RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

civicboy 發表於 2011-10-24 10:57:49 | 顯示全部樓層

好複雜...不過好買$....
因為可以有好多野換...

同Sukura S 一樣...
civicboy 發表於 2011-10-27 18:06:23 | 顯示全部樓層
又唔關事喎...玩乜呔都要車輕...
RACING就係要做到架車夠快, 夠輕, 夠剛性

如果$6XX-$7XX就比1000G, 佢仲邊有$$搵...
civicboy 發表於 2011-10-28 08:23:23 | 顯示全部樓層

請問星星出左幾多件"加重"件比F104呢?
最多兩件, 重中座 同 counterweight
但輕件就多D喎, 鈦螺絲SET, 炭尾軸, 炭板...
F104 PRO 仲出過架LIGHT WEIGHT版, 連 F60殼 都有喎!
不過我都想知有邊間日本仔廠出"加重"件比F104?

千其唔好話D金屬件喎...呢個係剛性問題...
不過依家有混炭料, 星星大部份重要膠件都會出混炭料啦...

如果因為玩膠呔要加重架車,
唔好話F1...咁touring點算...
要重其實好易, 乜都唔攪, 仲加多幾佰grams上去.
依加D比賽限重, 係因為要達到儘量公平...
世界上所鬥快比賽, 一定係以輕為佳
我真係未聽過鬥快要加重(除左比人罰)...
civicboy 發表於 2011-10-28 12:12:10 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 10:33
其實我只係針對f104呢隻車係膠呔上既表現係需要多d既車重去獲得多d咬地性......
2wd同4wd係兩碼子既事 ...

如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車...

至於要發揮膠呔性能, 我覺得係SET車問題...
車輕有車輕SETTING, 車重有車重SETTING,
但以完全相同動力系統計, 車輕一定比車重有利...

我無針對性講偷輕, 但理論上唔會玩加重...
除非車重已在賽例下限...

仲有我真係好想知除左星星果兩件重件外, 仲有邊間廠出重件?
同埋係乜重件?
civicboy 發表於 2011-10-28 12:25:57 | 顯示全部樓層
kwanthree 發表於 2011-10-28 11:44
突然發現....FGX可以用電房膠胎.....甘咪....可以用SOREX?!!  LOL

要睇埋車呔同呤大細,
TOURING呔得24MM, 最多26MM
1/10油車海棉呔就闊D, 不過都無 35同40MM喎,

如果F1用TOURING呔,
以F104來講, 本身架車已經比F103 "了",
用埋TOURING呔就真係唔知點SET同點揸好
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05:19 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 12:23
如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車 ...

以星星F1車殼計, 佢像真度比任可房車像真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好...

我無提及12仔D VDS殼, 亦唔會用佢比,
因為無得比同之前果位師兄無題
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01:26 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
風阻就肯定係f1殼比房車殼少好多.........
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷輕加重都唔洗啦......

睇左咁多外國車手SETTING, 佢地無講點解決推頭甩尾問題??

用乜殼係個人問題...我鍾意你未必鐘意架喎...
我之前玩TOURING都用世界冠軍用個D殼...
點解我又揸得唔好呢...未自己SET車同揸車問題
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19:17 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34
就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式 ...

你果架乜車??? 風阻細得過F1???

如果有4個轆D車, 風阻細得過F1,
呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...
civicboy 發表於 2011-10-28 14:32:09 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12
我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只 ...

你都要睇下人地用乜動力, 跑乜呔, 乜場...
如果 F104 PRO 全車已偷輕
架車本身全備(有電,有殼) 1000G左右...
(果個TAMIYA廠車手, 你估佢架車用原裝纖維底板呀,原裝十字頭果D鐵螺絲呀)
17.5T 開TURBO, 行膠呔
就一定要加啦...
如果唔加, 直路開TURBO, 都唔知去左邊啦...
仲有SET平衡呢...
civicboy 發表於 2011-10-28 15:03:38 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39
""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

如果有4個轆D車, 風阻細得過F1,

Ching...你睇清楚先啦...
Automobile Drag coefficient
"Figures given are generally for the basic model. Some "high performance" models may actually have higher drag, due to wider tires and extra spoilers"
呢個"數字"唔係代表高就=風阻大喎...
係話佢個coefficients高炸喎...
即係話就算F1車殼風阻係大, 不過效率高,影響最細
數寫越細, 效率越細...炸喎
civicboy 發表於 2011-10-28 15:36:00 | 顯示全部樓層
回復 herbert1 的帖子

係喎....不過無睇埋後面呢...
原來用來計油架....
The drag coefficient is a common metric in automotive design pertaining to aerodynamic effects. As aerodynamic drag increases as the square of speed, a low value is preferable to a high one. As about 60% of the power required to cruise at highway speeds is used to overcome aerodynamic effects, minimizing drag translates directly into improved fuel efficiency.
For the same reason aerodynamics are of increasing concern to truck designers, where greater surface area presents substantial potential savings in fuel costs.

咁HUMMER用油一定用過F1
civicboy 發表於 2011-10-28 15:40:45 | 顯示全部樓層
powis 發表於 2011-10-28 15:37
"但以完全相同動力系統計, 車輕一定比車重有利..."

Sorry CHing I disagree on this...

Can you make a CAR 1 GRAM??
PLEASE!!!

IF in same power, then how can you make a motor low then 1 gram...
civicboy 發表於 2011-10-28 15:44:33 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 15:11
Ching , The drag coefficient is a common metric in automotive design pertaining to aerodynamic eff ...

不如你又睇吓呢個....

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 7.E6.9B.B2.E7.BA.BF

要講真係有排講....
civicboy 發表於 2011-10-28 17:00:43 | 顯示全部樓層
powis 發表於 2011-10-28 15:45
thats why i said it is an extreme situation.

What i want to say is, light weight is not the fac ...

又極端....咁車輕唔好囉...
不過你要先做倒一架本極端輕(即係你講的1GRAM)
先再講

如果一SET動力系統係1GRAM以下
而另一SET動力系統係1300GRAMS
已經唔係車重車輕問題....
可為一樣的動力系統呢...
又如何比較兩架車性能

好簡單...就以FGX
一架全完裝(包括螺絲)
同一架全改 炭纖底, 二板, 鈦螺絲 (如果有)
用完全相同呔, 呤, 電, 電變, 控, SERVO....
連揸車果個都要一樣...
(一定要完全相同)
又睇下點....

唔好又講極端....
civicboy 發表於 2011-10-28 17:30:27 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 16:09
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient

Drag coefficient is used to quantify the drag or  ...

你講得好...D例子仲好好....
不如你試下叫人用一套個F1殼
同一套HUMMER殼 比較吓先啦..
(唔用HUMMER 用 BMW, BENZ, 都得架...係殼, 真車呀)

就當現在D真 F1呔係前350MM, 後係400MM闊
請問HUMMER用幾闊呔...
仲有車身高底呢
淨係你講 DRAG COEFFICIENTS
已經F1大啦...仲邊有得同你講
不如你LOAD底架HUMMER, LOAD 到同F1一樣
又换埋F1 D呔, 先講啦
你講緊係成架車, 我一路都係講個殼...

仲有就係DRAG COEFFICIENTS 係用來計乜...
燃料動力銷耗架...
civicboy 發表於 2011-10-28 18:33:48 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 17:49
可唔可以答我唔用Cd 咁點比較邊個風阻勁呢???

又係你話F1風阻細,請說明出處

你未搵人用個真 F1殼同HUMMER個殼比較下囉...
你自己搵到D資料已經答左你啦...

一個四四方方, 一個尖尖長長
你講果個DRAG COEFFIEINTS, 你埋條公式先啦...
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient
Fd/P V A
V =speed
A = AREA

A --- area 一架 f1 reference area 同 一架HUMMER reference area...
V --- Speed, F1 3XXkm, HUMMER ???
civicboy 發表於 2011-10-29 01:16:17 | 顯示全部樓層
nel3838 發表於 2011-10-28 23:31
嘩原來F1有好多 Mad Nerd Professor 喎。Goooood.
哈哈

不如大家又睇吓呢段啦...

MAD NERD PROFESSOR

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4 ... F%E8%B5%9B%E8%BD%A6

賽車技術與規則變化
主條目:F1賽事規則

比賽採用的賽車為單座四輪,敞開式座艙。這種沒有車頂與車窗玻璃的車身有助於減少車身上半部重量,降低重心增加操控穩定,將車身大小減至最小,連輪胎周圍的葉子板(擋泥板)也不裝設有助於減少車身正前方迎風面積與車重,是完全不考慮街道實用性的前提下之賽車設計,有別於有車頂及較實用車身的GT(可開上街道去Grand touring)車或(車輛發展)原型賽車。車手頭頂上方為引擎進氣口,兩側為水箱散熱進氣口。

雖然F1賽車車身使用許多大型擾流翼和小型擾流板來增加下壓力而造成風阻係數(coefficient of drag)增加,但因為車身正前方迎風面積已儘量減至最小,所以風阻係數乘以車身正前方迎風面積的阻力面積仍能降低,同時又保有下壓力強的操控穩定性。一般流線型的乘用車雖然風阻係數比F1賽車低,但因為迎風面積大上許多阻力面積不見得較低(轎車的左右車外後視鏡形狀在左右上角顯示天空的不必要部份也常被切掉以減少迎風面積),而且缺乏F1賽車的大量擾流板提供大量下壓力,車身重心也較高,所以無法做出F1賽車高達5G(該車輛靜止時總重量的五倍)的過彎抗離心力(Lateral acceleration),一般量產跑車過彎抗離心力有1G即算優秀,一般轎車過彎抗離心力有超過0.8G就算不錯的表現。如果有足夠的天花板空間,當超過某個時速時,F1賽車的下壓力之大可以讓F1賽車頭下腳上的在天花板上駕駛。
civicboy 發表於 2011-10-29 01:20:59 | 顯示全部樓層
carven.chow 發表於 2011-10-28 20:06
你控點你架車先再講啦.....

你又點呀...11月5,6日 荃灣會有4個F1RCGP A1 同 TQ...
你諗住囉幾多個呀...