RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joanne
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自己市區開 1:10 車場, 有無師兄有興趣 ?

seasky 發表於 2009-5-14 02:41:44 | 顯示全部樓層

少少意見.

1) 個台如果可以,  加玻璃 or 膠片.  咁可以隔離左個台同維修區,  冷氣只係供應比呢2個區. 應該可以慳返D電費.

2) 因為個台做左隔離,  放車區只要用上數個抽氣"冼", 油車o既油煙就唔會焗住.  室內+市區+油車呢個組合,  係HK 唔知出現過未呢?  因應 1o既裝修加玻璃/膠板,  令到可以做埋 1:8, 1:10, 1:12 o既油車.  呢幾個係HK其中幾個比較大路o既 market.  唔知有無得做呢?

3) 不過要比人玩油車,  1來唔可以用地"煎",  玩唔到18仔.  (12仔個地夠平應該都無問題) 2來, 最好可以每隔一段時間(一星期至一個月?) 洗一洗D油漬.

4) 有師兄提到玩 buggy.   可以無衝突.  初期唔攪咁多,  做左平地房車場先. 後期要加 buggy 場至算.

5) 見果段 youtube,  應該可以用木板做D跳台位,  再鋪地 "煎".  成本唔太 sure 錢,  不過朝"行"晚拆,  幾個鐘可能 set 得起.  如果真係得,  就可以一星期選一日黎做 buggy 場.  果日就辛苦D砌場囉.

6) Parts 一定要賣,  有好幾個原因.  一來人地黎到撞爛無得玩,  係好慘.  而且玩左5 min 就撞爛野,  在理你可以照收佢入場費.  但在情, 你仲會唔會收呢?  有 Parts 賣就唔同入場費照收,  爛左買野又入一筆.  一來一回好似差得幾多喎.   至於存貨, 就睇你牙力,  有本事同 KWS o既舖,  叫佢地放D野係你到奇賣, 賣到之後同佢地分賬就最好.   可能仲有其他玩法,  不過樓主係生意人,  做生意一定叻過我,  我就唔班門弄斧啦.