RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Paul77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

sfdo 發表於 2008-7-17 23:42:37 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我試過唔得。 OVERLAND  重心太過偏後。一飄 條尾就會 fing ...咁就 180 度掉頭。

仲有 OVERLAND  車轆比 AWD 轆 大好多,所以冇可能裝到 AWD 飄移呔。
sfdo 發表於 2008-7-27 09:35:55 | 顯示全部樓層
我試過飄過,係沙地,當時係雨後半日, 沙地半乾。

過彎前縮油 (唔縮油就會翻車),過彎時俾少少油 令後輪稍空轉 就飄到。

飄得多唔多就靠過彎時加油加得急唔急,加得太急就掉頭....
好好玩。

setting:
原裝胎。
原裝 / X-speed 摩打。 (千萬唔好用其他強磁摩打...)
牙差 加 3萬度油 溝 珠差油。
彈簧:前、尾 硬 。 (原裝 彈簧 超易翻車)
原裝避震.... 加 3萬度油 +滴 查查板油 (令佢順D)
......

sfdo 發表於 2008-7-28 19:56:37 | 顯示全部樓層
咪嘈啦。
講起直昇機,我都玩過 3D機,但根本同車係二回事,好難比較。除非你o係架車安噴射器,咁就有類似直昇機o既效果。

OL 今日o係乾沙玩過,有片,但只係免強受控o既甩尾,而且易翻車。

(睇完唔准笑o架 )
http://hk.youtube.com/watch?v=RC4_CzntGY0

預想:如果能夠改用前置鋰電,令重心稍前,咁應該更受控。
sfdo 發表於 2008-7-30 08:42:31 | 顯示全部樓層

我心目中, Rally 走法 之中包含飄移技術。

Rally 走法 就係 O係一個唔夠咬地條件之下(受 場地、車胎.... 限制) ,盡量控制架車跑得快,其中好自然會做出類似 飄移 動作。
玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過彎特登扭多D轉向及俾多D油,做出橫滑美姿。

以上純粹個人見解。