RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電變問題...新手 [打印本頁]

作者: siukan0916    時間: 2012-3-28 12:00
標題: 電變問題...新手
點先係一個好電變...有感同冇感係咩?a數又係咩?想了解下
作者: davidcheuk    時間: 2012-4-18 16:17
新手報到
作者: pocket_fans    時間: 2012-4-21 22:01
我都想知
作者: Allan007    時間: 2012-4-21 23:02
pocket_fans 發表於 2012-4-21 22:01
我都想知

吓?竟然冇人答?
好電變要能承受大電流,即係可以用好快既摩打;操控要細膩,即係可以跟貼你隻手指既動作。
有感即係個摩打會話比個電變知轉緊幾快,冇感就唔會,個電變要靠估,有感快好多因為可以用到個電變既turbo功能。
A數係指個電變可以承受電流既強度,一般有35A,60A同120A。
作者: dsds    時間: 2012-4-22 02:48
請問師兄要用咩條件決定用幾多A同幾多T摩打的?
因為我用緊35A 9T, 但係又有人提議我用60A以上~
作者: pocket_fans    時間: 2012-4-22 09:59
請問是否A數越細可成受個電量大啲呢?
作者: dicyrc    時間: 2012-4-22 11:23
不如試用電功率來分享ha!
例子: 電飯煲 用电壓220V 電流1.4A,即電功率約為 220 x 1.4 = 300W
        電腦       電壓220V 電流2.0A,即電功率約為 220 x 2.0 = 450W
電變 120A 一般電池電壓 7.2V ,即電功率約為 7.2 x 120 = 864W
假設馬達 T數為圏數,T數越低即电阻值越小(歐姆定律)可流過电流則越大,
由此可見馬達T數越小,需要大電流才能駆動,功率越大的馬達速度应越大.
同不同意?所以,电變的A值应與馬達的T值成反比.
作者: leung9090    時間: 2012-4-23 20:37
我都好想知

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2