RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TOPTOYS 鋰電系列本星期六登陸香港 [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2009-1-19 15:42
標題: TOPTOYS 鋰電系列本星期六登陸香港
TOPTOYS鋰電系列將會係呢個星期六嚟到香港啦~

先嚟O既會係5000MAH 25C,同埋4200MAH 30C分體式!

隨電池均附送有電線~

5000MAH 25C合大部份車架使用,如TT01,TRF416,TRF415,TA05,DB01,ZX5,TF5,XRAY 009,F103等車種
4200MAH 30C適合使用分體電車架使用,用B MAX4,B44等

價格將會於星期六公布~

作者: Evo露筍    時間: 2009-1-19 15:46
原帖由 AMAT 於 2009-1-19 15:42 發表
TOPTOYS鋰電系列將會係呢個星期六嚟到香港啦~

先嚟O既會係5000MAH 25C,同埋4200MAH 30C分體式!

隨電池均附送有電池~

5000MAH 25C合大部份車架使用,如TT01,TRF416,TRF415,TA05,DB01,ZX5,TF5,XRA ...

隨電池均附送有電池~
唔明
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 15:47
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 15:46 發表

隨電池均附送有電池~
唔明

電線.手快打錯字唧......
作者: frienddicky    時間: 2009-1-19 17:07
老細 5000mah 幾錢? 請pM
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:09
原帖由 frienddicky 於 2009-1-19 17:07 發表
老細 5000mah 幾錢? 請pM

價格將會於星期六公布~
作者: Evo露筍    時間: 2009-1-19 17:15
有冇below 20C又係5-6000MAH呀?
咁大C數用唔著..........
作者: Concept    時間: 2009-1-19 17:18
Would you post the specification of both battery? Please.
e.g. dimension, 2S1P or 2S2P.
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:21
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 17:15 發表
有冇below 20C又係5-6000MAH呀?
咁大C數用唔著..........

冇賣細C數.

大C數同細C數係你講O既用唔盡呢個CASE根本就冇關係.

第一,果個C數出嚟個結果,係代表你用到盡佢可以輸出到幾多......
第二,C數輸出幾多唔等如你個摩打會因為C數大而有OVER情況出現,你隻摩打係用咁多A數上限就係咁多啦.....

我諗要留意返就係,宜家C數係代表電流,唔係電壓.

之前有O的人話用細C數電唔會咁爆....玩DRIFT好.....其實亦都唔係合理.
問題唔係因為C數所以爆唔爆,係因為電壓值夠唔夠高問題.....只可以話如果做唔出,即係佢本身果個電壓值唔高,同C數無關.

C數只係當你摩打需要大電流時,佢可以俾足你.
如果你一般玩,用唔到咁大A數,唔會話晒O左架,因為容量可以滿足返呀嗎.
作者: gogo    時間: 2009-1-19 17:23
very good ....wait for the price
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:26
我諗大家留意返啦.....C數唔係等如爆唔爆.......
一架車爆唔爆,主要因素係"電壓"

C數只係代表可以可以提供O既最高A數上限.
作者: Evo露筍    時間: 2009-1-19 17:30
即係C數大小對使用時間冇關係?
小弟對鋰電理解唔多.....
玩車只係希望夠電電量耐用,可以玩得耐d(遊街咁玩唔會full雞)
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:35
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 17:30 發表
即係C數大小對使用時間冇關係?
小弟對鋰電理解唔多.....
玩車只係希望夠電電量耐用,可以玩得耐d(遊街咁玩唔會full雞)

冇關係!

你用得盡個C數值,咪用短O的囉......
你用唔得盡果個C數值,咪用得長O的囉.......

記住一點.....咩叫C數......即係放電指數......5000MAH 30C,即係代表住佢有150A放電能力(5000MA即係5A,乘以30)
你用到5.5R 或以上O既,佢地要用到成70-80A起步O既,咁你起步果一下,電流會特別大,你俾到佢足夠A數,咁隻摩打咪標得起囉.
俾你唔足佢,佢營養不良O既,咁咪標得冇咁快囉.......

咁你隻摩打根本都用唔到咁大A數O既,咁佢一樣唔會話照放咁大電流出嚟O架~

即係我可以一次過提供三十碗飯俾你,你只可以食十碗,咁你都係食十碗唧.
但你一次過可以食四十碗,但我只係俾到三十碗你,咁你咪唔夠喉囉......

明未?
作者: Evo露筍    時間: 2009-1-19 17:42
明晒.....又上一堂,thx~~
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:51
原帖由 lung 於 2009-1-19 17:48 發表
點解唔出4200MAH 30C 直電版...?

點解要出4200MAH 30C直電版?

宜家出面都已經有好多4000MAH 25C電池啦........又唔係貴......
點解要出O的同人地一樣O既ITEM呢?

之後又出5000MAH O既,咁邊個嚟買4200MAH?
要出梗係出當時THE BEST啦...... 冇理由出嚟KEEP貨兼同咁多人爭呀?
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 17:57
TOPTOYS呢隻5000MAH電池底部係有孤形凸出嚟O既位,唔似一O的方形鋰電咁,上下都係平O既
咁做係方便一O的炭纖車底使用,令電池係貼咗纖維膠紙或魔術帶後,可以扣住底板,唔會話撞一下飛出嚟,又或者要搵O野左右兩邊頂住~

作者: AMAT    時間: 2009-1-19 18:05
原帖由 lung 於 2009-1-19 17:59 發表

講緊30c bor..

買4200 30C,點解唔買5000 30C呢?

唔好以為咁會平好多喎......
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 18:11
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:10 發表

都無5000 30c 買..

邊個話冇?

登錄/註冊後可看大圖

作者: AMAT    時間: 2009-1-19 18:19
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:17 發表

呢排幾錢?

新年後掛.......暫時未有發售日期

但25C其實已經有接近30C O既能力......只係我地唔鍾意吹水,比較保守,所以標稱係25C
作者: AMAT    時間: 2009-1-19 18:27
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:24 發表

襟姐係未出啦..
我對排30c 有興趣d..

其實有無諗過係個電殼底到加d 鉛落去..? 可以自已加減重量

25C已經足夠應付快車,足足125A最大電流.

我唔明你講咩加鉛喎.......
個殼已經用到盡晒,唔會有空間俾人放第O的O野.....
作者: AMAT    時間: 2009-1-20 00:22
原帖由 lung 於 2009-1-20 00:20 發表

25c 夠玩4.0r ...?
我既意思係貼係個底到..
see:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://i209.photobucket. ...

暫時未有呢O的設計,但我地會考慮你呢個IDEA
作者: 清清    時間: 2009-1-20 22:14
我有興趣,大約咩價位?
係咪自家生產及配對架?
會唔會又係果d OEM產品?
SIZE符唔符合國際賽例架?
有無經過長時間測試及比賽獎架?
作者: AMAT    時間: 2009-1-20 22:20
原帖由 清清 於 2009-1-20 22:14 發表
我有興趣,大約咩價位?
係咪自家生產及配對架?
會唔會又係果d OEM產品?
SIZE符唔符合國際賽例架?
有無經過長時間測試及比賽獎架?

1.價錢真係到香港先答到你.我地唔係講平唔平,係講質素.
2.我地唔係自家生產,我地冇咁O既本事咩都自己生產,我指TOPTOYS.但我地搵一件OEM貨,我地都係經過測試過.
3.國際賽例,我唔知國際賽例SIZE咩問題,但我地SIZE係外國好多牌子用緊O既SIZE
4.我自己同有O的高手測試過,但我自己冇能力贏到獎,但我保証係好爆.因為我自己比較過好多間牌子O既電,出嚟O既感覺,仲有就係反覆充電之後O既結果
我地都有係耐力賽到測試過.本人手車唔得,本人車隊車友亦都未係高水平高手,但可以問一問其他有份參加O既人,問下佢地我地直路同出灣O既車速係點.
作者: 清清    時間: 2009-1-20 22:29
原帖由 AMAT 於 2009-1-20 22:20 發表

1.價錢真係到香港先答到你.我地唔係講平唔平,係講質素.
2.我地唔係自家生產,我地冇咁O既本事咩都自己生產,我指TOPTOYS.但我地搵一件OEM貨,我地都係經過測試過.
3.國際賽例,我唔知國際賽例SIZE咩問題,但我地SIZ ...

期待,記得通知小弟
作者: a_do    時間: 2009-1-20 22:31
請問邊度有得買????
作者: AMAT    時間: 2009-1-20 22:34
原帖由 清清 於 2009-1-20 22:29 發表

期待,記得通知小弟

呢個星期六.......
作者: AMAT    時間: 2009-1-20 22:35
原帖由 a_do 於 2009-1-20 22:31 發表
請問邊度有得買????

KWS鍵全模型

呢個星期六到貨
作者: a_do    時間: 2009-1-20 22:45
標題: 回復 32# 的帖子
......... 未必過到黎買 lor....
作者: leohouse    時間: 2009-1-21 22:29
請問這兩款新電池, 是否 2P 2S ? Thank !
作者: AMAT    時間: 2009-1-22 12:35
原帖由 leohouse 於 2009-1-21 22:29 發表
請問這兩款新電池, 是否 2P 2S ? Thank !

係2P2S
作者: victor.rc    時間: 2009-1-22 22:01
Dear AMAT:
Does 5000mAh li-po fit for top toy " MAD TRUCK ".thanks?
作者: AMAT    時間: 2009-1-23 17:52
已經到貨啦!
5000 30c, 定價hkd550
5000 25c, 定價hkd480
4200 30c, 分體電, hkd480
作者: 天照    時間: 2009-1-24 11:36
原帖由 victor.rc 於 2009-1-22 22:01 發表
Dear AMAT:
Does 5000mAh li-po fit for top toy " MAD TRUCK ".thanks?

YES~ IT CAN~^_^
作者: maxchow    時間: 2009-1-24 12:07
原帖由 AMAT 於 2009-1-23 17:52 發表
已經到貨啦!
5000 30c, 定價hkd550
5000 25c, 定價hkd480
4200 30c, 分體電, hkd480

唔知質量如何,有無師兄可報告下?

作者: 天照    時間: 2009-1-25 00:16
原帖由 maxchow 於 2009-1-24 12:07 發表

唔知質量如何,有無師兄可報告下?

GOOD PERFORMANCE~

我地已經係四小時耐力賽中實証過.

放電爆炸力夠,用完即時再充,都仍然保証咁好實力同爆炸力.
作者: NSX-R    時間: 2009-1-27 22:10
Intellect lipo!
作者: 天照    時間: 2009-1-29 14:16
工房版友購買將會有折扣~
記得買果時出聲喎~^_^
作者: kfli    時間: 2009-2-1 19:43
標題: 回復 39# 的帖子
Try LiPO la, , Max,  fade out your NIMH battery la...  

作者: 細哨_仔    時間: 2009-2-2 20:51
我想問下11.5R玩到幾多時間..
作者: AMAT    時間: 2009-2-2 21:01
原帖由 細哨_仔 於 2009-2-2 20:51 發表
我想問下11.5R玩到幾多時間..

十分鐘到啦,始終唔好諗住話扯到咁盡........
作者: pskyng    時間: 2009-2-3 16:34
原帖由 天照 於 2009-1-29 14:16 發表
工房版友購買將會有折扣~
記得買果時出聲喎~^_^

係咪話"工房介紹來"就得架
作者: AMAT    時間: 2009-2-3 16:37
原帖由 pskyng 於 2009-2-3 16:34 發表

係咪話"工房介紹來"就得架

話係工房版友~
作者: AMAT    時間: 2009-2-9 19:22
更正返一點,我地O既5000MAH 30C同25C,都係2S1P嚟......

特此更正~^_^
作者: Jason_Jo    時間: 2009-2-16 09:30
原帖由 AMAT 於 2009-2-9 19:22 發表
更正返一點,我地O既5000MAH 30C同25C,都係2S1P嚟......

特此更正~^_^

作者: wingwingday    時間: 2009-2-16 09:56
原帖由 AMAT 於 2009-2-9 19:22 發表

特此更正~^_^

2S1P 同 2s2p有咩野分別???邊種要d??
作者: AMAT    時間: 2009-2-18 11:12
原帖由 wingwingday 於 2009-2-16 09:56 發表

2S1P 同 2s2p有咩野分別???邊種要d??

入面O既接駁結構分別.
2S1P入面有兩舊電,2S2P就變成有四舊.......
BALANCE起上嚟2S1P一定會好好多,長久性亦都好好多.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2