RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3866|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[一樓有相]+新問題 (加Led櫃燈問題)

cx104 發表於 2010-6-14 22:41:32 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

岩岩加左LED燈..成功亮燈
但係果粒30ohm resistor...駁左電之後好熱, 熱到有陣味..
Resistor 係1/4W...我係唔係要轉1W既 30ohm 既resistor先可以解決問題...
粒resistor

登錄/註冊後可看大圖

加相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Power supply

登錄/註冊後可看大圖

LED 座

登錄/註冊後可看大圖

我想幫個平板加12粒橙3v LED
Power supply 就係用2A電(唔知應該用幾多粒....亦都係本文主要問題)

3V 橙LED個spec
就係3V, 20mA...就咁計, 粒LED就係150ohm
我想12粒LED 全數parallel 黎焊....

想問下我應該用幾多粒1.5V電先可以夠玩兩個鐘?
其實我應唔應該用parallel黎焊定係in series 好d (in series 好似易控制d)?
 樓主| cx104 發表於 2010-6-14 23:40:28 | 顯示全部樓層
回復 3# Jazz_Wan

唔想用鋰電....如果唔係又要買差機..
 樓主| cx104 發表於 2010-6-14 23:46:05 | 顯示全部樓層
加左電阻係唔係將... 入LED之前既supply voltage 維持響3V?
 樓主| cx104 發表於 2010-6-14 23:51:55 | 顯示全部樓層
仲有睇你個勢都係用2a差電, 2a差電係1.25v一粒架
Jazz_Wan 發表於 2010-6-14 23:45

即係起碼要用3粒....
加左電阻會唔會..好快冇電?
 樓主| cx104 發表於 2010-6-15 00:07:19 | 顯示全部樓層
會既咩??未聽過,
電阻應該係將個"奧米加"降低, 應該唔影響mah架
Jazz_Wan 發表於 2010-6-14 23:59

唉....真係要囉返本physics 書睇睇先...
 樓主| cx104 發表於 2010-6-15 11:21:52 | 顯示全部樓層
用差電計算方式計。
電壓不變,增大電池mAh便可以加長玩時間。
如果電壓都變,咁咪加所需電壓,同時增大m ...
TigerI2010 發表於 2010-6-15 11:18

係woo....2A電係有個容量響到
而家d 2A電容量最大係幾多?
 樓主| cx104 發表於 2010-6-15 12:23:57 | 顯示全部樓層
回復 16# Jazz_Wan

都得既....要收個電架響中間...
2a電架就方便d....
 樓主| cx104 發表於 2010-6-15 21:50:20 | 顯示全部樓層
回復 25# Jazz_Wan

冇錯!
不過GARY兄個網真係好有用
 樓主| cx104 發表於 2010-6-19 08:48:40 | 顯示全部樓層
一樓有新問題
 樓主| cx104 發表於 2010-6-20 12:44:18 | 顯示全部樓層
回復 30# fatwah

個紫晶洞幾錢...我真係唔知....只係有晚..返到屋企就響我枱面

我係新手....呢d都係只係慢慢學...
問下呢到d師兄

加起貨

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| cx104 發表於 2010-6-20 13:08:04 | 顯示全部樓層
回復 32# sing2008

而家出面就冇得賣喇....
尋晚行左成條鴨記都冇
 樓主| cx104 發表於 2010-6-20 14:06:21 | 顯示全部樓層

回復 35# john19961014

哈....ching 果然好勁..咁都發覺得到
R470改緊做Topline
R620而家笠個舊殼用住先

登錄/註冊後可看大圖