RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 到底這遙控車有什麼好玩的地方? 甩尾? [打印本頁]

作者: suki    時間: 2010-1-5 23:37
標題: 到底這遙控車有什麼好玩的地方? 甩尾?
到底這遙控車有什麼好玩的地方? 甩尾?
http://www.youtube.com/watch?v=S ... re=player_embedded#
作者: truckman    時間: 2010-1-5 23:45
到底這遙控車有什麼好玩的地方? 甩尾?
http://www.youtube.com/watch?v=S ... re=player_embedded#
suki 發表於 2010-1-5 23:37

在家玩
作者: 145240370    時間: 2010-1-5 23:49
玩唔起1:10咪玩咁細架
作者: suki    時間: 2010-1-5 23:57
145240370 發表於 2010-1-5 23:49

平令正
作者: CIVICMAN    時間: 2010-1-6 00:12
買架在屋企玩吓都唔錯
作者: 飄道二世    時間: 2010-1-6 10:45
大家成日都搞錯~!!"甩尾"唔等於"飄移"XDXD
作者: mike20192    時間: 2010-1-6 15:44
大家成日都搞錯~!!"甩尾"唔等於"飄移"XDXD
飄道二世 發表於 2010-1-6 10:45

咁..我想問下Ching.."飄移" 同 "甩尾"..點分呢?兩者又有咩分別呢?
THX
作者: bbqbbq0500    時間: 2010-1-6 16:17
我玩過.....勁難飄@@"
回呔好似無乜力咁.....
作者: Q-pet    時間: 2010-1-6 17:25
我都有呢部丫...百幾蚊
三個人一 齊玩不知幾開心丫..
有時玩下1 / 10玩呢D車仔唔錯丫..
但我玩1 / 10易D飄移
作者: suki    時間: 2010-1-6 20:55
咁..我想問下Ching.."飄移" 同 "甩尾"..點分呢?兩者又有咩分別呢?
THX
mike20192 發表於 2010-1-6 15:44

其實都係一個經常俾人撈埋一齊ge統稱,但實際上係有分別...
飄移(drifting) - 四個轆以同一速度橫向移動,飄移行程中要靠油門,剎車(計埋e-brake),排檔轉換黎keep住瓢移路線同角度(視付場合 e.g.高速飄移/花式飄移),難度:極高
甩尾 (slide) - 車尾因為失去咬地力而打滑,貌似瓢移....扭住太,踩大油,得左!

甩尾最高境界—飄移停車
作者: mike20192    時間: 2010-1-6 22:16
其實都係一個經常俾人撈埋一齊ge統稱,但實際上係有分別...
飄移(drifting) - 四個轆以同一速度橫向移動,飄移行程中要靠油門,剎車(計埋e-brake),排檔轉換黎keep住瓢移路線同角度(視付場合 e.g.高速飄移/花式飄 ...
suki 發表於 2010-1-6 20:55

哦!我明白了!!
作者: ericho    時間: 2010-1-7 06:40
飄移(drifting) - 四個轆以同一速度橫向移動,飄移行程中要靠油門,剎車(計埋e-brake),排檔轉換黎keep住瓢移路線同角度(視付場合 e.g.高速飄移/花式飄 ...
suki 發表於 2010-1-6 20:55

咁漂移的最高境界呢?
作者: 反擊天使sky    時間: 2010-1-8 00:29
真係要多多揀打技術~
作者: 請多多指教    時間: 2010-1-8 18:10
145240370 發表於 2010-1-5 23:49

正是!   

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2