RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: YOKOMO R12C問題 [打印本頁]

作者: lobo617    時間: 2013-2-4 13:29
標題: YOKOMO R12C問題
我想問點解呢個位點解成日番鬆~~一排電都沒有就番鬆一次~~
鑼絲要上到好緊先可以唔鬆,玩到一排電都係番鬆
四排後鑼絲上到塔了,變到不能用
我買了一個全新結果同上~~
師兄們~有玩呢部車的是什樣解決呢個問題呢?
[attach]685895[/attach]
作者: gx2081    時間: 2013-2-4 17:53
落返D縲絲膠啦!
作者: wongbunny    時間: 2013-2-4 19:34
落返D縲絲膠咪得囉!!

作者: lobo617    時間: 2013-2-4 22:17
吾係鑼絲鬆,落鑼絲膠有用?
作者: lobo617    時間: 2013-2-4 22:18
希望玩過呢部車既師兄指點

作者: tofai    時間: 2013-2-4 22:28
有玩過十二仔就知咩事啦
縲絲膠冇用 根本就係夾唔死條濕
PS.小弟都有同樣問題!
作者: sam    時間: 2013-2-4 22:39
我都係玩12c,但我無事喎
你試下用舊款果隻試下
作者: sam    時間: 2013-2-4 22:40
http://www.teamyokomo.com/partslist/r12/parts_r12_24hl.html
作者: 龜速隊長    時間: 2013-2-4 22:40
Ching用舊嗰個試下,用三角銼在內圈銼幾條坑,(好似有內牙咁)再上羅絲睇下得唔得.
作者: gatsby    時間: 2013-2-4 22:45
龜速隊長 發表於 2013-2-4 22:40
Ching用舊嗰個試下,用三角銼在內圈銼幾條坑,(好似有內牙咁)再上羅絲睇下得唔得. ...

呢個方法我試過, 係WORK.
作者: gatsby    時間: 2013-2-4 22:46
龜速隊長 發表於 2013-2-4 22:40
Ching用舊嗰個試下,用三角銼在內圈銼幾條坑,(好似有內牙咁)再上羅絲睇下得唔得. ...

呢個方法我試過, 係WORK.
作者: lobo617    時間: 2013-2-4 22:51
等我試下先,謝謝師兄們
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-4 23:43
各位師兄、我架R12 一入彎就番車, 你地多唔多cap車?
我要全收油先入灣!
主要問題系1.車身set 太高? 或是2.四條呔太咬?
3.條中油壓,set 軟或硬、有咩用途?

唔該曬!
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-4 23:43
各位師兄、我架R12 一入彎就番車, 你地多唔多cap車?
我要全收油先入灣!
主要問題系1.車身set 太高? 或是2.四條呔太咬?
3.條中油壓,set 軟或硬、有咩用途?

唔該曬!
作者: lobo617    時間: 2013-2-4 23:48
我都係十二仔新手,cap車好少呀,我都係照說明書整,之後朋友幫我set ok好玩
作者: sam    時間: 2013-2-4 23:55
12仔好難會cap架喎
作者: sam    時間: 2013-2-4 23:59
http://www.teamyokomo.com/downlo ... 120923_r12_yugo.pdf
作者: sam    時間: 2013-2-4 23:59
http://www.teamyokomo.com/downlo ... 120923_r12_yugo.pdf
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-5 00:04
我都仲研究緊、系jv 打空翻!!
你地後呔用 咩、我用mid hard 中硬都翻!

作者: wingscreamer    時間: 2013-2-5 00:15
sam 發表於 2013-2-4 23:59
http://www.teamyokomo.com/download/setupsheet/yugo/120923_r12_yugo.pdf

Thanks ching !!
作者: sam    時間: 2013-2-5 00:48
wingscreamer 發表於 2013-2-5 00:04
我都仲研究緊、系jv 打空翻!!
你地後呔用 咩、我用mid hard 中硬都翻!

我用28tss+ロ太水
註:我都係新手
作者: 一匹狼    時間: 2013-2-5 01:39
我係直路打過後空翻
作者: leehoupin    時間: 2013-2-5 05:44
wingscreamer 發表於 2013-2-5 00:15
Thanks ching !!

反車最有可能係因為離地太高(理想離地距不可超過5mm),車頭轉向角度太大。很多朋友誤以為轉向角度越大越好在12仔而言轉向角度太大會令到車呔在轉彎時太大阻力在高速下有很大幾會吸4。令外後呔與令之間爆邊都系吸4最大原因
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-5 07:42
尾部set 低d系咪要换尾座與尾軸的果塊膠adapter?
仲有咪要check 呢?

多謝幫忙!!
作者: boy    時間: 2013-2-5 09:22
你應該係用左呢件R12- 24HLC option parts,
睇圖就知佢比R12-24HL 羅絲夾口較厚
做厚左既原因我估係因為舊款大力上係會斷,但就變左你覺得上實但其實未實,所以係會有機會返鬆
解決方法係用一支新或者FIT d既2mm批,上實既時候再扭多少少,覺得羅絲有虛位就要keep住換新
作者: Evo5    時間: 2013-2-5 10:04
use the fine sand paper to sand the axial a little bit then is ok. mine never come off
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-5 10:16
leehoupin 發表於 2013-2-5 05:44
反車最有可能係因為離地太高(理想離地距不可超過5mm),車頭轉向角度太大。很多朋友誤以為轉向角度越大 ...

Thanks Ching!
作者: lobo617    時間: 2013-2-5 11:43
boy 發表於 2013-2-5 09:22
你應該係用左呢件R12- 24HLC option parts,
睇圖就知佢比R12-24HL 羅絲夾口較厚
做厚左既原因我估係因為舊 ...

謝謝師兄
作者: RCandylau    時間: 2013-2-5 13:27
是不是好鬆好易入條軸?如果太鬆不防考慮剪張紙仔卷住軸再入再收緊
作者: wingscreamer    時間: 2013-2-5 13:36
是不是好鬆好易入條軸?如果太鬆不防考慮剪張紙仔卷住軸再入再收緊 X2
或者仟維膠紙!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2