RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

樓主| cs1 發表於 2015-7-7 23:48:31 | 顯示全部樓層

我去換機二次 , 全套原封齊全原好 , 幾個眉來眼去 , 連總經消聯絡電話都唔願比我一個 , 我話原裝行貨

買咗二曰 , 連保用都冇咩 , 就叫我留低電話等總經消 , 之後石沉大海 .
 樓主| cs1 發表於 2015-7-8 00:48:33 | 顯示全部樓層
hotakming 發表於 2015-7-8 00:17
咁!所謂鋪頭,咩咩!實店經營,又有何保障,會唔會部差機本身係壞係有問題,見5imx的評測報告B6平衡精度都 ...

另外師兄所提果間實店經營 , 反而間中有品質上有問題 , 真係會換反全新比我 , 唔會比麻煩我 , 原合整齊原好 .

我經常玩電子產品 , 亦明白電子產品真係要撞手神 , 由其國產 , 所以買行貨 .

有時一批電玩可能真係有 QC 不良存在 , 當曰我見店內二個哥哥仔店員 , 眉來眼去 , 要換又停又...  ... ,

結果自己聽取這裡有師兄提及用電子錶測試 , 水落石出了 , 店方緊持不換只說要求過高 ,

幾百元貨式就是這様的 , 幾千元級都未必有 4.19V 4.20V .
 樓主| cs1 發表於 2015-7-19 23:46:11 | 顯示全部樓層

近曰在找尋 BC-168 及 UN-6A , 未有店舖有售賣 , PL6 / PL8 超過二千元以上與

HYPERION EOS 720 net 3ad /  同樣另購分壓牛才可使用 .

最終只能買入 EOS 0606i AC/DC . ( 不必另配火牛 ) 但6A 充電在AC情況只有3-4A 真正供電 .

結果用格氐 2200MAH 11.1V 25C 3S , 在11.6V 3.86V 用  31分中完成 . 2.2A充 LIPO.

12.59V  A  4.17V  B  4.17V  C  4.19-4.20V  充入 : 1061 MAH .
 樓主| cs1 發表於 2015-7-20 00:06:02 | 顯示全部樓層

至現時我是否要告一段落 , 不應該再花費時間精神原則 , 要求 A  4.18-4.19V  B  4.19-4.20  C  4.19-4.20V.

充飽 LIPO 3S 之基本要求 .

再不是就每次放四軸由 3.8V 調低至使用 3.5V , 即曰充回 3.85V . 令可飛行時間曽加作補救 .
 樓主| cs1 發表於 2015-8-23 19:51:09 | 顯示全部樓層

充 LIPO 要平衡係冇商店  ( 夠膽保証 ) 可真真正正平衡 , 只可用到外置大A數牛牛 , 先至有機會

充得滿一點 .

要保證充電機有真平衡 , 冇一間代理店夠膽保証一定得 .
 樓主| cs1 發表於 2015-9-2 23:22:13 | 顯示全部樓層
# 155.

>>> 謝謝Ericang , 暫時改用新買入 EOS 0606 i 暫時可接受 .