RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 幾粒審
打印 上一主題 下一主題
收起左側

del

幾粒審 發表於 2009-12-17 10:13:23 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Del....
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 10:30:38 | 顯示全部樓層
我之前拆過架fw-06,好似無得換冚鐘齒,係一件個緊齒,點改齒比呢?
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 11:12:06 | 顯示全部樓層

資金有限,敢樣改要幾多錢嫁?
同埋改細左個齒,起步可能係快左,但係唔知速度會唔會輸返呢?
而set車呢方面我仲未知點樣搞,莫講話[盡量減少收油時間,增加比油時間],淨係覺得架車唔掉頭,唔死火,識轉二波,已經好好喇!
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 12:15:04 | 顯示全部樓層
use hard clutch spring
chrishkyung 發表於 2009-12-17 11:55

我都試過換左條黑色彈弓,踩成一半油門先識行,好似[聲大大,機器壞]咁,足之玩左三缸油,
引擎突然間"的"一聲,唔知咩事,唔識行停左係度,原來冧左機器,之後換過副,用返原裝果條就無事,真無奈.
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 12:40:13 | 顯示全部樓層
你玩緊咩車 ? 咩engine ? 咩pipe ?
用緊推槳定fing 槳 ?

你朋友玩緊既車 , engine, pipe, 同你有咩分別 ?
gatsby 發表於 2009-12-17 12:33

FW-06,成架都係原裝車,無大改,同朋友一樣,因為啱啱玩,太多野唔識,唔該.
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 12:49:41 | 顯示全部樓層
韓國油,25%,火咀唔知點樣睇牌子同no.,sorry...
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 13:24:05 | 顯示全部樓層
咁你朋友係咪同你一樣係原裝 RTR ?  很關鍵呢.
因為若大家都係一樣裝備. 若佢出灣比你好. 應0係setting 同 ,clutch 松緊,  engine 油針, bearing 或 操空手法 線位問題 著手.   

若你朋友架係改左硬件, 你最好了 ...
pskyng 發表於 2009-12-17 13:04

同朋友架一樣RTR.
嘩!原來有禁多種因素影響嫁,等我下次同佢掉轉玩,睇吓有咩唔同先,thx...
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-17 13:37:07 | 顯示全部樓層
12# redbullbull
大家都係買返黎無搞過setting,淨係換左海綿胎.
因為大家都係新手,唔知點搞,但係每次起步出彎都比佢帶頭拋離,無理由同一架車差禁遠嫁,慘!
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-20 19:06:39 | 顯示全部樓層
今日同朋友去玩車,仲特登要求佢交換架車玩,未着車之前再對比吓車架同油針,睇落真係無分別,可以話係接近一樣.
好嘞!大家各自開始拉着對方架車,佢拉着我架車要6-7下,而佢架我就3-4下就起動到,點解我個引擎新過佢,佢仲易着車過我架嫁?
算啦,唔理佢住先,當大家着左車,咦!我發覺佢架車已經識行,我仲要頂brake佢先唔識行,但係我架車唔會禁過喎.
又算啦!試車最緊要,我揸落佢架車真係比我架車,加速同出彎都快過喎,真係唔知點解?thx...
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-21 18:13:30 | 顯示全部樓層
朋友架車因為成日停低死火,所以咪較高左個"怠速"囉,我架車無呢個問題咪無理佢囉,會有咩問題嫁?
佢揸我架車話好聽話,收油入彎仲肯轉過佢架車,但係一剎制入彎轉出彎再比油就淋晒,唔夠佢架爆喎,真係莫名其妙?
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-22 18:28:31 | 顯示全部樓層
冇check過嫁,都冇探熱器,淨係摸個散熱頂會辣手咋,同一樣油針,唔係應該一樣速度咩?
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-23 15:28:53 | 顯示全部樓層
原來"怠速"高都會影響溫度overheat架,我真係唔知喎!
但係到而家都未知點解佢快過我同埋點樣先可以快過佢?
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-24 10:46:49 | 顯示全部樓層
你地換車後. 你朋友渣你架車一樣快過你渣佢架車?  
pskyng 發表於 2009-12-23 15:42

唔係呀,佢揸我架,我快過佢嫁...
 樓主| 幾粒審 發表於 2009-12-24 10:50:00 | 顯示全部樓層
use NITRO X

We use accurate true 25% nitro content so you will experience much more torque.
Kitracer 發表於 2009-12-23 15:52

但係問題我哋用同一牌子油,都有唔同速度弊呢!