RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [一樓有相]+新問題 (加Led櫃燈問題) [打印本頁]

作者: cx104    時間: 2010-6-14 22:41
標題: [一樓有相]+新問題 (加Led櫃燈問題)

岩岩加左LED燈..成功亮燈
但係果粒30ohm resistor...駁左電之後好熱, 熱到有陣味..
Resistor 係1/4W...我係唔係要轉1W既 30ohm 既resistor先可以解決問題...
粒resistor

登錄/註冊後可看大圖

加相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Power supply

登錄/註冊後可看大圖

LED 座

登錄/註冊後可看大圖

我想幫個平板加12粒橙3v LED
Power supply 就係用2A電(唔知應該用幾多粒....亦都係本文主要問題)

3V 橙LED個spec
就係3V, 20mA...就咁計, 粒LED就係150ohm
我想12粒LED 全數parallel 黎焊....

想問下我應該用幾多粒1.5V電先可以夠玩兩個鐘?
其實我應唔應該用parallel黎焊定係in series 好d (in series 好似易控制d)?

作者: suki    時間: 2010-6-14 23:10
Power supply 就係用2A電(唔知應該用幾多粒....亦都係本文主要問題)

3V 橙 ...
cx104 發表於 2010-6-14 22:41

A1:最少2粒先可以推LED~
A2:12粒LED 全數並聯~
A3:1.5V推唔到LED
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-14 23:24

3V 橙 ...

你可以用7.4v鋰電 , 加個電阻便行了, 並又得串又得, 並既話會好多線
作者: cx104    時間: 2010-6-14 23:40
回復 3# Jazz_Wan

唔想用鋰電....如果唔係又要買差機..
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-14 23:43
回復  Jazz_Wan

唔想用鋰電....如果唔係又要買差機..
cx104 發表於 2010-6-14 23:40

共實你加左電阻, 你用4粒2a推都得, 兩粒可能會冇咁禁用
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-14 23:45

3V 橙 ...

仲有睇你個勢都係用2a差電, 2a差電係1.25v一粒架
作者: cx104    時間: 2010-6-14 23:46
加左電阻係唔係將... 入LED之前既supply voltage 維持響3V?
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-14 23:47
加左電阻係唔係將... 入LED之前既supply voltage 維持響3V?
cx104 發表於 2010-6-14 23:46

yes, 約3v
作者: cx104    時間: 2010-6-14 23:51
仲有睇你個勢都係用2a差電, 2a差電係1.25v一粒架
Jazz_Wan 發表於 2010-6-14 23:45

即係起碼要用3粒....
加左電阻會唔會..好快冇電?
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-14 23:59
即係起碼要用3粒....
加左電阻會唔會..好快冇電?
cx104 發表於 2010-6-14 23:51

會既咩??未聽過,
電阻應該係將個"奧米加"降低, 應該唔影響mah架
作者: cx104    時間: 2010-6-15 00:07
會既咩??未聽過,
Jazz_Wan 發表於 2010-6-14 23:59

唉....真係要囉返本physics 書睇睇先...
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 00:11
FORM 幾既physics
作者: TigerI2010    時間: 2010-6-15 11:18
用差電計算方式計。
電壓不變,增大電池mAh便可以加長玩時間。
如果電壓都變,咁咪加所需電壓,同時增大mAh容量。

Thanks,
TigerI2010
作者: cx104    時間: 2010-6-15 11:21
用差電計算方式計。
電壓不變,增大電池mAh便可以加長玩時間。
如果電壓都變,咁咪加所需電壓,同時增大m ...
TigerI2010 發表於 2010-6-15 11:18

係woo....2A電係有個容量響到
而家d 2A電容量最大係幾多?
作者: odaan    時間: 2010-6-15 11:44

3V 橙 ...

係平板底陣中間攝舊 7.2V 大電 , 5000mah 夠你玩幾次
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 12:20
係平板底陣中間攝舊 7.2V 大電 , 5000mah 夠你玩幾次
odaan 發表於 2010-6-15 11:44

我想佢會覺得重7.2v
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 12:21
係woo....2A電係有個容量響到
而家d 2A電容量最大係幾多?
cx104 發表於 2010-6-15 11:21

2700mah應該
作者: cx104    時間: 2010-6-15 12:23
回復 16# Jazz_Wan

都得既....要收個電架響中間...
2a電架就方便d....
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 12:33
4粒都夠架喇
作者: rabbitmomo    時間: 2010-6-15 12:52
try to connect in parallel becoz the led may not be lighten in same lumen since the first one was consumed the voltage, then next and next consecutively.
作者: kwcgary    時間: 2010-6-15 13:25
我諗呢個網頁可以幫到樓主計算led串聯電阻值

http://ledz.com/?p=zz.led.resistor.calculator

登錄/註冊後可看大圖

作者: odaan    時間: 2010-6-15 13:36
我想佢會覺得重7.2v
Jazz_Wan 發表於 2010-6-15 12:20

部車一樣要換電 , 就算唔夠 6V cut 新燈 , 駁係 LED 都仲光

重~~我覺得重先有抓地力 , 輕飄飄上斜 , 個轆轉 , 部車唔行 , 幾多 turn 都於事無補
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 17:33
部車一樣要換電 , 就算唔夠 6V cut 新燈 , 駁係 LED 都仲光

重~~我覺得重先有抓地力 , 輕飄飄上斜 , ...
odaan 發表於 2010-6-15 13:36

你講得好岩, 不過個價就價貴百幾蚊囉
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 17:34
我諗呢個網頁可以幫到樓主計算led串聯電阻值
kwcgary 發表於 2010-6-15 13:25

桿到人都傻
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-15 17:38
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=166398&highlight=你想好似呢位c兄咁整, 你pm佢問問, 佢住台灣的
作者: odaan    時間: 2010-6-15 17:42
你講得好岩, 不過個價就價貴百幾蚊囉
Jazz_Wan 發表於 2010-6-15 17:33

有辣有唔辣

但出得去襯 , 無士啤電 ???
作者: superchucu    時間: 2010-6-15 17:57
會既咩??未聽過,
Jazz_Wan 發表於 2010-6-14 23:59

會...
作者: cx104    時間: 2010-6-15 21:50
回復 25# Jazz_Wan

冇錯!
不過GARY兄個網真係好有用
作者: cx104    時間: 2010-6-19 08:48
一樓有新問題
作者: fatwah    時間: 2010-6-20 11:39
話師兄~你個紫晶洞貴過你架車+平板.....
電呢家野真係唔係好識,師兄加油!(騎劫成功)
作者: cx104    時間: 2010-6-20 12:44
回復 30# fatwah

個紫晶洞幾錢...我真係唔知....只係有晚..返到屋企就響我枱面

我係新手....呢d都係只係慢慢學...
問下呢到d師兄

加起貨

登錄/註冊後可看大圖

作者: sing2008    時間: 2010-6-20 13:02
回復  fatwah

個紫晶洞幾錢...我真係唔知....只係有晚..返到屋企就響我枱面

我係新手....呢d都 ...
cx104 發表於 2010-6-20 12:44 PM

好靚仔呀~~想問下個LED座係邊度有得買呀??
作者: cx104    時間: 2010-6-20 13:08
回復 32# sing2008

而家出面就冇得賣喇....
尋晚行左成條鴨記都冇
作者: sing2008    時間: 2010-6-20 13:15
回復  sing2008

而家出面就冇得賣喇....
尋晚行左成條鴨記都冇
cx104 發表於 2010-6-20 01:08 PM

OH....我都有整...係平板裡面用熱溶膠定住LED燈,你整得好靚
作者: john19961014    時間: 2010-6-20 13:40
回復  fatwah

我係新手....呢d都 ...
cx104 發表於 2010-6-20 12:44

你部唔係R470嫁咩, 點解變咗R620既?
作者: cx104    時間: 2010-6-20 14:06

回復 35# john19961014

哈....ching 果然好勁..咁都發覺得到
R470改緊做Topline
R620而家笠個舊殼用住先

登錄/註冊後可看大圖

作者: superchucu    時間: 2010-6-20 18:59
電阻熱咪加到0.5w

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2