RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GTRTam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Kyosho 1/43 DNaNo 3月20日先行發售100架

ganboy 發表於 2008-3-27 16:15:20 | 顯示全部樓層
其實無論大車細車,玩modify都係主流~
stock race頂多只可以算係入門0既比賽,俾初玩0既朋友感受0下比賽氣氛,
認真鬥0下/set0下車咁0既0者,有幾多舊人會玩返轉頭? 就算有都係貪過瘾一次起兩次止, 唔會長遠..
有幾多人會有架快車0係度唔玩玩架慢0既呢?

香港代理推廣不足呢一點係無可否認0既,
但香港蚊車最大0既問題係冇人推,大家可以落廣華街數0下有幾多間模型鋪老細係玩緊蚊車0既? 我只可以數到兩個...香港僅存0既兩本RC書有幾可提0下蚊車0既比賽?  
試問點會多人玩??
Stock 唔 stock race 似乎唔係問題晶結所在..

我真係唔係太明點解日本仔玩stock可以玩到咁興旺?
定係呢個咁興旺0既景象只係日本Kyosho用錢堆砌出黎0既假象呢?真係要深究0下~

ganboy 發表於 2008-3-27 17:29:54 | 顯示全部樓層
我覺得多一組stock race係有好處,但stock race係解決唔到車速差異0既問題
就算有stock鬥都唔係一放架車落track就要鬥車丫, 總有玩車0既時間,
總有同場機會,點可以話同場有0的唔同級0既車0係度就係對方0既問題?
條街咁多車係唔係要架架1200cc先准行?

車速差異0既問題應該唔只出現0係蚊車場,大車一樣有
唔通有stock race, 0的modify就會唔見哂?

上車場玩車求開心,大家咪忍讓0下囉
新手要熟性,唔好死頂,老手又唔好見新手就射(講就好理想..但我希望有機會見到有咁0既一日XD)
見到0的冇品人咪收起架車0係場邊恥笑0下佢, 等佢收車你咪再出過去囉~

其實所有人都係由新手玩架慢車開始架啦,玩得多問得多咪慢慢升level,
遲早都會變老手,到你做左老手0個時記住對0的新手好0的~
大家睇開0的, 睇遠0的, 玩都玩得開心0的~~

離哂題lu~

ganboy 發表於 2008-3-27 17:53:21 | 顯示全部樓層
另外, 冇野係絕對公平0既,
到鬥stock race, 車架一樣,摩打一樣, 手車都係一樣, 落到場鬥0既就係電
我覺得鬥搵精選電並唔係玩車0既樂趣, 亦都唔係人人搵得到, 最好大會派埋電
落到場鬥0下運氣就公平喇~
我再強調我覺得有stock race對新手係一件好事, 不過stock=/=fair..
ganboy 發表於 2008-3-27 19:54:59 | 顯示全部樓層