RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michealp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

lws920 發表於 2009-10-27 00:31:18 | 顯示全部樓層

好簡單~~唔使點理佢~~
鋰電本身就超襟用~~
但要注意玩完叉返到3.8v(2s)~(最好用平衡叉)
唔好叉滿電擺太耐呀~~~好傷電架~~叉到3.8v擺就ok架喇~~
擺到下次玩之前先再叉滿佢~~~
我之前第一排鋰電就係充滿咗諗住方便鍾意幾時玩就幾時玩~
點知好耐都冇玩~幾個月後一玩完之後諗住叉返滿佢~~
點知........訓醒一睇..............脹咗!!!!好似就黎爆咁~~幾驚 ~
(個人意見,有錯唔好插我)~
lws920 發表於 2009-10-27 02:00:14 | 顯示全部樓層
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
lws920 發表於 2009-10-27 11:56:37 | 顯示全部樓層
BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 07:53

係???????會既咩??????
我暫時又未試過~~
聽完你講以後都係要小心d好~
lws920 發表於 2009-10-28 00:47:18 | 顯示全部樓層
我朋友個bb都係唔準......都係自己check最好
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10

支持~~~
用咩mode差都得...真係好簡單~~
而家d叉機又好易用~~
lws920 發表於 2009-11-1 03:24:40 | 顯示全部樓層
如果唔用LIPO電咁用咩電有咁爆呢....
但用到3.9v cut電好以保守左D.....我就用到電變cut至收手(電變最高3.4v cut...但實際上還有3.5V至3.6V)....不過即日差返上3.8v以上保全...下次玩至差返滿....
bigman0712 發表於 2009-11-1 01:14

完全同意~~~^^