RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Jack_hk7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<<討論>>其實用飄移過彎係咪會快過我地普通地過彎??

jythegreat 發表於 2011-12-15 12:59:09 | 顯示全部樓層

甩尾入灣 - 我覺得最緊要係型d可以溝死女囉,或者電影裏嘅視覺效果囉

simple physics - 甩尾即係冇晒tracking force,個車轆同地面冇晒friction,架車嘅power又點發揮到呢?

可能我才疏學淺啦,我就未見過專業車手喺大賽如F1,房車賽,甚至澳門賽車用甩尾嘅方法入彎囉?!睇左澳門幾十年,甩尾入葡京灣嘅都係失控或者炒過囉.

以為甩尾係無敵嘅小朋友(包括心智上),多得日本仔套頭文字囉

幾十年前日本仔話超人打怪獸救地球,果陣時豆丁咁細,真係信架.:lol
jythegreat 發表於 2011-12-16 00:29:44 | 顯示全部樓層

神威賽車手!!! 金鷹二嘅0級方程式八輪車!!! 30年前左右啦.
jythegreat 發表於 2011-12-16 01:02:48 | 顯示全部樓層
回復 jypepe 的帖子

我咁睇,唔埋RC又好,真車,F1,甚至木頭車都好,就算結構唔同,操控唔同,但係對於任何用轆嚟行嘅物體,都係靠車轆同地面嘅frition 嚟行走,一定唔可以違反基本物理學嘅定律,唔理係玩具又好,真車又好.我覺得冇例外.

至於甩尾型唔型,見仁見智啦,to some extent,都ok嘅,不過好多小朋友對此如痴如醉,但係我揸咁內車我就未試過嘞.

樓主問甩尾入彎定正常入彎快,我好肯定答,在同等馬力/動力,操控技術嘅情況下,甩尾冇可能快得過正常入彎囉,甩尾=失控,喺DVD見日本仔玩甩尾嘅車全部set過特别玩甩尾嘅,RC嘅drift咪一樣.

總之,RC又好,真車又好,甩尾只係一種玩法,好似你咁講"只不過係操控車輛一種技術",至於型唔型,快唔快,就睇吓有冇中日本動畫毒啦.

"睇住AV打X機" <-- 呢句精警
jythegreat 發表於 2011-12-16 01:07:21 | 顯示全部樓層
回復 hydrogen9999 的帖子

如果跑track甩入彎,會唔會比人DQ呢?
jythegreat 發表於 2011-12-16 01:21:37 | 顯示全部樓層

回復 HighLamb 的帖子

明白晒啦,不過喺香港又有幾多人試過10km/h起步就甩,60km/h唔夠可以轉少少就甩到跌左落路邊個ditch度呢?好多人以為甩尾係自由控制,係一種蓋世神功嚟.

simple equation : 甩尾 = 失控 --> 救車, 不過小朋友鐘意攞嚟玩囉 飄移???我覺得諗得出呢個名稱真係經典囉!!!
jythegreat 發表於 2011-12-16 01:43:17 | 顯示全部樓層
lrr174 發表於 2011-12-15 12:15
1. 真車有逼力 同 RC "拖波"兩回事
2. RC平均速度達到30km/hr (直路開turbo更快好多),  即等如真車平均300 ...

RC平均速度達到30km/hr (直路開turbo更快好多),  即等如真車平均300km/hr 閒閒地 (1/10 scale 既話) <-- 我真係才疏學淺,乜可以咁樣計?1/10好似係length scale喎?你而家講緊係speed喎?咁d科學家咪好容易做到光速?咁真係要Newton或者Einstein翻生先答到啦!

anyway, RC用漂移甩住跑好玩d <-- to some extent 都係嘅
jythegreat 發表於 2011-12-16 12:53:57 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2011-12-16 08:54
yeah !! 金鷹二  i am a secondary school small boy when I saw this catoon. Ching, ...

我當年form2,睇左呢套卡通之後,儲左一個月錢買左星星1:24架林寶Contach LP400,價值12蚊.
jythegreat 發表於 2011-12-16 13:09:15 | 顯示全部樓層
Jack_hk7 發表於 2011-12-16 09:02
@@ 師兄,呢個論點我好有興趣 @@  其實應該點計??

velocity 應該要跟據個 呔既大小計出來 @@...?

點計?

如果只係講速度,其他唔講,30km/h就係30km/h, 300km/h就係300km/h, 一架行到30km/h嘅RC等於真車行幾快???你將RC套動力系統放落真車度行牙???如果唔係,咪30km/h囉.

師兄,你讀緊form幾?其實讀過form 4 physcis嘅,有留心聽書嘅都應該好清楚.
jythegreat 發表於 2011-12-16 13:15:39 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-12-16 09:36
嘩...好勁呀...
金鷹二...

冇記錯係1980/1981左右啦
jythegreat 發表於 2011-12-16 19:28:49 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2011-12-16 16:31
回復 jythegreat 的帖子

超型呀

嘩嘩嘩,咁都比你揾到,勁
jythegreat 發表於 2011-12-16 20:02:15 | 顯示全部樓層
Jack_hk7 發表於 2011-12-16 17:34
我意思測速個原理 @@ 你解唔解釋到 >< 個儀器點樣測到呢個速度出黎 @@....

師兄,我諗elementary physics會幫到你