RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GARY^^
打印 上一主題 下一主題
收起左側

幾款高級控...買邊支好?? [已解決]

angelo2046 發表於 2010-4-27 00:47:58 | 顯示全部樓層

以小弟做 radio 既知識,DSSS係最平均
FHSS / FASST都係行frequency hopping, 即藍牙果一類
KO/ Spektrum 行DSSS, 類似CDMA, 天生技術上比FHSS強
我自己有DX3R同EX1UR (dNaNo only)
比我一定係DX3R
原生 2.4 G ,冇 conversion factor, 天生少一重 delay, 輕, 冇FUTABA/SANWA/KO要BACKWARD COMPATABLE AM/FM 而留底既問題 (多一重 module, 好聽就 flexible ,事實係多魚)
KO用 module 個接點有時會有問題
而且KO啲野完全 overprice
不過小弟只係重技術上分析
手感/型唔型呢啲就冇考慮
如果你要呢啲野…日本仔喇;)
angelo2046 發表於 2010-4-27 22:12:04 | 顯示全部樓層
回復  fatwah

就算有BUDGET我都唔想使到盡...慳得就慳...買多套胎玩好過~
GARY^^ 發表於 2010-4-27 01:44

認同洗錢係要洗得精
如果唔要求最新,個人覺得DX3S係最抵玩
angelo2046 發表於 2010-4-27 23:29:55 | 顯示全部樓層
ex5ur 2.4g 咪仲抵玩? 佢ge主要"決"點就係個手輪手感非常差~~~不過只要換左個手輪~~~個feel 就唔同晒ga ...
uchifong 發表於 2010-4-27 22:38

係喎, 係咪同DX3S一樣2接收? 係就EX5 UR喇, 夠實際