗住整好D車後~訧會搵日閒日下午去玩下了~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-16 08:20
可以去用小小錢買一套KYOSHO原裝齊OFFSET的鈴~D鈴唔用~只係攞唻度下同個殼用咩OFFSET之用~
唔知大家覺得呢個方法得唔得呢?
另外想問下各位AWD頭鈴有冇4.5度既呢~
作者: l0vebylok    時間: 2013-6-16 08:46
又一個進入魔道
作者: niwadaisuke    時間: 2013-6-16 11:37
Nicholas.C 發表於 2013-6-16 08:00
多謝CHING指教~我都聽其他師兄介紹~今日去左CT買左D鈴呀~10蚊對係抵玩的~
另外458我今日買左頭頭3.5, ...

去到咁大真係暫時都未聽過,可以打上CT問下B哥睇下有無

作者: zhousimeng    時間: 2013-6-18 13:47
头D车壳
作者: wing1203    時間: 2013-6-19 01:52
Nicholas.C 發表於 2013-6-16 08:20
可以去用小小錢買一套KYOSHO原裝齊OFFSET的鈴~D鈴唔用~只係攞唻度下同個殼用咩OFFSET之用~
唔知大家覺得呢 ...

好似未見過4.5咁大。。。。。。。
今晚你都有上去播

作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-19 14:43
zhousimeng 發表於 2013-6-18 13:47
头D车壳

多謝~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-6-19 14:46
wing1203 發表於 2013-6-19 01:52
好似未見過4.5咁大。。。。。。。
今晚你都有上去播

~CHING你係邊位呀~太多人太多車~唔好意思~唔知你係邊個?
由於太渣~阻住個地球轉~真係十分抱歉~
作者: wing1203    時間: 2013-6-20 00:29
Nicholas.C 發表於 2013-6-19 14:46
~CHING你係邊位呀~太多人太多車~唔好意思~唔知你係邊個?
由於太渣~阻住個地球轉~真係十分抱歉~ ...

我咪就係玩beetle個位
其實唔阻的,慢慢來啦,每個人一出世都唔識行架啦
作者: cyt2011    時間: 2013-7-4 10:45

各位好, 剛收了架二手 AWD-010, D齒有d持掃左, 同想入番個殼(94mm),
去 CT 定去 KWS 經濟D la ! 最緊要平平平 !

另外去 CT 買野, 洗唔洗做會員 ?
作者: niwadaisuke    時間: 2013-7-4 11:18
齒同殼出KWS買啦,我記得CT好似唔太覺有齒賣
去CT買野唔使做會員
作者: cyt2011    時間: 2013-7-4 11:51
niwadaisuke 發表於 2013-7-4 11:18
齒同殼出KWS買啦,我記得CT好似唔太覺有齒賣
去CT買野唔使做會員

那這些CT OK 嗎 ?
* 前胎尺 - ?度
* 后胎尺 - ?度
* 转向杯 - ?度
* 轮毂   - ?度
作者: niwadaisuke    時間: 2013-7-5 02:35
軚尺出去買,輪殼=?, 轉向杯好似有膠既1.5度
作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-6 01:39
niwadaisuke 發表於 2013-7-5 02:35
軚尺出去買,輪殼=?, 轉向杯好似有膠既1.5度

CHING~請問KYOHSO係咪有出MA015同MR03VE的TOE IN, OUT膠鈦呎既呢?
因為我想各買幾個度數試下~又唔想買金屬~怕又貴又冇作為~但係會很貴嗎?
還有它會原裝係幾多度左右呢?

作者: wing1203    時間: 2013-7-6 01:45
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 01:39
CHING~請問KYOHSO係咪有出MA015同MR03VE的TOE IN, OUT膠鈦呎既呢?
因為我想各買幾個度數試下~又唔想買 ...

有的,不過唔知有冇貨就真,應該冇散賣的,一PAT過,有哂咁多度數

跟車返黎個條係0度來的

[attach]725044[/attach] 呢份係AWD用既 : MDW003
[attach]725045[/attach] 呢份係MR用既 : MZW402
作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-6 02:20
wing1203 發表於 2013-7-6 01:45
有的,不過唔知有冇貨就真,應該冇散賣的,一PAT過,有哂咁多度數

跟車返黎個條係0度來的

OH~唔該晒CHING~因為SET唔好架車呀~今日架四驅換左PN33T呀~
架車快左想直路尾唔收油都唔得~唔係就吸四~換左唔同的前後彈弓續個唻試都麻麻地~
而家後驅就推頭四驅就吸四~
呢兩PAT野岩晒我啊~想買唻試下會唔會好D~明天出去KWS問下有冇貨先~
THX~~
作者: niwadaisuke    時間: 2013-7-6 02:35
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 02:20
OH~唔該晒CHING~因為SET唔好架車呀~今日架四驅換左PN33T呀~
架車快左想直路尾唔收油都唔得~唔係就 ...

你係咪今日玩90陣我叫你偷輕殼o個個?
基本上殼唔搞既話你只可以用慢摩打,想用快既話就一定要搞殼
我以前都唔鍾意搞殼(宜家都係)不過無得揀要快就要搞

作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-6 02:56
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 02:35
我以前 ...

係呀~我咪今日架ALTEZZA囉~架ALTEZZA係94陣~之前試過麥拿倫的98陣~
我想試埋AE86的90陣睇下係點既感覺~先決定搵咩車殼唻玩~
你話搞個殼係咪話偷輕個殼呀? 會唔會好難呢?
我有個雕刻用的手磨機~我都想搵個舊殼唻試下~

作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-6 03:03
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 02:35
我以前 ...

係喎CHING~咁你用咩野唻磨個殼呢? 有冇話主要偷車頂或那些部份呢?
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點指點下~
THS A LOT~
作者: wing1203    時間: 2013-7-6 08:47
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 03:03
係喎CHING~咁你用咩野唻磨個殼呢? 有冇話主要偷車頂或那些部份呢?
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點 ...

點偷法,好難用文字去講。。。。
車頂就一定要,其他位置就需要視乎車殼而定
你下次幾時再上去呢?
作者: niwadaisuke    時間: 2013-7-6 16:38
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 03:03
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點 ...

首先你今個禮拜出KWS買PN前短彈弓先,買埋前轉向杯攝彈弓底既介子,殼就星期五上CT先再傾,因為殼D野我放晒o係LOCKER屋企影唔到相俾你睇

作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-8 18:09
wing1203 發表於 2013-7-6 08:47
點偷法,好難用文字去講。。。。
車頂就一定要,其他位置就需要視乎車殼而定
你下次幾時再上去呢? ...

我估星期五去玩多呀~因放工唔定時~見到就唻指點下囉~THX~
還有CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換CAMBER的轉向柸架?
因為係CT好似冇乜聽人講有SET TOE IN, OUT和CAMBER~
你建議我買番套呔呎玩下嗎? 會唔會多餘呀?
作者: wing1203    時間: 2013-7-8 18:18
Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:09
我估星期五去玩多呀~因放工唔定時~見到就唻指點下囉~THX~
還有CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換 ...

我都少換tod in tod out .多數用camber轉向杯多
如果有既買定先也無妨

作者: dogondog    時間: 2013-7-8 18:26
Nicholas.C 發表於 2013-6-16 08:07
唔該CHING~458我今日買左頭頭3.5, 尾2~但覺得太窄~我覺得用頭4.5, 尾3會好好多~係唔知有沒有4.5咁大OFFSE ...

我指係頭0尾1或者頭1尾2,其實我都係新手。但我買458殻時老闆話唔使按說明書咁行,00或01都夠,唔係前呔好容易頂殻。

作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-8 18:30
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 16:38
首先你今個禮拜出KWS買PN前短彈弓先,買埋前轉向杯攝彈弓底既介子,殼就星期五上CT先再傾,因為殼D野我放 ...

彈弓我之前都出去搵過喇~周圍都冇貨~我而家用緊果套係京商原廠OPTION果套~
搞到要係淘寶買~仲好貴~
同埋我而用緊跟車唻果D膠介子~你講果D介子係咪有唔同厚度, 可以SET車高的金屬介子呢?
如果有我都想買套呀~
還有的~都係果句~CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換有CAMBER的轉向柸唻SET車架?
你建議我買番套呔呎玩下嗎? 會唔會多餘呀?
作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-8 18:46
wing1203 發表於 2013-7-8 18:18
我都少換tod in tod out .多數用camber轉向杯多
如果有既買定先也無妨

THANKS THANKS~因為見佢成套膠件都好似唔係好貴~咪想買唻玩下囉~
不過反而有CAMBER度數的轉向柸唔平呀~所以咪諗諗先囉~
又冇技術~又改咁多貴野~好無謂的~
平平地或DIY岩我~
作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-8 18:55
dogondog 發表於 2013-7-8 18:26
我指係頭0尾1或者頭1尾2,其實我都係新手。但我買458殻時老闆話唔使按說明書咁行,00或01都夠,唔係前呔 ...

CHING您好~乜說明書有講個車殼應該用咩OFFSET鈴的嗎?真係無留意~可以話從未睇過車殼D說明書呢~
你講得有道理~只係我個人貪靚姐~覺得個458太型了~所以冇攞唻玩~變了家中DISPLAY的一份子了~
總之就多謝CHING指教~
作者: wing1203    時間: 2013-7-8 19:32
Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:46
THANKS THANKS~因為見佢成套膠件都好似唔係好貴~咪想買唻玩下囉~
不過反而有CAMBER度數的轉向柸唔平呀~所 ...

3RACING 既轉向杯唔係太貴既,可以考慮一下的
作者: Nicholas.C    時間: 2013-7-8 19:51
wing1203 發表於 2013-7-8 19:32
3RACING 既轉向杯唔係太貴既,可以考慮一下的

咁CHING你用頭轆幾多度CAMBER呢?
1度係咪已經夠晒同好D呀?
3R 大約幾錢架?
SORRY~好多問題~但真係唔該晒你~

作者: wing1203    時間: 2013-7-8 20:32
Nicholas.C 發表於 2013-7-8 19:51
咁CHING你用頭轆幾多度CAMBER呢?
1度係咪已經夠晒同好D呀?
3R 大約幾錢架?

架架車唔同架..........要視乎車殼而定的.......
3R 好似$50 一對.......唔知有冇記錯

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2