RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 黏海綿呔 [打印本頁]

作者: lcvwing    時間: 2012-8-10 01:51
標題: 黏海綿呔
請問各位師兄,用開咩方法‘痴'海綿呔嫁?

我上網check啲鬼佬攪到好煩下,有無啲唔太煩效果可以接受既方法?
作者: JV西人    時間: 2012-8-10 03:59
先將綿呔套上隻令度,完全對0岩隻令後,整開呔與令空位,0即適量 AA 膠入去,兩邊都係咁做
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-10 08:28
如果唔係玩得好快,可以學孖星方法,用雙面膠紙痴咗落整個鈴度,之後套入海綿呔,然後扯返白色果層膠紙出嚟,快靚正!
作者: alanchow03    時間: 2012-8-10 10:14
用皂水令雙面膠紙唔太痴, 對好令後等乾就得。
作者: hardmankam    時間: 2012-8-10 10:45
JV西人 發表於 2012-8-10 03:59
先將綿呔套上隻令度,完全對0岩隻令後,整開呔與令空位,0即適量 AA 膠入去,兩邊都係咁做 ...

唔好用AA膠痴海綿呔,AA膠會導致海綿變硬。我用黃膠(補鞋膠)。
作者: nt12011    時間: 2012-8-10 11:13
用黄膠揸均呔內全部溥溥—層,個玲面整花小小又揸黄膠,等過夜或得閒先再用小量天拿或Thinner揸汮呔內及呤面然後用工具放上呤面再將條吠—拍入去就攪掂,好處係全面黏到,唔浪費膠水,這個係老方法,不合時下膠呔使用,只作參考,多謝。
作者: JV西人    時間: 2012-8-10 14:00
hardmankam 發表於 2012-8-10 10:45
唔好用AA膠痴海綿呔,AA膠會導致海綿變硬。我用黃膠(補鞋膠)。

樓主0係網上睇過0既方法,相信係用黃膠,除左呢個方法,最簡單都係用 AA 膠,不過呢個年代,應該都冇人會自己痴(懷舊玩意除外),我都係買現成品。
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:28
JV西人 發表於 2012-8-10 03:59
先將綿呔套上隻令度,完全對0岩隻令後,整開呔與令空位,0即適量 AA 膠入去,兩邊都係咁做 ...

聽落ok

我會試下整
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:31
幾粒審 發表於 2012-8-10 08:28
如果唔係玩得好快,可以學孖星方法,用雙面膠紙痴咗落整個鈴度,之後套入海綿呔,然後扯返白色果層膠紙出嚟,快 ...

但一般文具鋪買果d雙面膠紙好難攪
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:31
alanchow03 發表於 2012-8-10 10:14
用皂水令雙面膠紙唔太痴, 對好令後等乾就得。

o....原來係咁
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:33
nt12011 發表於 2012-8-10 11:13
用黄膠揸均呔內全部溥溥—層,個玲面整花小小又揸黄膠,等過夜或得閒先再用小量天拿或Thinner揸汮呔內及呤 ...

I see this in english forum looks complicated to me...
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:35
JV西人 發表於 2012-8-10 14:00
樓主0係網上睇過0既方法,相信係用黃膠,除左呢個方法,最簡單都係用 AA 膠,不過呢個年代,應該都冇人會 ...

你對,我會試aa 膠睇下差成點
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 02:37
hardmankam 發表於 2012-8-10 10:45

其實唔攪天拿水係咪會好難整?
作者: Chrischu33    時間: 2012-8-11 03:05
其實樓主玩咩車要用海綿呔? 因為我玩開1/10 touring在普通asphalt地行, 橡膠呔已好好跑....當然..其他車種我吾知
作者: lcvwing    時間: 2012-8-11 23:44
Chrischu33 發表於 2012-8-11 03:05
其實樓主玩咩車要用海綿呔? 因為我玩開1/10 touring在普通asphalt地行, 橡膠呔已好好跑....當然..其他車種 ...

我是跑yokomo R12, 因為pre mount 呔成日無貨,諗住學定痴呔方法,無貨時整一兩套頂下
作者: m05car    時間: 2012-8-12 22:53
聽完咁多師兄意見、我有個問題問下、痴完條呔個圓心正唔正?係咪要行番幾排電先得用?
作者: chacha    時間: 2012-8-13 04:09
m05car 發表於 2012-8-12 22:53
聽完咁多師兄意見、我有個問題問下、痴完條呔個圓心正唔正?係咪要行番幾排電先得用? ...

通常都要上磨呔機執一執
作者: m05car    時間: 2012-8-13 13:56
如果冇磨呔機咁點呀?
除非要自由配答呔令、否則都係要買套裝好的!
作者: chacha    時間: 2012-8-13 13:57
m05car 發表於 2012-8-13 13:56
如果冇磨呔機咁點呀?
除非要自由配答呔令、否則都係要買套裝好的!

如果冇,唯有接受
作者: m05car    時間: 2012-8-13 14:02
chacha 發表於 2012-8-13 13:57
如果冇,唯有接受

磨呔機粗粗地都要賣幾錢部?

作者: chacha    時間: 2012-8-13 15:21
m05car 發表於 2012-8-13 14:02
磨呔機粗粗地都要賣幾錢部?

土炮全新要過千

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2