RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2507|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔該 新手LIPO電一問

andyccf2004 發表於 2015-4-21 05:38:27 | 顯示全部樓層

以下答案係假設你用緊2S  lipo 電。

1. 充電最好唔好過幾v呀 同放電唔好低過幾v呀?
充電只可以調電流,不可以調電壓,一般用1C充,間中用到1.5和1.8 C都OK,絕不可用大於2C充電。
滿電時候電壓大概有8.3到8.4V

2.充電時係咪要用防爆袋 防爆袋同鋰電防爆箱唔係淘寶可以係邊買到呀 大約幾錢?

用咗安全D,不過D電同差機響正常情況其實唔係咁易就會爆。一定係過充或過放都冇停,過熱,短路等先會爆。
KWS 有防爆袋幾十到百幾都有,視乎要幾大size. 大 Size 可放幾 pack 電,個人覺得如果要用防爆袋,最好係獨立一 pack 電一個袋。

3.頭幾次充電係咪要用低於1c充 而放電最好唔好低過幾v?
用1C充,放電唔好低過7.4V.

4原裝電變加白豬係放車時點樣可以知道舊電有冇過放呀? 係咪有得外加低壓保護

大約幾錢倒 定還是素性換個有得cut off既電變會好d 如果係既話有冇邊隻好推介呀?
低壓警報器約三四十蚊一個,佢只會響聲提你,佢唔會幫cut 電。
只有電變上設置低壓保護才會在低壓時 cut 斷電流停止過放,事實上,

最好最可靠係自己玩到差不多就停,唔好去到咁盡,D電放到低於10%容量有時會漲,漲咗其實已經受損了。

5另外想問下 搖控係咪可以配多個接收 俾第二架車用架?
andyccf2004 發表於 2015-4-21 05:42:53 | 顯示全部樓層
5另外想問下 搖控係咪可以配多個接收 俾第二架車用架?

可以。
andyccf2004 發表於 2015-4-23 04:12:55 | 顯示全部樓層
電池C數一般是計算電池所能夠承受嘅最大放電電流值。

例如電池容量2200 mAh (2.2 Ah)
放電值30C
電池最大放電可以去到2.2 x 30 = 66 Amps.

如果用1C 去差呢排電,
2.2 x 1= 2.2 Amps.