RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5059|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI 550 重量 儀器 電池 飛行時間

solaris8x86 發表於 2014-4-17 19:52:30 | 顯示全部樓層
是多少C rating的電池?
solaris8x86 發表於 2014-4-17 20:51:22 | 顯示全部樓層
如果係20C電池就係正常,因質量弱,放電時voltage㑹拖低0.4 - 0.8v,3.80v x 3 = 11.4,著alarm,正常,降落後用俵check又會跑回3.85v上下。
但25C以上電池因質量密,已開始無此現像,除非電池本身有發涱,或.... 你習慣長期charge滿12.6v電存放多過一丶兩星期..... 咁就....
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:05:11 | 顯示全部樓層
arigato 發表於 2014-4-18 10:55
Solaris8x86 師兄,你講得對,我昨日測試,真係如你所講,正正拖底0.8v, 如我買高C鋰電,又是否因質量密, ...

用"真正足料"嘅25C已可解決此問題。當然30C丶40C更好,但怕太重,除非有辦法在其他用料上減輕機身自己重量,不然飛行時間差不多。我自己早期用20C,就有你現在這個問題,之後用足料既25C,我留意到效能比 (Efficiency Rating) 不論在重量vs爆炸力vs動作反應vs飛行時間等等,都比20C (有voltage拖低問題) 或30C (太重,飛太短時間)好。有voltage拖低問題既電池有一定風險另到motor唔夠電壓而cup機炒。

我係南記有時見到啲ching cup機炒咗後都"小"這一類電池...佢地好痛苦咁....
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:53:07 | 顯示全部樓層
arigato 發表於 2014-4-18 11:52
ysl99 師兄,你部機有什麼設備?什麼重量?我見你條片用老虎電的,評價好嗎? ...

南記啲ching話"花牌"好。我自己就用Flytown。

http://s.taobao.com/search?q=%BB%A8%C5%C6%EB%8A%B3%D8&commend=all&ssid=s5-e&search_type=mall&sourceId=tb.index&spm=a213y.6633709.5803581.d4908513
solaris8x86 發表於 2014-4-19 11:23:19 | 顯示全部樓層
arigato 發表於 2014-4-19 11:12
資料十分有用,非常感激師兄分享,電就要再買了,Hobby King的Turnigy我見都好多外國人用,IP電又是否足C ...

Turnagy = 廢電
Turnagy叉機 = 超廢

solaris8x86 發表於 2014-4-19 19:44:23 | 顯示全部樓層
arigato 發表於 2014-4-19 18:03
好在問一問,以為Turbagy電池用得過 , 叉機就吾諗佢...要找倒心水電真困難...
...

Turnagy電池比較易發脹。
Flytown多數做中國出口,較少內需。我自己習慣直接問Flytown買,但下下最少十幾廿排電入,佢至會采你,零售不行。
solaris8x86 發表於 2014-4-19 20:44:59 | 顯示全部樓層
arigato 發表於 2014-4-19 20:21
師兄有無價錢表?如果足C數,其實都可接受.

近近地Taobao有花牌, 點解唔試下? 我身邊有唔少人試咗都話ok。而且有零售,先買兩排試下,唔使冒險買十幾廿排唔知合唔合用嘅Flytown....