RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

kevin-ysl 發表於 2015-7-2 18:52:55 | 顯示全部樓層
浪費時間!!!
一台PL6或PL8算啦~~~~(POWER LAB)
kevin-ysl 發表於 2015-7-6 02:15:45 | 顯示全部樓層
B6 LIKE嘅叉機的確已經成為歷史!!
幾年前冇一間低楷生產商夠胆令粒電充到4.2V足!!!
係因為技術未夠班~~~其實就算充唔夠4.2V
實際上一般都已經充到95%咁上下!!
所有飛行玩意都絕對夠招呼!!
平衡充電我個人認為好重要~~~
一為安全!!你幾唔認識鋰電都好~~~只要起工房爬過文~~
都知道每CELL電絕不能充多過4.2V...而每CELL放電係唔可以放到少於3V~~~
唔用平衡充係會有機會令其中一CELL過充!!!輕則變肥仔...重則燒左你間屋!!
二為放電時減少內阻~~~
電與電之間串聯工作...電壓一有差距....就一定有電阻~~~
電阻一定會發熱同浪費電量~~~

舊一代叉機用放電平衡每CELL電~~
每次充電就會令電池生命周期減少!!
新一代用計算內阻電壓去決定充電量!!令到電池減少不必要傷害!!
因為新一代嘅運算會好精準計算充電量...所以可以好大電流充電而唔傷害電池~~~
選擇充電機!!絕對唔會選幾年前產物~~多數充唔飽!!
充電時間更加冇得玩~~~
新一代充電機...充電時間比用垃圾B6 LIKE機~~~會慳到30一40%時間!!