RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 毒物(一份比M05專享的毒品)Tech Racing CF-R 開呀!! [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2011-5-15 23:37
標題: 毒物(一份比M05專享的毒品)Tech Racing CF-R 開呀!!

Tech racing 誠意之作,碳板,鋁合金,混碳臂,全齊!

*** 後加資料,如果各位同好又未有M05 你可以散買以下parts 來完成此車***
M05 parts B,C,D,F (當然你亦可用藍件代替)
8粒 1150 ,4粒 850 啤呤,尾軸,m05萬向,油壓,車呤、呔、殼。
另加心機同耐性, 部車都有幾多嘢要修改!

此kit set default 內齒比為 2.333
此車亦不建意用70T(48p)以上的大齒,
如用69t撘28t,最終齒比爲5.749
69t撘29t, 爲5.551
69t撘30t, 爲5.366
70t撘28t, 爲5.8325
*** (M05 PRO standard 用 20t 最終齒比爲5.8)***

Menu 在#17
初步製作comment#63,#82,#110 部分由小龍師兄提供。
車架完成圖 #124 (23-05-2011)
540 白豬事後報告 # 142(試車片由Kenny 兄提供)
23t 事後報告# 145

NEW UPDATE在# 158 : CFR 225mm VS M05 210mm

作者: 032rs    時間: 2011-5-15 23:42
Ching, how much 呀?
作者: MotorsportM5    時間: 2011-5-15 23:43
Tech Racing CF-R 多人買來woo....我部都末有時間砌 兄師部車尚欠4支TRF油壓 woo
作者: batcat    時間: 2011-5-15 23:44
Additional info....
作者: MotorsportM5    時間: 2011-5-15 23:44
032rs 發表於 2011-5-15 23:42

$15xx hkd  rcmart check check
作者: batcat    時間: 2011-5-15 23:48
MotorsportM5 發表於 2011-5-15 23:43
Tech Racing CF-R 多人買來woo....我部都末有時間砌  兄師部車尚欠4支TRF油壓 woo

哈,我會拆部05 嘅TRF料嚟用嘛。
作者: batcat    時間: 2011-5-15 23:59
032rs 發表於 2011-5-15 23:42

千伍只係套kit set ,未包,油壓,頭尾杯,C座,尾軸,萬向,尾臂,殼柱,轉向及少許bearing …
散買膠料全架都要成 仟9左右!
作者: zivtong    時間: 2011-5-16 00:32
o的料的確正
未有車既人可以考慮

作者: gary    時間: 2011-5-16 00:48
batcat 發表於 2011-5-15 23:59
千伍只係套kit set ,未包,油壓,頭尾杯,C座,尾軸,尾臂,殼柱,轉向及少許bearing …
散買膠料全架都 ...

咁就奇,另外架M05RRR係包前後臂的,你呢款只跟一對..................
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 00:55
啲E仔同K仔真係唔好睇!睇吓都上隱!
真係驚好快要上電!
作者: L2    時間: 2011-5-16 00:58
batcat 發表於 2011-5-15 23:37
Tech racing 誠意之作,碳板,鋁合金,混碳臂,全齊!

c-hing波箱牙是否用回M05的牙
作者: gary    時間: 2011-5-16 01:27
L2 發表於 2011-5-16 00:58
c-hing波箱牙是否用回M05的牙

自家制珠差................
作者: 小龍    時間: 2011-5-16 01:39
今個星期五又一番龍爭虎鬥喇
作者: gavl    時間: 2011-5-16 03:20
batcat 發表於 2011-5-15 23:59
千伍只係套kit set ,未包,油壓,頭尾杯,C座,尾軸,尾臂,殼柱,轉向及少許bearing …
散買膠料全架都 ...

邊度仲有尾脾買呀?我想買兩對呀!
作者: batcat    時間: 2011-5-16 08:21
gary 發表於 2011-5-16 00:48
咁就奇,另外架M05RRR係包前後臂的,你呢款只跟一對..................

Yes, it is confirmed from the menu, only 1 pair!  That's why I need to buy another set of rear arm.
作者: batcat    時間: 2011-5-16 08:22
gavl 發表於 2011-5-16 03:20
邊度仲有尾脾買呀?我想買兩對呀!

You can check with RCmart.
作者: batcat    時間: 2011-5-16 08:38

為大家容易d 明白架車, 有圖睇...  
ps.  螢光 high light 為M05 部件.

作者: batcat    時間: 2011-5-16 08:46
terrykan 發表於 2011-5-16 00:55
真係驚好快要上電!

Good Luck Man!  
作者: jypepe    時間: 2011-5-16 08:50
好毒...重心又低, 散熱又好,

應該比M05輕巧好多吧?
作者: harryz    時間: 2011-5-16 09:00
terrykan 發表於 2011-5-16 00:55
真係驚好快要上電!

agreed agreed
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 09:34
batcat 發表於 2011-5-16 08:46
Good Luck Man!

你係咁放相我真係死畀你睇!
作者: batcat    時間: 2011-5-16 09:34
jypepe 發表於 2011-5-16 08:50
好毒...重心又低, 散熱又好,

應該比M05輕巧好多吧?

初步睇比M05輕巧好多, 有待觀察...    明天開工,  希望下星期可以見吓街坊
作者: L2    時間: 2011-5-16 10:09
batcat 發表於 2011-5-16 09:34
初步睇比M05輕巧好多, 有待觀察...    明天開工,  希望下星期可以見吓街坊

一個字"正"!驅動輕巧,寧靜.唯一擔心是零件供應.........
作者: IS520    時間: 2011-5-16 10:21
淨係 "排齊佢, 影靓相", 都 "開心死........."
作者: batcat    時間: 2011-5-16 10:33
L2 發表於 2011-5-16 10:09
一個字"正"!驅動輕巧,寧靜.唯一擔心是零件供應.........

徐咗爆碳板同掃牙外,  其他大部份都可以用m05料.  連皮帶我都已經找到其他 廠嘅parts 頂上.
作者: L2    時間: 2011-5-16 10:41
batcat 發表於 2011-5-15 23:37

期待c-hing測試報告.但為何在RCMART找不到此conversion kit?
作者: batcat    時間: 2011-5-16 11:02
L2 發表於 2011-5-16 10:41
期待c-hing測試報告.但為何在RCMART找不到此conversion kit?

Try it...
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... ersion-p-33070.html

作者: gary    時間: 2011-5-16 11:04
L2 發表於 2011-5-16 10:41

http://www.rcmart.com/catalog/ad ... ;sort=1a&page=2
作者: batcat    時間: 2011-5-16 11:08
IS520 發表於 2011-5-16 10:21
淨係 "排齊佢, 影靓相", 都 "開心死........."

咪買多架玩 Law !
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 11:29
各位師兄:以上batcat同gary兄果兩版千其唔好睇!睇完後果自負....
輕側心跳加速!重側吐血身忙!
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 11:29
各位師兄:以上batcat同gary兄果兩版千其唔好睇!睇完後果自負....
輕側心跳加速!重側吐血身忙!
作者: jypepe    時間: 2011-5-16 12:21
荷包乾硬, 心如止水
希望遲D有機會帶架M05出黎見下世面
作者: batcat    時間: 2011-5-16 13:16
罪過, 罪過... 自知罪"業"心重, 唯有快快呈上試車報告.  
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 13:26
batcat 發表於 2011-5-16 13:16
罪過, 罪過... 自知罪"業"心重, 唯有快快呈上試車報告.

我真係多謝你囉!真係立妾心重!
作者: gavl    時間: 2011-5-16 13:31
batcat 發表於 2011-5-16 11:08
咪買多架玩 Law !

師兄,咁你會用乜野motor玩?
作者: gavl    時間: 2011-5-16 13:31
咪買多架玩 Law !

作者: gavl    時間: 2011-5-16 13:32
咪買多架玩 Law !

作者: batcat    時間: 2011-5-16 13:52
gavl 發表於 2011-5-16 13:32

Initial setup should be 10.5T or 8.5T
作者: tarotrex    時間: 2011-5-16 16:45
回復 terrykan 的帖子

一生只能活一次!去馬啦!
[attach]495119[/attach][attach]495120[/attach]

作者: gary    時間: 2011-5-16 16:47
batcat 發表於 2011-5-16 13:52
Initial setup should be 10.5T or 8.5T

架車既空間不多,諗用乜車變都係一個大問題..........
作者: bowielum    時間: 2011-5-16 16:58
我毒發喇
作者: terrykan    時間: 2011-5-16 17:01
tarotrex 發表於 2011-5-16 16:45

師兄咪玩我啦!咁快又買,已經被人發現櫃頂多咗幾個盒!我驚冇命活下去!
作者: batcat    時間: 2011-5-16 17:14
tarotrex 發表於 2011-5-16 16:45

恭喜恭喜!
作者: tarotrex    時間: 2011-5-16 17:15
回復 batcat 的帖子

作者: batcat    時間: 2011-5-16 17:23
terrykan 發表於 2011-5-16 17:01
師兄咪玩我啦!咁快又買,已經被人發現櫃頂多咗幾個盒!我驚冇命活下去!

打散佢,
打散佢,
打散佢....
再靜靜雞通過移民管制站!

作者: terrykan    時間: 2011-5-16 17:33
batcat 發表於 2011-5-16 17:23
打散佢,
打散佢,
打散佢....

咁攪發屋企好快會加部X-ray係門口!
作者: jypepe    時間: 2011-5-16 19:33
我已經係, 每次大袋野少少返去都問: 你又買野呀?
作者: batcat    時間: 2011-5-16 20:50
bowielum 發表於 2011-5-16 16:58
我毒發喇

無要緊,快趣去觀塘散毒啦!
作者: batcat    時間: 2011-5-16 20:59
jypepe 發表於 2011-5-16 19:33
我已經係, 每次大袋野少少返去都問: 你又買野呀?

我仲P, 同埋外母一齊往,每次個袋大個D 都有5.1 channel surround sound + DTS 响我耳邊繞來繞去,仲正過細細個睇TOP GUN呀”Tom 姑是”渣架Tomcat响我耳邊轟!
作者: zivtong    時間: 2011-5-16 21:16
外母都鵝你?
作者: gary    時間: 2011-5-16 21:39
zivtong 發表於 2011-5-16 21:16
外母都鵝你?

鵝佢每次都無佢份..ha..ha....
作者: tarotrex    時間: 2011-5-16 23:14

鵝你好小事都無用ABC媽你!
作者: batcat    時間: 2011-5-16 23:16
回復 zivtong 的帖子

話明係surround 梗係加埋老婆大人兩面一齊發聲,先至有至高享受啦。
Lee…鵝…依…啞…etc…
獅子吼最高境界!
作者: 小龍    時間: 2011-5-17 00:33
tarotrex 發表於 2011-5-16 23:14

鵝你好小事都無用ABC媽你!

記得當年以為扮勁大搖大擺再加先下手為強態度強行攞盒新車番屋企,仲寫定好下面個劇本:

m: 架車好抵買,八折加特價仲要絕版,幾佰蚊渣
f: 好以好抵噃,噤洗唔洗"補"架?
m: (o咀)唔洗唔洗,我同tarotrex玩stock class。(滴汗IIII......)
f: 噤好呀,但點都要"電變"架,乜無買"摩打"咩,你好似用開"Rxxdy"噃?
m: (再o咀)哦唔洗喇,呢排玩機變呀,有就無謂洗錢喇.....哈哈(隻手摭注袋入面盒橙色電變加"震")。

作者: tarotrex    時間: 2011-5-17 00:45
仲有仲有!為了個老友幸福只有用張黑貼紙擋住個reeddy!點知比個老友數到今日!呢翻苦心真是只建立在rc life上面!呀朋友i buy 咗啦you 呢?
作者: 小龍    時間: 2011-5-17 01:17
tarotrex 發表於 2011-5-17 00:45
仲有仲有!為了個老友幸福只有用張黑貼紙擋住個reeddy!點知比個老友數到今日!呢翻苦心真是只建立在rc life ...

唔喇。我架05仲未玩到盡,玩多一排先喇,依家兩部m車都未玩得哂。你知我叫做乜乜王子喇。
作者: JV西人    時間: 2011-5-17 03:26
我都係,就算 $10 件零件,都會話十蚊唔係錢呀
有家室……男人的悲哀
作者: 大野    時間: 2011-5-17 09:51
bowielum 發表於 2011-5-16 16:58
我毒發喇

咁攪啦, 唔係遲d冇貨呀
作者: KENNY110    時間: 2011-5-17 10:45
窮係最好既解藥!
作者: yakuza    時間: 2011-5-18 19:50
Batcat 師兄,你好狠毒呀!我又中咗招啦!
作者: 小龍    時間: 2011-5-18 20:57
星期五見得人未呀?熱切期待!
作者: batcat    時間: 2011-5-18 21:14
回復 小龍 的帖子

Not yet 呀, 晚晚都OT,要下星期先出到。
作者: batcat    時間: 2011-5-19 02:21

今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙加電批去修改。
另外製作圖亦要十分小心去觀察及量測,組合圖細節上跟大廠真的有一段距離,但尚可接受,再加上吾懂曰文,奉告各位經驗未足而家中”架生”( 起碼要有支 powerful 電批, 卡尺 及 磨機 )未齊,就要忍忍手或請有經驗嘅朋友幫忙!
:L

圖中紅圈就是要修改的位置!!!
作者: gavl    時間: 2011-5-19 04:18
batcat 發表於 2011-5-19 02:21
今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙 ...

無錯,我將架車打散清潔rebuild,直係一路砌一路媽,尾脾用媽星脾要cut薄好多,位又唔fit ,上落多小小又會頂到suspension mount,最後係屋企搵到條spice既尾脾,唯有用住先,等遲D tech racing 有貨再換。
作者: terrykan    時間: 2011-5-19 08:28
今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙 ...

係咪裝210mm!
作者: batcat    時間: 2011-5-19 08:28
回復 gavl 的帖子

Bingo, I got a same problem, even I used the Tech rear arm.  
The problem is coming from the 3mm ball shape connector.
作者: batcat    時間: 2011-5-19 08:30
terrykan 發表於 2011-5-19 08:28
係咪裝210mm!

初步 setup 是225mm
作者: gavl    時間: 2011-5-19 13:29
batcat 發表於 2011-5-19 08:28
回復 gavl 的帖子

Bingo, I got a same problem, even I used the Tech rear arm.  

個幾粒connector其實有乜嘢問題?
作者: gavl    時間: 2011-5-19 13:35

你隻珠差可能掉轉左,你會發玩隻珠差片托左右既厚度係唔同,當安裝時左右方向錯的話,塊二樓板會磨到左面個珠差組嘢,我個部係有呢D問題,唔知其他師兄有無?
作者: 小龍    時間: 2011-5-19 13:36
跟據行規,呢啲問題係要recall噃,無可能流出市場呀! 回水喇!
作者: batcat    時間: 2011-5-19 14:02
gavl 發表於 2011-5-19 13:29
個幾粒connector其實有乜嘢問題?

Sicne I have replace the original shift to 3 racing, it is too tight for mine.  I need to enlarge 2 of 4 connector to 3mm (Before that I recorded as 2.95-.98mm)
作者: batcat    時間: 2011-5-19 14:04
gavl 發表於 2011-5-19 13:35
你隻珠差可能掉轉左,你會發玩隻珠差片托左右既厚度係唔同,當安裝時左右方向錯的話,塊二樓板會磨到左面 ...

I knew it, the both side is difference.  Anyway, let me check tonight.  Thanks for your advise.
作者: gavl    時間: 2011-5-19 16:48
batcat 發表於 2011-5-19 14:02
Sicne I have replace the original shift to 3 racing, it is too tight for mine.  I need to enlarg ...

我用TL-01套pins落尾個部份,當個兩隻mount未收緊落底板時條pin,搖脾,個connector係非常之free,但當收緊個兩條mount落底板時,條脾pins係非常之困難先可以移動,但套脾依然可以好順暢咁上下移動,唔明點解。
另外中間spur gear 死條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?塊motor mount 粒bearing係乜size?
另外安spur gear 廠建議用平機,我見你用圓頭,我試過但當裝埋塊二樓時就會頂住轉唔到?我自已就轉用TA05 flat screw (又係裝spur gear 個幾粒),非常薄實頂唔到野。

唔好意思我部車係二手收返黎,好多野都唔係跟圖砌(唔好講 workmanship),又唔知原裝有D乜野跟驚本身已經砌錯,所以太多問題。

作者: gary    時間: 2011-5-19 16:56
我地有位師兄都玩呢架車,唔知佢又有乜問題呢?我袈後驅乜事都無,組裝好暢順,只係要執一執虛位就可以了.......
作者: gary    時間: 2011-5-19 16:56
小龍 發表於 2011-5-19 13:36
跟據行規,呢啲問題係要recall噃,無可能流出市場呀! 回水喇!

細廠既野,自己執生啦...........
作者: gary    時間: 2011-5-19 17:20
gavl 發表於 2011-5-19 16:48
我用TL-01套pins落尾個部份,當個兩隻mount未收緊落底板時條pin,搖脾,個connector係非常之free,但當收 ...

另外中間spur gear 個條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?---要落Bearing,但跟車個粒係大一個Size,要自己配番.............
作者: gavl    時間: 2011-5-19 17:25
gary 發表於 2011-5-19 17:20
另外中間spur gear 個條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?---要落 ...

可否講下要買邊隻size bearing 先岩?thanks!
作者: 小龍    時間: 2011-5-19 18:52
gary 發表於 2011-5-19 16:56
細廠既野,自己執生啦...........

噤又係嘅,細廠無好嘢,大廠咪一樣要執生,好在我無買到,仲要online買,未睇清楚就比曬錢,真係替各位Ching唔抵囉!
作者: gary    時間: 2011-5-20 00:51
小龍 發表於 2011-5-19 18:52
噤又係嘅,細廠無好嘢,大廠咪一樣要執生,好在我無買到,仲要online買,未睇清楚就比曬錢, ...

係上到去先比錢........
作者: gary    時間: 2011-5-20 00:53
gavl 發表於 2011-5-19 17:25
可否講下要買邊隻size bearing 先岩?thanks!

一時間唔記得,明天卡一卡再話你知,或者你星期五晚你上黎睇,我會帶埋去JV~~
作者: gavl    時間: 2011-5-20 03:19
gary 發表於 2011-5-20 00:53
一時間唔記得,明天卡一卡再話你知,或者你星期五晚你上黎睇,我會帶埋去JV~~

我今日專登上JV諗住睇FF大皮,點知乜車都有一兩架,FF先得一架!聽日要搬office,未必上到去,but麻煩你先如果你可以的話post上黎話我知,我最快join到你地玩M都要下星期,起碼都要攪掂加CF-R, thanks!
作者: batcat    時間: 2011-5-20 09:14
gavl 發表於 2011-5-19 16:48
我用TL-01套pins落尾個部份,當個兩隻mount未收緊落底板時條pin,搖脾,個connector係非常之free,但當收 ...

1.. /條脾pins係非常之困難先可以移動,但套脾依然可以好順暢咁上下移動,唔明....
問題在於 果4粒connector太fit(要磨大dd from 3mm to 3.05mm), 在底板上兩件鋁合金脾碼螺絲hole 大咗小小... 我磨細咗兩支穿邊, 用返 tamiya m05 後脾, 情況有所好轉.
2.. /安spur gear 廠建議用平機,我見你用圓頭....    ok no problem with mine!
3.. /係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)? yes, 軸承兩粒應該夠.  menu 都只是用兩粒.  

hope this help.
作者: batcat    時間: 2011-5-20 09:17
gavl 發表於 2011-5-19 13:35
你隻珠差可能掉轉左,你會發玩隻珠差片托左右既厚度係唔同,當安裝時左右方向錯的話,塊二樓板會磨到左面 ...

you right!  塊二樓板會磨到左面個珠差... 我反轉後就fit 啦!  thanks!
作者: batcat    時間: 2011-5-20 14:09
小龍 發表於 2011-5-19 18:52
噤又係嘅,細廠無好嘢,大廠咪一樣要執生,好在我無買到,仲要online買,未睇清楚就比曬錢, ...

哈... 我會用行動來証明架cfr 嘅實力.  下星期五test drive.
作者: gary    時間: 2011-5-20 14:31
batcat 發表於 2011-5-20 14:09
哈... 我會用行動來証明架cfr 嘅實力.  下星期五test drive.

我幫你手..ho...ho....
作者: eason    時間: 2011-5-20 14:35
too bad that the rear body mount is still using the poor quality Tamiya plastic parts........
作者: batcat    時間: 2011-5-20 15:33
回復 gary 的帖子

Thank you!  
作者: batcat    時間: 2011-5-20 15:37

回復 eason 的帖子

That's no choice, the rear body mount have no replacement can be find in the market.  In addition, as I tried to fit the Tech's Arm in there, but the original rear arm is better fit to the CFR Kit rather than Tech's arm.   I may try 3 Racing later.

作者: gary    時間: 2011-5-20 15:44
batcat 發表於 2011-5-20 14:09

尋晚向TC攪左成晚,架M05RRR,由推頭甩尾到可以好正形咁行完一圈,真係要落好多心機,唔知我呢個setting岩唔岩用向隻鵝度呢??
作者: gavl    時間: 2011-5-20 16:23

我隻spur gear holder 如果用圓頭鑼絲就會頂到,所以要用flate screw

[attach]496550[/attach]

另外個條傳動軸我覺得唔夠長,車既左方上左Eclip,當裝上左個spur gear 後發現條傳動軸好似唔夠長,唔知有無其他人有呢個問題?
[attach]496551[/attach]
[attach]496552[/attach]

作者: gary    時間: 2011-5-20 16:31
最尾個張你想表達什麼??
作者: gavl    時間: 2011-5-20 22:19
gary 發表於 2011-5-20 16:31
最尾個張你想表達什麼??

我想問A同埋B分別需唔需要落bearing?exactly乜嘢size? thanks!
作者: batcat    時間: 2011-5-21 00:13
gavl 發表於 2011-5-20 22:19
我想問A同埋B分別需唔需要落bearing?exactly乜嘢size? thanks!

B落,A吳落。
作者: eason    時間: 2011-5-21 01:25
how about the spare parts support for this car ??......eg. ball diff......drive belt ......graphite chassis/ upper deck......
作者: eason    時間: 2011-5-21 02:45
batcat 發表於 2011-5-20 15:37

That's no choice, the rear body mount have no replacement can be find in the ma ...

I hope someone will produce the rear body mount using aluminium.......of course the chance is quite remote I know..........
作者: batcat    時間: 2011-5-21 20:07

Most of the common parts is comming from Tamiya。 for the belt and ball diff, can be use others brands.  However, graphite chassis... may go back to Jp tech racing.
作者: batcat    時間: 2011-5-21 20:11
gavl 發表於 2011-5-20 16:23
我隻spur gear holder 如果用圓頭鑼絲就會頂到,所以要用flate screw

師兄,你粒spur gear holder 好似同我果粒有分別。我果粒向啤呤果邊係尖,而你果粒係平。好可能你上手做瓜咗原本果粒,或者磨走咗尖出位去就條主軸吾夠長嘅問題。
作者: 小龍    時間: 2011-5-21 22:30
剛剛開始幫老友砌一架,發現問題多多!
作者: 小龍    時間: 2011-5-21 22:55
問題一號

作者: 小龍    時間: 2011-5-21 22:57
問題二號............[attach]497046[/attach]

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2