RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 關於KO Propo EX-1 Mini-Z ASF控 [打印本頁]

作者: kevt2005    時間: 2012-5-18 20:49
標題: 關於KO Propo EX-1 Mini-Z ASF控

要玩Mini-Z, 有三件parts要買.1. Master Unit ASF edition (Yen 24,675)
[attach]623484[/attach]
2. Grip Unit (Yen 14,175)
[attach]623481[/attach]

3. Steering Unit (Yen 7,350)
[attach]623482[/attach]

Total: Yen 46,200
總計香港街價應該賣HK$2,8xx. (跟據日本街價計)
[attach]623483[/attach]

加3D Extension Unit (Yen 8,400)的話就應該要HK$3,0xx左右.

以已公佈的功能來講, 唔會比EX-10 Eurus好好多, 只係反應再快些.  我估好多師兄會覺得唔抵買,  不過我就會買.

作者: Clair    時間: 2012-5-18 21:59
幾正啵
作者: appleoil    時間: 2012-5-18 23:27
十卜!!一出必買!
作者: GigaRacer    時間: 2012-5-19 01:13

46,200Y is about HKD$45xx

作者: Clair    時間: 2012-5-19 01:21
如果4500$咁抵唔抵買??
作者: kevt2005    時間: 2012-5-19 01:48
回復 GigaRacer 的帖子

Yen 46,200 is list price.  Apply 35% off in general for street price in Japan.
作者: joesample    時間: 2012-5-19 02:08
Hi Ching, EX1 ASF控, 何時會到達香港?
作者: kevt2005    時間: 2012-5-19 02:13
回復 joesample 的帖子

好似要七月尾.
作者: joesample    時間: 2012-5-19 02:19
thank you Ching
作者: Clair    時間: 2012-5-19 02:34
kevt2005 發表於 2012-5-19 02:13
回復 joesample 的帖子

好似要七月尾.

8月去日本。。一次果買埋先
作者: kevt2005    時間: 2012-5-21 01:05
日本街價Yen30,031全set.  轉3d extension wheel加多Yen700, 即共HK$3,014, 同我之前估差唔多.
作者: cptkirk9    時間: 2012-5-21 12:06
kevt2005 發表於 2012-5-18 20:49
要玩Mini-Z, 有三件parts要買.1. Master Unit ASF edition (Yen 24,675)

2. Grip Unit (Yen 14,175)

你又買?
作者: kevt2005    時間: 2012-5-21 13:46
係呀師兄, 你又有興趣?
作者: prodanny    時間: 2012-5-22 23:15
簡直係夢幻組合! 可惜好貴...

作者: d.s    時間: 2012-5-23 01:33
prodanny 發表於 2012-5-22 23:15
簡直係夢幻組合! 可惜好貴...

的確係夢幻組合,仲要係笑料果隻~
天生頭重腳輕,竟然出番幾舊專用墜鉛去平衡重量(要比2625日元另購).....
http://www.kopropo.co.jp/sys/archives/4472
人地三禾MT4賣你$1380,有得即時check及記錄 motor轉數及溫度,
係~! mini z用唔到,但至少枝控輕巧有型,而且跟控已有大中小 Grip 片比你換,
KO呢枝賣你3K,都只係跟一塊Grip 片,大 Grip 片要比錢另購(1575日元)....
跌呔....同級控雙葉4PK都跟控送啦,KO又收你 8400 日元...8400呀大佬!!五折都 4200 啦!!
左手控....同級控雙葉4PK於幾年前己經設計到一控左右手兩用....KO?! sorry~另外買左手專用Unit啦多謝~~
KO重夠膽死話自己呢枝野好革新....若果唔係Mini Z 902 焗用KO 10仔,我一早放棄KO!!

作者: Wayne~~    時間: 2012-5-23 02:03
d.s 發表於 2012-5-23 01:33
天生頭重腳輕,竟然出番幾舊專用墜鉛去平衡重量(要比錢另購).....
人地 ...

KO 係 JV 唔係最出名架咩
作者: d.s    時間: 2012-5-23 02:36
Wayne~~ 發表於 2012-5-23 02:03
KO 係 JV 唔係最出名架咩

係最出名!! 大車用新10仔配902比祖國價值$250 GT3B Jam到Hi Hi~
最少要用 904 先ok!
http://www.kopropo.co.jp/sys/archives/3157
高科技!!
作者: michaelcykwan    時間: 2012-5-24 21:17
這個控真是好正, 看到我心跳加速, 不過可能好貴都要想清楚至好買, 唔知幾時有得賣呢.
作者: lukiluk    時間: 2012-5-25 02:17
KO係最出名係比祖國貨KO?
作者: d.s    時間: 2012-5-25 06:46
lukiluk 發表於 2012-5-25 02:17
KO係最出名係比祖國貨KO?

唔駛祖國出手,佢再咁唔長進,繼續出埋呢d所謂高科技騙財垃圾,遲早KODIY~
作者: cptkirk9    時間: 2012-5-25 11:10

If we want to play Mini-Z, no alternatives but KO.
So KO can survive for a long time unless Kyosho changes their partnership.
作者: fire4k    時間: 2012-5-25 12:27
等我屎忽痕先会考虑买。
作者: HighLamb    時間: 2012-5-25 12:46
如果有第三廠出塊對應 Futaba 或者 Sanwa 2.4GHz控的電子底板 For Mini-Z 就好咯。
作者: feihung    時間: 2012-5-25 15:50
d.s 發表於 2012-5-23 01:33
天生頭重腳輕,竟然出番幾舊專用墜鉛去平衡重量(要比2625日元另購)..... ...

Absolutely agree!
作者: prodanny    時間: 2012-5-25 23:35
對於MINI-Z既玩家黎講, 控既選擇好少, EX-10出左咁多年, 而家至有支新款既頂級控, 就算比唔上Sanwa同Futaba既都在所不計...

作者: d.s    時間: 2012-5-26 07:54
prodanny 發表於 2012-5-25 23:35
對於MINI-Z既玩家黎講, 控既選擇好少, EX-10出左咁多年, 而家至有支新款既頂級控, 就算比唔上Sanwa同Futaba ...

好一位忠粉
作者: cptkirk9    時間: 2012-5-26 09:52

我由當年嘅EX-1 PRO (石原直樹版)一直用到宜家嘅EX-10, 但係我次次見到Futaba支4PK/4PKS都流哂口水!
作者: LokSpec    時間: 2012-5-26 11:33
HighLamb 發表於 2012-5-25 12:46
如果有第三廠出塊對應 Futaba 或者 Sanwa 2.4GHz控的電子底板 For Mini-Z 就好咯。

反而想KO改良一下KT-18

玩得蚊車都係想輕磅同方便携帶
作者: d.s    時間: 2012-5-26 23:30
fire4k 發表於 2012-5-25 12:27
等我屎忽痕先会考虑买。

我屎忽爛都不考慮!
作者: d.s    時間: 2012-5-26 23:35
HighLamb 發表於 2012-5-25 12:46

唉...早兩三屆靜崗Hobby Show中,R246有show過件對應902 for 4PKS 接駁器架,
我原本好開心諗住同KO say good bye...點知家下都冇影....失望!
作者: prodanny    時間: 2012-5-26 23:42
d.s 發表於 2012-5-26 23:35
唉...早兩三屆靜崗Hobby Show中,R246有show過件對應902 for 4PKS 接駁器架,
我原本好開心諗住同KO say ...

我都記得有呢件option, 唔通因為商業決定而唔出...

(例如唔想影響同KO既合作關係...)

作者: d.s    時間: 2012-5-26 23:43
cptkirk9 發表於 2012-5-26 09:52
我由當年嘅EX-1 PRO (石原直樹版)一直用到宜家嘅EX-10, 但係我次次見到Futaba支4PK/4PKS都流哂 ...

比起其他廠,KO只係將一仔同十仔兩套老模不段重用又重用,
淨係一仔個款都不知出左幾多ver.?
悶!
作者: d.s    時間: 2012-5-26 23:51
prodanny 發表於 2012-5-26 23:42
我都記得有呢件option, 唔通因為商業決定而唔出...

(例如唔想影響同KO既合作關係...)

好難講,但KO若果冇左mii z呢個市場都咪話唔大件事呀,
其實睇唔少1:10比賽片,近年來用KO控車手真係少好多!

作者: Wayne~~    時間: 2012-5-27 00:50

如果出左 4PKS 接駁器可能好多人都買4PKS 而未必買 KO EX 1 新控...人地o既蓞科技!
作者: d.s    時間: 2012-5-27 00:56
Wayne~~ 發表於 2012-5-27 00:50
如果出左 4PKS 接駁器可能好多人都買4PKS 而未必買 KO EX 1 新控...人地o既蓞科技!

始終有忠粉存在嘛....
作者: cptkirk9    時間: 2012-5-27 01:35
d.s 發表於 2012-5-27 00:56
始終有忠粉存在嘛....

我需然都算係KO粉絲,但如果有得轉用4PKS的話我第一個轉!
作者: kevt2005    時間: 2012-5-27 11:07
回復 cptkirk9 的帖子

我會買新EX-1因為我係Mini-Z fans, 如果其它牌子出支正控我都會買.
作者: HighLamb    時間: 2012-5-27 11:17

我想講係裝在車入面呢塊底板

登錄/註冊後可看大圖

如果有第三廠出塊對應其他牌子控,而又操控反應同原裝塊差唔多的,應該有市場。
作者: d.s    時間: 2012-5-27 13:19
cptkirk9 發表於 2012-5-27 01:35
我需然都算係KO粉絲,但如果有得轉用4PKS的話我第一個轉!

明智~!
作者: d.s    時間: 2012-5-27 13:37
HighLamb 發表於 2012-5-27 11:17

如果有第三廠出塊對應其他牌子控,而又操控反應同原裝塊差唔多的,應該有 ...

其實mini z電器方面進化較慢之原因係「冇競爭對手」,
以今時今日連祖國都可以係咁射火箭上太空既科技,
要將時下流行果D FASST FHSS制式引入mini z我想問題不大,
好似架mini 電單車已經用新制式啦,
不過響kyosho同ko合作關係上,始終要做到「強制屈你購買專用控」先係商家大前提....
作者: Tat-tat    時間: 2012-5-27 16:37
HighLamb 發表於 2012-5-27 11:17

如果有第三廠出塊對應其他牌子控,而又操控反應同原裝塊差唔多的,應該有 ...

我想有哩種產品出現多 D 啦

多 D 選擇,多 D 品牌,對我地,同整個車種既既生存空間都有幫助。

1/12, 1/10, 1/8 既車,點解可以全世界有咁多人玩,我覺得選擇多哩個 element,可能會係其中一個原因。
作者: d.s    時間: 2012-5-28 01:27
Tat-tat 發表於 2012-5-27 16:37
我想有哩種產品出現多 D 啦

多 D 選擇,多 D 品牌,對我地,同整個車種既既生存空間都有幫助。

冇錯!
作者: paradisehuman    時間: 2012-5-28 02:05
agree!!!
作者: parrot    時間: 2012-5-29 16:35
新 ASF edition 跟現在的 901SM & 902SM, 有什麼分別?
作者: HERO34    時間: 2012-5-30 23:25
玩mini硬食KO.

的確係搖控界笑話
作者: prodanny    時間: 2012-5-31 23:05
如果唔係指定用京商或KO控, 我相信MINI-Z一定更多人玩.

作者: d.s    時間: 2012-5-31 23:12
prodanny 發表於 2012-5-31 23:05
如果唔係指定用京商或KO控, 我相信MINI-Z一定更多人玩.

冇有錯!
作者: ralphli    時間: 2012-6-1 11:08
我都好想玩Min-Z F1,像真剌激速度快,但一諗支控問題..............sorry暫時想下先
作者: kevt2005    時間: 2012-6-1 13:20
回復 ralphli 的帖子

師兄, 玩mini-z用嘅控有幾個選擇, 唔好單單因為哩度啲comments而決定, 最好自己親手試過.  最平嘅控係KT-18, 好啲貴啲嘅有EX-5, EX-1 UR, EX-10, EX-1 DIY(當然仲有舊款控或二手控), 如果你乜都未買, 只想試玩Mini-Z先, 我建議你乜都唔好買住, 你上車場問師兄借來試玩先.  我自己除咗新嗰支EX-1未試過之外,其他都試過, 我而家有KT-18, EX-1 Mars, EX-10 Helios and EX-10 Eurus.  你想試可以上車場揾我.
作者: ralphli    時間: 2012-6-1 13:41
好呀你係邊個場我今天大約今天3點鐘後得閒,請問師兄點稱呼
作者: zx300    時間: 2012-6-28 00:06
好啊,我都想试试,有什么推荐呢,我真的想买多一个控。
作者: kwok    時間: 2012-6-28 13:38
其實呢個問題就如window行LINUX一樣,係有好多兼容的問題的.對一般消費者黎講係會有使用上問題.就好似以前三和M8用AM和AD,中位推到盡都是有點流前的.係一個要負責產品質素的情況下.其它廠唔推相應產品係可以理解.當然還有版權問題呢!
作者: kevt2005    時間: 2012-6-30 11:24
Kwok,知唔知香港幾時有貨?同幾錢?  問咗日本嗰邊31/7有。
作者: kwok    時間: 2012-6-30 13:04
回復 kevt2005 的帖子

已訂取各配件,預約3200一齊套,帶下拉胎.約7月到.香港環球代理行貨.
作者: kevt2005    時間: 2012-6-30 19:34
唔該!
作者: d.s    時間: 2012-7-16 23:21
留意2:55開始,你會感受到KO開發技術同以人為本的實力!!
http://www.youtube.com/watch?v=o8JNBpkOB4Q&feature=relmfu
作者: Wayne~~    時間: 2012-7-16 23:39
d.s 發表於 2012-7-16 23:21
留意2:55開始,你會感受到KO開發技術同以人為本的實力!!
http://www.youtube.com/watch?v=o8JNBpkOB4Q&feat ...

呢枝控一定好貴好貴,咁多野玩!
作者: GigaRacer    時間: 2012-7-17 00:50
Many people use 3pk, 3pks, 4pk, and 4pks for mini-z.
作者: d.s    時間: 2012-7-17 07:31
GigaRacer 發表於 2012-7-17 00:50
Many people use 3pk, 3pks, 4pk, and 4pks for mini-z.

曾經見台灣果邊有人將4PK改到可以用901玩Mini Z,但資料少得可憐....
師兄你果邊多人改嘛?效果如何?
作者: d.s    時間: 2012-7-17 07:42
Wayne~~ 發表於 2012-7-16 23:39
呢枝控一定好貴好貴,咁多野玩!

非常抱歉,M12同EX1定價係一樣56700日元~
不過M12係跟埋大細grip,跌呔,同天生已可對應左優人仕~so,實際上係平過新EX1好多~

作者: prodanny    時間: 2012-7-17 23:43
d.s 發表於 2012-7-16 23:21
http://www.youtube.com/watch?v=o8JNBpkOB4Q&feat ...

師兄, 條片裡面既控係Sanwa M12...
作者: d.s    時間: 2012-7-18 01:19
prodanny 發表於 2012-7-17 23:43
師兄, 條片裡面既控係Sanwa M12...

....師兄,你真唔明定假唔知我嘅意思??
作者: sr20ken    時間: 2012-7-18 07:30
我見日本7月19日有得賣新EX1 KlY ASF 香港幾時有?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2