RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 油壓避震換油問題? [打印本頁]

作者: Chason    時間: 2010-7-12 07:25
標題: 油壓避震換油問題?
金屬油壓避震無曬油,想買避震油加落去,請問買邊只?幾多號油?
我見網上有好多其他牌子避震油,唔知效果如何,有D喺幾十號,有D幾百號,請師兄指點迷津。
另外避震油喺咪加滿再擰實??定喺需要留部份空間??
作者: emaxxyeung    時間: 2010-7-12 08:09
睇下比什麼車用?
作者: Chason    時間: 2010-7-12 20:47
2樓既師兄真喺唔知道你喺熱心定喺無聊,如果你覺得無人肯答我所以來湊個熱鬧,咁我多謝你先...
我喺買俾1:14 RC拖頭用噶,唔喺買俾單車、摩托車、火車、水車、風車用既。
無意引起爭執,但總不至於要畫公仔畫曬出腸,哩個咩版大家心照喇 ~
作者: Chason    時間: 2010-7-12 20:48

衷心希望得到師兄們的建設性指導 ~
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-12 20:55
2樓既師兄真喺唔知道你喺熱心定喺無聊,如果你覺得無人肯答我所以來湊個熱鬧,咁我多謝你 ...
Chason 發表於 2010-7-12 20:48

3,4樓既ching, 唔知你真係唔識丫定係有心話人, 人地問你係俾d咩搖控車用!!!
rc拖頭, rc拖架, rc巴士, rc密斗等, 有咁多種又有咁擔唔知你想換邊擔同邊支油壓既油呢?

無意引起爭執, 問問題緊係要問出條腸啦, 唔係人地點會明你問緊d咩呀????

請問你有冇用過搜索呢個功能呢???

http://bbs.rc-evo.com/search.php?searchid=372&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes
作者: fatwah    時間: 2010-7-13 00:33
3,4樓既ching, 唔知你真係唔識丫定係有心話人, 人地問你係俾d咩搖控車用!!!
rc慢爬, rc快車, rc貨車 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-7-12 20:55

B哥.....但係樓主係"拖頭區"問野.....問題自然問拖頭/密斗....
雖然3~4樓既講法真係串D.....AND冇做好功課.....

但問題 http://bbs.rc-evo.com/search.php ... mp;searchsubmit=yes
冇一個係拖頭區答案...最後樓主先出POST(樓主唔好馬後炮呀)

大家都有唔岩....希望有師兄可以解答下....
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-13 01:21
B哥.....但係樓主係"拖頭區"問野.....問題自然問拖頭/密斗....
雖然3~4樓既講法真係串D ...
fatwah 發表於 2010-7-13 00:33

用幾多度數,係睇個人須要,正好似摩打都係冇話邊隻最好,睇你既喜好而定,如果有禁過入去睇,一定會知道呢一點
作者: 達人    時間: 2010-7-13 01:26
冷靜啲....................
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-13 01:28
雖然3~4樓既講法真係串D ...
fatwah 發表於 2010-7-13 00:33

另外更正返,呢板唔單止討論拖頭,還有RC拖架,RC巴士,RC密斗,咁究竟係邊種?
作者: ytk    時間: 2010-7-13 03:49
rc慢爬, rc快車, rc貨車 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-7-12 20:55

但係以你個想法應該係要問樓主係用邊個型號or邊種類型油壓適合D,而唔係問車種
作者: dazesin    時間: 2010-7-13 12:12
拖架都有分重定無咁重啦....有d人玩超負荷- -
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-13 12:22
但係以你個想法應該係要問樓主係用邊個型號or邊種類型油壓適合D,而唔係問車種
ytk 發表於 2010-7-13 03:49

你連人地問咩都唔知bor, ching, 唔好離題
我更正左喇, 唔知咁樣得唔我呢??
仲有, 我係話2樓既ching問樓主係俾d咩搖控車用, 而唔係我問樓主的, 有錯請更正, 謝謝
作者: 肥豬    時間: 2010-7-14 03:19
2樓既師兄真喺唔知道你喺熱心定喺無聊,如果你覺得無人肯答我所以來湊個熱鬧,咁我多謝你 ...
Chason 發表於 2010-7-12 20:47

嘩, 你好串播, 人地答係問題唔洗咁話人地呀!!!
而家仲要潛埋水
作者: 肥豬    時間: 2010-7-14 03:28
拖架都有分重定無咁重啦....有d人玩超負荷- -
dazesin 發表於 2010-7-13 12:12

識都唔答佢啦, 佢d咁既態度, 我相信好多人都識答. 包括三位神仙哥哥
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-7-14 10:34
請 各版友保持良好的討論態度, 無論係問方定係答方, 冇謂的說話不用多講, 回覆簡單直接便可, 敬請留意
有勇冇謀示
作者: Chason    時間: 2010-7-15 00:11
識都唔答佢啦, 佢d咁既態度, 我相信好多人都識答. 包括三位神仙哥哥
肥豬 發表於 2010-7-14 03:28

正如版主所示,我本一心求助,正是搜索無門才不恥下問,論壇有老師傅有新仔,穩唔到或者搜索偏差在所難免,咁咪開口問咯,又唔會少塊肉,咁師兄們唔答我都無你地乎,但前提我覺得唔好信口開河口UP-UP,如果真喺回答我希望喺得到有建設性既回答。
5樓師兄之前都幫我好多,今次距都有講我唔對,但距俾既LINK好似都無一條對得上,我條條入去睇過曬,唔喺越野就喺其他電車,無一條喺涉及拖頭用金屬油壓。咁師兄喺金牌會員都穩唔到,何況我?所以我覺得有時要包容下人地,試問邊個無入行階段,邊個一出來就做大師傅?唔好自己熟悉少少就忘記自己做初哥果陣時....
至于13# 14#楼師兄,如果你覺得我語氣不好,你又何嘗帶著好的語氣來說話呢,誰是誰非誰攪局,不說也罷。
版主請再次容我說最後一句,師兄和老大哥的精神,應該促進發展,而非挫傷後輩積極性。如有冒犯,請多見諒。
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-15 00:18
正如版主所示,我本一心求助,正是搜索無門才不恥下問,論壇有老師傅有新仔,穩唔到或者搜索偏差在所難 ...
Chason 發表於 2010-7-15 00:11

我是但搵, 搵到以下website
http://bbs.rc-evo.com/search.php?searchid=497&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes

我係呢度見到
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=66072&highlight=%B3f%A8%AE%AAo%C0%A3
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-15 00:20
你唔止一個post係咁
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D2
作者: 宅男    時間: 2010-7-15 21:44
你唔止一個post係咁
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 00:20

B哥哥d記憶力好好波~~~
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-15 22:26
B哥哥d記憶力好好波~~~
宅男 發表於 2010-7-15 21:44

咁岩記得姐
作者: 宅男    時間: 2010-7-15 22:55

回復   Chason

第一:你用搜索搵你要既野係較好,但搜索只有50個post,正確來說:係只有15頁以下的文章,更何況係每個區域抽一少部份呢??(而且很多都是最近的post,你要找的可能係喺底咁濟)

第二:于你宜言,可能唔會少左舊肉,但係有人認為這是他們辛苦儲起來的經驗,正所謂:天機不可泄露,更何況這是自己的秘密?佢辛苦找到的經驗可能花上很多時間,但你卻毫無付出,只有不勞而獲,會否有些過份??

第三:點解你一口咬定人地係信口開河??唔通你知道的比他還要多,還要更有用??如是的話,你開post問的意義何在)??而你口中所指的''建設性回答''是如何定義的??難道只有你問人,而沒有人問你??

第四:每個人幫你唔係義務來的,''5樓的師兄之前幫左我很多'',但你可有吸收其經驗??就算真係冇你啱用的post或答案,點解你唔去扒下文就下下事無大小都開post問??

第五:我個人覺得,無論你係論壇係咩級數,都只係象徵著你既經驗累績,而唔係話''金牌會員都搵唔到''你就唔去搵!!你有扒過每個area的文嗎??(我之前都冇,但比人話過,就要去做‧去改)

第六:要人包容之前,你有冇認真去唸過,究竟你點解令人咁火,而且係你有冇努力付出過,正所謂:容忍都有一個限度,要是有的話.人地仲點會咁話你??

第七:人人都有入行的階段,但你新入行就事先扒好文,唸唸人地講既野,而唔係張大嘴巴問依個點做,個個點''簡'',點解你唔做好d功課先上來??

第八:有邊個會想恃住自己係大師傅/師兄就去恃勢凌人??正所謂:一山還有一山高,佢串人之時,總有人睇唔過眼,但係佢串人都係因為佢有exp,但你呢??

第九:既然係你語氣唔好在先,比人話你又有乜出奇???你唔啱在先,仲憑咩去''惡人先告狀''??,係咁既話,人地想教你都走埋一二邊啦!!究竟是誰搞事,大家心知肚明啦~

第十,你講得無錯,師兄同老大哥的精神,係應該互相交流,而唔係挫傷後輩其積極性,但你可有想過,係邊個聊興人地把火,搞到人地見到你都唔理你,如果明知自己得罪人,就唔好再係到加鹽加醋,仲有,做錯事唔係一句''敬請見諒''就可以解決的,你自己好好唸下啦!!

幫你幫到喱到,懶得有人陣間又話我d回答冇建設性(LINK一條):
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... %C0%A3%C1%D7%BE%5C_
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-15 23:44
回復   Chason

第一:你用搜索搵你要既野係較好,但搜索只有50個post,正確來說:係只有15頁以下的文章,更何 ...
宅男 發表於 2010-7-15 22:55

好波!
作者: MRX-2    時間: 2010-7-15 23:56
好波!
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 23:44

佢咁多個回覆呢個最有見地。
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-15 23:58
佢咁多個回覆呢個最有見地。
MRX-2 發表於 2010-7-15 23:56

過來人, 特別有經驗, good
作者: 宅男    時間: 2010-7-16 00:06
過來人, 特別有經驗, good
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 23:58

都係比你地話得多,其實有批評就會有進步
話說回來:我由貨車版第91頁開始扒緊文,睇到一點出色的post!
chason:你都扒下文啦~~
作者: ytk    時間: 2010-7-16 02:14
回復 12# Jazz_Wan

可能我表達得唔好,我意思係例星星定係其他廠商出品,相信你都會道兩者設計、原理同校能都有好大分別,所以要知道樓主用緊乜先可以比到意見
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-7-16 04:24
回復  Jazz_Wan

可能我表達得唔好,我意思係例星星定係其他廠商出品,相信你都會道兩者設計、原理 ...
ytk 發表於 2010-7-16 02:14

冇錯, 同意, 不過樓主到而家冇講自己用緊咩

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2