RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手一問 [打印本頁]

作者: joeaaa    時間: 2011-12-7 21:11
標題: 新手一問
請問能用靜態模型坦克車改裝成遙控坦克車?若能的,要用多大的模型(請冩內裝thx)?若不能那請問各位大大的遙控坦克車是哪裏買或有什麼廠商提拱呢?
作者: askalaw    時間: 2011-12-7 22:03
可以,就以 1/16 Leo A4 為例。
http://www.35rctank.com/html/k11.html
其實仲有好多改靜態變 RC 方法, 有人用恆龍套肉去改,
又話者直接雙 motor 加雙電變。。方法好多!
最方便當然直接買恆龍或星星,又或者買來佬野都得。

作者: joeaaa    時間: 2011-12-7 22:31
但因是靜態模型所以車輪和車帶點辦?
作者: askalaw    時間: 2011-12-7 22:50
joeaaa 發表於 2011-12-7 22:31
但因是靜態模型所以車輪和車帶點辦?

要自己動手改。
作者: joeaaa    時間: 2011-12-7 23:23
點改?
作者: joeaaa    時間: 2011-12-7 23:26
那麼車廂點改,是否用靜態模型改rc對於新是較難
作者: joeaaa    時間: 2011-12-7 23:29
sor打错字,是對於新手較難?
作者: askalaw    時間: 2011-12-8 08:39
對新手係會難啲。。。但每一個人都做過新手
浪費過唔小錢係改裝改做這一環。建議你先玩現成的。
玩過,了解過至好改。爬文都好緊要,可以學到師兄們改做心得。
作者: Andrew168    時間: 2011-12-8 14:16

靜態模型改RC, 首先要解決驅動組件問題, 車體內是否有足夠空間改造,
如何安裝波箱, 改成驅動軸, 改可轉動車輪, 強化車體等等

作者: joeaaa    時間: 2011-12-8 20:10
sor,我冇錢和能在哪裏買?聽講田宮有個工作樂no.97. can i use it in 1:35?
作者: askalaw    時間: 2011-12-8 20:56
1/35 我建議用 35rctank 既套件黎改。
作者: joeaaa    時間: 2011-12-8 21:00
ho
作者: joeaaa    時間: 2011-12-8 21:01
how much?
作者: joeaaa    時間: 2011-12-8 21:04
在yahoo找不到,可以給我link?
作者: askalaw    時間: 2011-12-8 21:26
http://www.35rctank.com/
作者: joeaaa    時間: 2011-12-8 21:33
買架車來改?
作者: askalaw    時間: 2011-12-8 23:31
Yes.
作者: joeaaa    時間: 2011-12-9 19:30

買DIY project?

作者: joeaaa    時間: 2011-12-9 19:43
好像很貴
作者: joeaaa    時間: 2011-12-9 21:33
若我用某拍賣網的像真履帶等的東西,會否較昜改?
作者: askalaw    時間: 2011-12-9 22:39
你想玩咩比例先??
作者: joeaaa    時間: 2011-12-9 22:51
1:35
作者: askalaw    時間: 2011-12-10 00:26
玩星星啦,一,二代都唔係好貴,唔駛改。
作者: tiger1    時間: 2011-12-10 07:15
agree, 1:35, go for 星星, cheaper and no conversion needed
作者: joeaaa    時間: 2011-12-10 09:42
叫咩名?邊隻?
作者: askalaw    時間: 2011-12-10 17:52
師兄建議你用 Google search 一下 RC tank. 先了解一下。
我見你問既問題好似對 RC 一無所知。。。連星星咁出名都好似唔識。。。

1/35 RC tank. Tamiya - 星星
http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit48201.htm
作者: joeaaa    時間: 2011-12-10 18:36
今日落街做project,去了灣仔偉記睇tank,有個sales話tank買,又有sales話冇,我*,請問灣仔有多少間模型店?thx樓上師兄
作者: joeaaa    時間: 2011-12-10 18:40
我在這店看見靜態虎一
作者: gato144    時間: 2011-12-10 19:46
askalaw 發表於 2011-12-10 17:52
師兄建議你用 Google search 一下 RC tank. 先了解一下。
我見你問既問題好似對 RC 一無所知。。。連星星咁 ...

這位新手不斷在台港兩地不下三個討論組po文,很多前輩已提供資料連結,但好像從不爬文研究,問題多多,問台灣大大知不知雙星的波箱香港那裏買............。難得樓上師兄肯連續多天熱心解答,

作者: askalaw    時間: 2011-12-10 20:54
gato144 發表於 2011-12-10 19:46
這位新手不斷在台港兩地不下三個討論組po文,很多前輩已提供資料連結,但好像從不爬文研究,問題多多,問 ...

我當佢真係原全唔識既新入手朋咁解釋咋.... 原來佢洗左咁多地區既版..
作者: yauky    時間: 2011-12-10 20:55
樓主, 除非你是老手, 改車更花金錢和時間, 沒經驗倒不如買部星星跟說明書去造.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2