RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6517|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買拖頭

odaan 發表於 2009-12-10 12:40:30 | 顯示全部樓層
sorry= =等我講清楚D先
駱駝版=駝背架
雙轉向車輪 =前兩擔負責轉向,後邊兩排係動力擔
單轉 =前一擔負責轉向..後邊兩排係動力擔

架拖頭同版要闊30 cm 係因為唔想太闊,因為要拿出街= =
而駝背架要長108 cm 係因為要放架 jetfoil = =
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:12

雙轉向車輪 =前兩擔負責轉向,後邊兩排係動力擔
即係四擔頭
odaan 發表於 2009-12-10 12:45:28 | 顯示全部樓層
平版長108 cm ,用兩擔定單擔轉向拖頭好?
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:34

唔關事 , 唔會因為你長左闊左而多擔數 , 係睇你諗住做乜

我載 20kg 都係用單擔轉向

登錄/註冊後可看大圖
odaan 發表於 2009-12-10 13:08:17 | 顯示全部樓層
16# odaan
對了,就好像師兄你的那個一樣
不過差在長度,架jetfoil都有88 cm 長= =

唔知有冇平版/擘闊架長過88 cm 呢?
冇的話改裝又如何?

謝謝!
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:50

我呢條架可伸縮 , 坐位最長 520mm , 連擔頂長度為 750mm , 連鵝頭長 1028mm

要長得過 880mm , 即總長度最少都要  1158 mm

無得買 , 全憑自己改
odaan 發表於 2009-12-10 13:57:38 | 顯示全部樓層
送比你參考下
odaan 發表於 2009-12-11 10:12:53 | 顯示全部樓層
講到好似咩SIZE都有咁,
都唔你知玩雙星定係玩模形-_-
dazesin 發表於 2009-12-11 09:19

其實計一計 , 佢既要求都唔係好過份

佢要求有條拖架
300mm 闊 , 坐位 880mm 長 , (按橫擔闊度 181mm計算)
即件貨物 1:1 尺寸係 13.25尺 闊 , 38.9 尺 長

聽落好大 , 但係出黎既效果又唔係話甘多
我唯一係唔知佢舊野幾重 , 拖住舊野落斜會唔會變過山車

真車都有例子 (純為參考 , 唔係有意頂撞)
呢條架 12 尺 , 部機仲要突 幾寸出黎 , 即係 13 尺多
當然 , 條架坐位唔夠 40 尺
odaan 發表於 2009-12-11 10:25:53 | 顯示全部樓層
睇左都唔明= =
我很笨
家豪 發表於 2009-12-10 23:50

真車既擘闊架

你先當佢兩邊都係獨立拖架 , 用鵝頭 "較剪" 位 同 頭尾拉 bar 維持兩邊拖架距離
好處係 , 佢連兩邊轆都一齊擘闊 , 支撐點闊左 , 較平衡

正常拖架一擔 9 噸 , 但呢 D 架用細轆 , 承托力無 11R22.5 呔 (正常拖頭呔)甘好
所以係孖轆內外呔
三擔架就已經係 24 條呔

如果 RC 有細轆 , 做呢條都幾好玩
odaan 發表於 2009-12-11 11:02:13 | 顯示全部樓層
25# odaan
奧單兄, 請問以上的"男人", 前軸有動力麼?
Doughboy 發表於 2009-12-11 10:38

以上有三個男人喎~~
odaan 發表於 2009-12-11 11:07:38 | 顯示全部樓層
范強應該無 , 因為頭擔有動力 , 呔會無甘大 , 香港彎急路窄 , 街車頭擔有動力唔著數

力營我無研究
odaan 發表於 2009-12-11 13:00:52 | 顯示全部樓層
28# odaan
等我以為果D男人又升高屋仔, 又用闊呔, 係前輪有動力添.....
Doughboy 發表於 2009-12-11 11:25

地盤車多數都升高屋仔 , 新車多數都用闊呔

我部拖頭都 升高屋仔用闊呔 .......
odaan 發表於 2009-12-11 13:24:07 | 顯示全部樓層